Ultima oră

900 de militari se pregatesc sa lupte cu talibanii

Dan Chiriac
30 mai 2009 1735 vizualizări
Batalionul 280 Manevra pleaca in cel mai fierbinte punct de pe glob, in Afganistan u familiile militarilor spera ca toata lumea sa se intoarca cu bine in tara u fata fostului comandant, Andreea Balan, implineste azi 17 ani u toata lumea s-a gindit un moment si la fostul comandant, mort la finalul misiunii precedente

Peste 900 de militari din Focsani, Bucuresti, Iasi si Craiova au participat ieri la ceremonialul de plecare in misiunea din Afganistan a Batalionului 280 Infanterie Mecanizata. Acesta se va numi in cele sase luni de misiune Batalionul 280 Manevra. Comandantul acestuia, lt. col. Iuri Tanase a primit ieri dimineata raportul prin care era instiintat ca nici unul dintre militarii care vor pleca in Afganistan nu lipseste nemotivat. Toata asistenta s-a gindit pentru un moment ca la fel va fi situatia si dupa cele sase luni si ca toti cei care vor pleca acum in cel mai fierbinte punct de pe glob vor fi prezenti la apelul din luna decembrie. Rudele militarilor au luat cu asalt unitatea inca de la primele ore ale diminetii. Sotiile si copiii au aratat emotii deosebite in momentul in care si-au vazut capul familiei in formatia care in lunile iunie si iulie urmeaza sa ajunga in Afganistan. De altfel, o femeie a avut nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce i s-a facut rau. Una dintre sotii ii tinea strins de mina pe cei doi copii. "Eu sint casnica, trebuie sa am grija de copii. E foarte greu, sotul a mai fost plecat in Kosovo si Irak si ma rog sa se intoarca sanatos acasa", ne-a spus Elena Cotarlet. Manifestarile de ieri s-au bucurat de prezenta autoritatilor locale, dar si militare. La Brigada 282 au fost prezenti Aurel Lascu, secretar de stat in MApN, care a transmis gindurile ministrului Mihai Stanisoara, generalul-maior Stefan Oprea din cadrul Statului Major General si generalul-maior Dan Ghica-Radu, seful Statului Major al Fortelor Terestre, fostul sef al Brigazii 282 Focsani. De asemenea, la eveniment au fost invitati patru atasati militari din SUA. Cu aceasta ocazie, Aurel Lascu le-a adus aminte militarilor focsaneni de fostul comandant al Batalionului 280 Infanterie, locotenent colonel Stefan Balan care a decedat in 2006 in urma unui accident de circulatie produs exact cind se intorcea din Irak spunind ca "o raza de bucurie ne vine dinspre fata locotenent-colonelui Stefan Balan, Andreea, care miine 30 mai (astazi n.r.) va implini frumoasa virsta de 17 ani". "Peste citeva zile urmeaza sa plecati in Afganistan si sa incepeti o alta misiune. Multi dintre dumneavoastra sinteti deja familiarizati cu mediul din aceasta zona pentru ca ati mai indeplinit cu succes misiuni asemanatoare. Veti merge intr-un teatru de operatii care stim cu totii ca implica multe riscuri si dificultati", a spus Aurel Lascu.

Grup de sprijin pentru familiile lasate acasa

Prefectul judetului, Raluca Dan, le-a urat succes militarilor si le-a ordonat sa se intoarca in formatie completa acasa in conditiile in care Afganistan este una dintre cele mai fierbinti zone din lume la ora actuala. "Ma inclin in fata dumneavoasta pentru ca prin decizia de a pleca in aceasta noua misiune aratati faptul ca sinteti barbati, adevarati barbati carora nu le lipseste curajul si devotamentul fata de valorile in care noi credem, motiv pentru care va respect pentru acest curaj", a spus Raluca Dan, care a recunoscut ca este prietena cu mai multe sotii care vor ramine singure acasa. De altfel, sotiile militarilor s-au adunat joi seara la Casa Armatei si au pus bazele unui grup de sprijin, condus de sotia unuia dintre ofiterii plecati in Afganistan. Astfel, orice problema care va aparea acasa va fi mai usor rezolvata pentru linistea militarilor aflati in teatrul de operatii. Comandantul Batalionului Manevra i-a incurajat pe toti militarii si si-a exprimat marea dorinta, ca toti militarii sa se intoarca sanatosi acasa si misiunea sa fie dusa cu bine la sfirsit. "Cred ca o sa ma descurc in conditii foarte bune avind in vedere faptul ca staff-ul unitatii este foarte bine pregatit si militarii care incadreaza subunitatile din toata tara sint bine pregatiti. Cu siguranta o sa fie greu, dificil, dar in acelasi timp va fi o datorie de onoare pentru noi sa indeplinim misiunile pe care si le-a asumat Romania prin armata romana. Eu estimez ca oamenii pe care ii am sub comanda sint foarte bine pregatiti si drept urmare ma astept sa indeplinesc misiunea si sa ne intoarcem cu totii acasa sanatosi. Cu totii sintem militari profesionisti. In momentul in care ne-am angajat in aceasta misiune, fiecare am cunoscut riscurile si amenintarile la care ne expunem", a precizat lt. col. Iuri Tanase, comandantul Batalionului 280 Manevra.


Militarii au fost binecuvintati


Printre cei care vor pleca in Afganistan se afla si o fosta ziarista, care a lucrat mai multi ani in presa locala. Oana Ieseanu, in prezent Moise, a lucrat in urma cu citiva ani in presa locala, unde relata evenimentele militare. Aceasta a ales intre timp cariera militara, s-a casatorit si are un copil. Oana Moise va pleca in Afganistan, lasind acasa familia. "Nu sintem feriti de pericole pentru ca exista misiuni riscante. Astfel, masinile trebuie sa iasa din baza pentru ca este nevoie de asistenta pentru ce se strica. Las in tara un sot, un copil, frati. Speram sa ne intoarcem cu bine", a spus sergent major Oana Moise. Militarii au primit binecuvintarea domnului, inainte de a pleca in misiune, un sobor de preoti oficiind un serviciu religios. In final, cei 900 de militari au defilat prin fata asistentei. Urmeaza sase luni foarte grele, in zona Zabul, la sud de Qalat, in tara cea mai periculoasa din lume. (Raluca MANOLACHE, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 12 ore, 2 minute, 27 secunde
Prin faptul ca, la un numar asa de mare de militari Bucurestiul a trimis un secretar de stat al MApN si pe un fost comandat al MU din care pleaca in MISIUNE DE LUPTA 900 de militari profesionisti si citeste integral
, acum 739399 zile, 12 ore, 2 minute, 27 secunde
tot cu taburile alea vechi pleaca?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.