Ultima oră

Pietarii se pling ca supermarketurile le-au furat clientii

Doina Ganea
15 iun 2009 1231 vizualizări
Aleile pietelor sint din ce in ce mai pustii din cauza marilor magazine care absorb cumparatorii u pietarii sint revoltati si de faptul ca, dupa ce ca nu vind mare lucru, mai trebuie sa plateasca si niste taxe care nu le acopera profitul

Negustorii din Piata Moldovei sint suparati ca focsanenii nu mai ies la cumparaturi ca alta data si dau vina pe hipermarketurile de unde oamenii isi pot achizitiona tot ceea ce doresc, nu doar legume si fructe. Desi in trecut pe alei cu greu te puteai strecura in Piata Moldovei, acum chiar si la orele amiezii sint putin cumparatori. Degeaba clientii sint ademeniti cu trufandale, pentru ca acestia trec grabiti si se uita nepasatori la marfa. "Pai, decit sa vina in piata, cind e frig sau ploua, oamenii prefera sa mearga in marile magazine de unde isi fac toate cumparaturile in locuri acoperite si calduroase sau racoroase dupa vreme. In general pensionarii mai vin in piata", ne-a spus Dan Gheorghiu, pietar. In plina criza financiara si in prag de recesiune economica, comerciantii nu scad preturile la produse. Contrar legilor comertului, pietarii prefera sa vinda mai putin si mai scump decit sa vinda mai mult si mai ieftin decit in supermarketuri. Centrul de produse lactate abunda de lapte si brinzeturi de toate felurile. Sectorul este insa cel mai cautat de clienti. "Prefer sa iau o brinza de vaca buna si proaspata de pe piata decit de la magazin preambalata. Si un litru de lapte daca iei este mai bun, mai gras si are alt gust. Asa ne-am obisnuit si nu am merge niciodata la supermaketuri", ne-a spus Maria Trasca, o cumparatoare. Pietarii mai sint revoltati si de faptul ca dupa ce ca nu vind mare lucru mai trebuie sa plateasca si niste taxe care nu le acopera profitul, de trebuie sa mai vina si cu bani de acasa. "Zilnic platim 6 lei taxa pe taraba, plus eventualele taxe de rezervare lunara, cele de obtinerea certificatului de producator, cintarul, eventual halatul, benzina pina la Focsani si uneori vindem de 10 lei, de trebuie sa venim cu bani de acasa", a precizat un alt producator, Ionel Costache. Afacerile merg prost si pentru comerciantii din Piata SUD. O parte dintre acestia au tras obloanele si se chinuie sa-si vinda spatiile comerciale. "Am un chiosc si il dau cu 25.000 de euro. Nu mai este rentabil de jumatate de an. Trebuia sa-l vind de anul trecut, dar am aminat si acum incerc sa-l dau si sa ma inteleg cu ceva. Dupa 10 ani de comert acum punem de inchiriat. Pentru noi care nu sintem producatori directi e mai greu pentru ca deja luam marfa cu un pret mare, cit sa mai punem adaos, cit sa ne ramina? Nu prea mai merge. Ne-au inghitit astia mari", a tras concluzia unul din patroni. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.