Ultima oră

Patru sesizari penale pentru falsificatorii de vinuri

Doina Ganea
8 apr 2009 1292 vizualizări
Controalele realizate inopinat in Vrancea, in perioada 12-13 martie, la initiativa IGPR, s-au lasat cu numai cinci amenzi si patru sesizari penale

Controlul la producatorii de vinuri din judetul nostru, de luna trecuta, s-a lasat cu putine sesizari penale. Potrivit directorului Directiei Agricole, Costica Neata, doar patru din cele 140 de probe prelevate in urma verificarilor au scos la iveala vinuri falsificate. Aceasta inseamna ca aproape 2% din vinurile produse in podgoriile noastre pot fi suspectate de falsuri. Seful Directiei Agricole a afirmat ca probleme s-au gasit la trei firme si un producator particular, care a fost depistat in timp ce vindea vin pe marginea soselei E85. "Au fost aplicate cinci amenzi contraventionale, din care una in suma de 40.000 de lei, pentru comercializarea vinului in locuri improprii, alte trei amenzi in suma totala de 18.000 de lei pentru nerespectarea normelor de evidenta si o sanctiune in valoare de 6.000 de lei pentru nerespectarea eticherii produsului. In timpul controlului nu s-au intocmit dosare penale, asa cum gresit s-a inteles", a precizat Costica Neata. DADR a formulat patru sesizari penale pentru producatorii de vinuri unde s-au descoperit bauturi contrafacute. Sesizarile se refera la adaugarea de coloranti in vinul rosu si acid citric in vin alb si au fost formulate pe numele societatilor Vinales Panciu, Viniferma Gugesti, Unimovil Gugesti, iar a patra pentru Eugenia Mateescu din Popesti.


20.000 de litri de apa colorata


In urma rezultatelor transmise de cele trei laboratoare zonale din tara (Valea Calugareasca, Blaj, Odobesti), in 103 cazuri vinurile au fost conforme cu prevederile legale, 21 de probe au aratat ca vinurile se aflau in diferite stadii de depozitare, iar in patru cazuri producatorii au incadrat gresit bautura ca gradatie de zaharina. Rezultatele mai arata ca doar putin peste 20.000 de litri de vin din cele 3 milioane de litri controlate au fost falsificate, metodele folosite fiind utilizarea colorantului si acidului citric in concentratie mai mare. A mai fost descoperita o problema la probele de vin prelevate de la societatea Color Water Focsani (sic!) unde analizele au scos la iveala prezenta vinului din soiuri direct producatoare, soiuri de struguri permise doar pentru consum familial si nu pentru comercializare.


Amenzile au fost deja contestate


Oficialii DADR au confirmat faptul ca 97% dintre amenzile aplicate au fost contestate deja in instanta. Costica Neata a declarat ieri ca nu trebuie minimizat fenomenul falsificarii vinurilor, insa nu trebuie etichetati toti producatorii. "Noi sintem de acord cu aceste controale, pe care le consideram benefice, dar nu sintem de acord ca pe toti producatorii sa se puna eticheta de falsificatori. E nedrept", a afirmat directorul. Mai mult, acesta a declarat ca in general vinurile nu se falsifica in antrepozitele fiscale, ci in alte locatii, in care inspectorii nu pot intra decit cu mandat de perchezitie si ca falsificarea vinurilor are loc mai ales la comercianti si in timpul transportului. In cadrul controlului realizat la jumatatea lunii martie au fost verificati 22 de producatori, sapte comercianti de vinuri si sase producatori particulari. Printre cei controlati s-au aflat si marii antrepozitari, cum ar fi: Vincon SA, Vinexport SA, Trust LF Trade SRL, Odovitis SRL sau Clubul Podgorenilor Jaristea. Rezultatele controlului pe linia falsificarii vinurilor amintesc de povestea rusului care nu avea o masina Pobeda, ci o bicicleta si nu a primit-o cadou, ci i-a fost furata. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.