Ultima oră

Cosmote desfigureaza Magura Odobestiului

Ziarul de Vrancea
29 mai 2009 8982 vizualizări
Operatorul national de telefonie mobila isi ridica un turn GSM de peste 40 de metri in rezervatia naturala inclusa in reteaua europeana Natura 2000 , fara sa se cunoasca impactul asupra mediului u in acelasi loc, Consiliul Judetean promitea ca va inalta o cruce similara celei de pe Caraiman u Garda de Mediu s-a autosesizat si a sistat temporar lucrarile in rezervatie u in zona s-au defrisat copaci pentru drumul de acces al utilajelor, iar pe gurguiul de pe Magura s-a sapat o groapa uriasa u cazul a intrat in atentia ONG-urilor de mediu care vor sa faca plingere la Bruxelles

Consiliul Judetean Vrancea si-a dat girul ca operatorul national de telefonie mobila Cosmote sa inalte pe Magura Odobesti un ditamai turnul, chiar in "buricul" unui monument al naturii celebru in toata tara si in calea pasarilor calatoare. Garda Judeteana de Mediu a emis zilele trecute un ordin de sistare temporara a lucrarilor pentru "turnul de radiorelee si o statie de baza GSM" ce vor fi construite de Cosmote la Cota 1001, pe Magura Odobestiului, cel mai inalt deal subcarpatic din Romania. Comisarii de mediu au efectuat zilele trecute verificari in teren si au constatat ca societatea a demarat lucrari de constructii montaj in rezervatie cu avizele de la Consiliul Judetean, fara a efectua un studiu de impact asupra rezervatiei. In plus, din cite se stie, nu exista nici aviz de la Agentia Judeteana de Protectia Mediului. In afara de releu, Cosmote ridica in judet mai multe statii de emisie receptie.


Piedici in calea pasarilor calatoare


Zona in care se construieste turnul inalt de peste 40 de metri este arie de protectie speciala avifaunistica, parte integranta a retelei ecologice europene "Natura 2000". Potrivit HG 1284/2007, rezervatia Magura Odobesti (cod ROSPA 0075), intinsa pe o suprafata de peste 12.000 de hectare, a fost propusa pentru protectia in acest areal a unor paduri intinse de foiase si efective importante ale populatiilor de ciocanitoare de stejar, ghionaie sura, huhurez mare, viespar si acvila mica. Zona este si culoar pentru pasarile migratoare, fiind cercetata de ornitologi renumiti inca din anul 1970. Peste toate acestea, Magura Odobestiului este un loc de un pitoresc aparte si ofera o splendida panorama drumetilor care vin aici, fiind considerata inca din vechime "strajerul Vrancei". Tocmai de aceea arheologii mai cauta si astazi in acest areal ruinele cunoscutei cetati Craciuna. In zilele senine, din virf se vede in zare pina la Galati. In primul Razboi Mondial armata germana a instalat aici un punct de observatie, de unde planifica bombardamentele. In urma cu citiva ani, Marian Oprisan, presedintele Consiliul Judetean, a propus sa inalte in virful dealului o cruce similara cu cea de pe Caraiman, dar se pare ca a renuntat la acest proiect, de vreme ce a permis amplasarea antenei GSM chiar pe "caciula" dealului. Ca de obicei, autorizatia problema nu este semnata de baron, ci de vicepresedintele "de serviciu" Mircea Diaconu, silvicultor de profesie, si de actualul prefect Raluca Dan, pe vremea cind era secretar al judetului. Chiar daca acum someaza consilierii focsaneni sa revoce hotaririle care permit amplasarea unor "constructii monstruoase" in preajma monumentelor istorice, la sfirsitul anului trecut, Raluca Dan a semnat, potrivit surselor noastre, amplasarea acestui releu pe Magura Odobestiului, in mijlocul unui monument al naturii.


Lucrarile au fost sistate, dar temporar


Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu a anuntat ca, in urma verificarilor efectuate la fata locului de doi comisari, a emis un ordin de sistare temporara a lucrarilor, in conditiile in care in zona, chiar sub borna din reteaua geodezica de stat, a fost sapata o platforma pe o suprafata de peste 250 mp, adinca de citiva metri, s-au defrisat arbori pentru constructia unui drum de acces, iar pamintul rezultat a fost impins pur si simplu in padure de muncitorii unei firme bucurestene. Oficialii Cosmote Romanian Telecomunication SA Bucuresti, beneficiarii investitiei, au fost invitati la Focsani pentru a prezenta documentatia care sta la baza acestei investitii, insa au aminat intrevederea, dupa ce au trimis institutiei un dosar incomplet si contractul de antreprinza netradus in limba romana. "Deocamdata nu s-a incheiat procedura de cercetare, dar noi cerem ca totul sa se deruleze in cadrul si in temeiul legal, intrucit este vorba despre niste etape obligatorii de urmat, pe care dumnealor Ie-au parcurs doar pe jumatate. Noi am solicitat respectarea protectiei mediului. Vom avea o intilnire cu reprezentantii companiei in data de 1 iunie", ne-a declarat comisarul Serban Stan, delegat la conducerea Garzii de Mediu. Si ex-comisarul sef Aurel Cristian, care a semnat o parte din documentele de corespondenta cu firma, spune ca operatorul de telefonie nu a prezentat avizul de mediu. Si oficialii de la Agentia de Protectie a Mediului spun ca nu au fost instiintati de lucrari. "La noi nu a ajuns nimic in mod oficial. Magura Odobesti a devenit arie speciala de protectie avifaunistica in cadrul retelei europene "Natura 2000". Este un habitat foarte important pentru pasari si o zona studiata de ornitologi de renume", ne-a spus Silviu Chiriac, consilier in cadrul Compartimentului de Protectie a Naturii si Arii Protejate din cadrul APM Vrancea.


"Ne-au sugerat ca alungam investitorii"


Comisarul care se ocupa de caz, Radu Manea, spune ca acordul de mediu este obligatoriu intr-o rezervatie naturala si totul intra sub incidenta OUG 57/2007 cu privire la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice. Comisarul spune ca, printre altele, lucrarile pot submina stabilitatea versantului. "Pe 19 mai 2009 comisarii au inspectat zona si a doua zi, pe 20 mai, reprezentantii Cosmote au fost convocati la Focsani si li s-au solicitat documentele privind reglementarea pe linie de mediu (acord de mediu, studiu de evaluare a impactului) care au stat la baza emiterii autorizatiei de construire. Au confirmat ca vor veni si vor aduce toate documentele, dar ulterior au solicitat o aminare. Dumnealor ne-au sugerat ca alungam investitorii strategici interesati sa investeasca in zona, insa noi dorim respectarea legii. S-au depistat mai multe nereguli care se cer lamurite, inclusiv in ceea ce priveste scoaterea terenului din circuitul agricol", a declarat comisarul, care a evitat sa se pronunte pina cind firma nu va lamuri toate aspectele. In cazul in care firma nu prezinta avizele legale, cazul ar putea intra sub incidenta legii penale. Cosmote a mai avut probleme si in 2007, la Iasi, unde s-au efectuat lucrari care au afectat situl arheologic din apropierea localitatii Cotnari, unde se afla ruinele unei cetati dacice. (Silvia VRINCEANU, Iulia NICOLAIE)


  • Cosmote sustine ca este responsabila cu mediul


  • Contactati de "Ziarul de Vrancea", oficialii Cosmote sustin ca in momenul obtinerii autorizatiei de constructie Magura Odobestiului nu ar fi fost rezervatie naturala, in ciuda faptului ca autorizatia a fost emisa de CJ in 11.12.2008, iar Guvernul a inclus zona in rindul ariilor protejate in 2007. "In privinta site-ului aflat in constructie la Magura Odobesti, Cosmote doreste sa precizeze ca s-au respectat toate procedurile derivate din Certificatul de Urbanism si din Autorizatia de Constructie. De asemenea, am dori sa clarificam faptul ca in momentul obtinerii Certificatului de Urbanism, zona in discutie nu fusese incadrata in rindul ariilor protejate, aceasta schimbare survenind in urma modificarilor legislatiei de mediu in vigoare. In plus, ca si companie responsabila in ceea ce priveste protectia mediului, Cosmote ia toate masurile necesare pentru a respecta procedurile in aceasta privinta", se arata intr-un raspuns furnizat de biroul de presa al companiei. Ulterior, solicitata sa ofere alte explicatii, compania a revenit cu o precizare in care afirma ca ar fi obtinut autorizatiile in august 2007. Companiile de telefonie mobila se afla intr-o competitie acerba pentru clienti, acesta fiind si motivul pentru care intreaga tara este impinzita de relee si statii de emisie receptie. La inceputul anului, Cosmote a anuntat ca pragul de sase milioane de abonati a fost depasit, reusind sa-si dubleze numarul de utilizatori intr-o perioada de doar un an si jumatate, "datorita eforturilor noastre constante de a extinde si imbunatati acoperirea retelei". Firma amplaseaza nu mai putin de noua antene pe raza judetului, in Ruginesti, Naruja, Vizantea Livezi, Gologanu, Soveja, Vinatori, Paltin, Bordesti si Bolotesti, potrivit autorizatiilor emise. In comunicarea remisa redactiei, oficialii Cosmote nu au omis sa mentioneze faptul ca au luat parte la proiecte ecologiste.


  • ONG-urile protesteaza


  • Asociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" din Focsani, care militeaza pentru protejarea naturii, a sesizat deja acest caz "Coalitiei ONG Natura 2000", care se ocupa de ariile protejate si cere reabilitarea zonei. "Magura Odobestului este sit protejat si un habitat foarte important pentru pasari pentru care raspundem la Bruxelles si nu se poate interveni oricum. Vrem sa stopam lucrarile si sa se reabiliteze locul intrucit pe acolo este culoar de migratie a pasarilor. Faptul ca se ridica un turn strica obiceiul pasarilor, ca sa nu mai vorbim de modul cum vor fi afectate de undele electromagnetice. Intr-o rezervatie nu se poate construi nimic fara avizul comisiei pentru monumentele naturii", ne-a declarat Ioan Florea, presedintele Asociatiei. Voluntarii spun ca vor initia o campanie nationala pentru ca zona sa ramina intacta si ca vor aduce situatia si la cunostinta Comisiei Europene.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 24

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 4 ore, 30 secunde
    Ca pasarile vor fi asa de proaste si isi vor strivi ciocul de releu. PS de aia n-are balta peste.
    , acum 739399 zile, 4 ore, 30 secunde
    Totdeauna au exista Ghita-contra sub pretextul distrugerii naturii si niciodata nu au avut intaietate lucrarile de dezvoltare si progres in Romania. Intr-adevar se vor produce pagube la nivelul citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 30 secunde
    Te-ai gandit un moment draga Florine ca existau si alte solutii tehnice pentru rezolvarea acoperirii radio a zonei ? Ai fost vreodata in zona respectiva? Cunosti faptul ca in tarile civilizate in citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 30 secunde
    Ai dreptate in tot ceea ce ai spus, poate am exagerat dar sunt foarte revoltat pe faptul ca in Romania au existat intotdeauna piedici in dezvoltarea tarii. E adevarat ca unii nu tin cont de legile citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 30 secunde
    Cosmote nu este un srl de cartier.Este ditamai colosul care are departartament special si numeros care se ocupa cu protectia mediului. In mod normal, astia nu se apuca de treaba fara sa aiba toate citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 30 secunde
    foarte frumoase pozele lool locuri care stau degeaba in loc sa fie un centru comercial un teren de golf. un mall. mai bine avem niste "rezervatii naturale" cu niste caini maidanezi si o gramada mare citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 30 secunde
    Constructia Praktiker s-a facut intr-un mod similar.Pe un teren al primariei de 5 hectare unde figura "PARC" (conform legii nu se poate construi!)s-a construit tot fara autorizatie de mediu acest citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 30 secunde
    Dar antena SNR de langa locul de constructie al pilonului Cosmote, inalt de 110 m (de pe el s-au facut fotografiile din articol) si o putere de emisie de cel putin 50000 W nu deranjeaza mediul, nu citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 30 secunde
    "Antena SNR" a fost costruita in anul 1975 .Pe atunci erau alte reguli si alte legi in domeniul mediului..daca erau. "Antena" deserveste cu programe nationale de radio si televiziune judetul Vrancea citeste integral
    , acum 739399 zile, 4 ore, 30 secunde
    Vezi Doamne nu mai pot zbura pasarile de releu. vai de mine cum mai pleaca in tarile calde. of of mai mai
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.