Ultima oră

Renta viagera agricola, bani in plus pentru fermierii in virsta

Ciprian Fânaru
21 apr 2009 3401 vizualizări
Persoanele care detin pina in 10 ha de teren agricol au dreptul la renta viagera agricola u cei care isi dau pamintul in arenda iau 50 euro/ha, iar cei care il vind 100 euro/ha u doritorii trebuie sa depuna un dosar la Agentia Domeniilor Statului, institutie care s-ar putea desfiinta curind

Din 2005, fermierii au dreptul la o suma de bani, data de stat ca despagubire si spijin in caz de instrainare a terenurilor agricole. Renta viagera este acea suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza, arendeaza sau incheie acord cu investitorul pentru terenurile aflate in proprietatea sa, fiind o sursa viagera de venituri garantata de stat. Valoarea acesteia este echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat si a 50 de euro/an pentru fiecare hectar arendat. Potrivit normelor, pot beneficia de renta persoanele fizice in virsta de peste 62 de ani, dar si cei in virsta de pina la 62 de ani daca sint pensionati pe caz de boala, cu grad de invaliditate I sau II. Pentru a lua banii, solicitantii trebuie sa indeplineasca insa citeva conditii. Acestia trebuie sa aiba in proprietate pina la 10 ha de teren agricol extravilan, sa instraineze prin acte intre vii, sa arendeze sau sa incheie acord cu investitorul pentru terenuri agricole situate in extravilan, primind de la Oficiul National de Renta Viagera Agricola carnetul de rentier agricol. Ca sa beneficieze de renta, solicitantii trebuie sa se adreseze Biroului Judetean de Renta Viagera Agricola (Focsani, str. Republicii nr.5, cladirea DADR, program cu publicul 08.30 "" 16.00).


In Vrancea sint peste doua mii de rentieri


"In Vrancea avem inregistrati 2118 rentieri, majoritatea in sudul judetului si in comune precum Nanesti si Maicanesti. Carnetele de rentier se vizeaza in fiecare an, iar banii pentru anul trecut se iau anul acesta. Sumele vor fi virate prin posta dupa 15 aprilie", ne-a declarat Razvan Oancia, purtator de cuvint la Biroul Judetean de Renta Viagera Agricola Vrancea. Conform acestuia, o alta facilitate e reprezentata de faptul ca obligativitatea rentierilor de a arenda pamintul si de a ramine doar cu jumatate de hectar pentru a beneficia de bani a fost scoasa. De asemenea, orice persoana care a vindut teren dupa aparitia legii 247/2005 poate sa incaseze banii din renta. Important e ca de aceasta pot beneficia si cei care au mai mult de 10 ha, doar ca suprafetele in plus trebuie sa nu fie trecute pe numele celor care doresc sa primeasca banii. Dosarul trebuie sa contina cerere tip, copia actului de identitate al solicitantului, copia actului de instrainare autentificat sau a acordului incheiat cu investitorul si copia titlului de proprietate. De asemenea, mai sint necesare declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca, incepind cu 25 iulie 2005, data intrarii in vigoare a Legii nr. 247, solicitatorul nu a detinut, cumulat in timp, o suprafata mai mare de 10 ha teren arabil extravilan si un chestionar privind terenurile pentru care se solicita renta. De mentionat faptul ca dosarele se depun personal de catre proprietari.


ADS va fi desfiintata


Desi dreptul la renta e cunoscut de fermierii si asociatiile din zona de cimpie, in zona de munte situatia e diferita, din cauza faptului ca in multe cazuri titlurile de proprietate lipsesc. Cu atit mai mult renta ar fi in avantajul celor mai in virsta, care oricum isi arendeaza sau vind terenurile. In alta ordine de idei, Agentia Domeniilor Statului sta la rindul ei sub semnul intrebarii, ministrul Agriculturii, Ilie Sirbu, declarind recent ca patrimoniul acesteia va trece in administararea primariilor. Biroul are momentan doar trei angajati in Vrancea, dupa plecarea lui Manole Merchea din functia de director. Acestia spun ca daca ministrul a infiintat ADS, este posibil sa o si desfiinteze. In acest caz, terenurile ADS ar putea trece in administrarea primariilor ori in cea a Administratiei Nationale a îmbunatatirilor Funciare (ANIF). "Deocamdata sint doar zvonuri, nu se stie nimic sigur. Cert e ca nu avem pe nimeni pe postul de director deoarece acesta a fost blocat", ne-a precizat Razvan Oancia. ADS funcÃioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si se ocupa cu privatizarea societatilor agricole si concesionarea terenurilor agricole proprietate publica si privata a statului, administrate de aceste societati. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.