Ultima oră

Golestenii sfintesc o biserica noua de Buna Vestire

Ziarul de Vrancea
25 mar 2009 2880 vizualizări
Traditia spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, pentru ca vor avea necazuri tot anul

Astazi, crestinii sarbatoresc Buna Vestire, momentul simbolic in care arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mintuitorului Hristos, prin cuvintele: "Bucura-te, ceea ce esti plina de har! Domnul este cu tine. Binecuvintata esti tu intre femei... Si iata, vei lua in pintece si vei naste fiu, si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema...". Buna Vestire, sau Blagovestenia, cum se mai numeste in popor, e o sarbatoare cu data fixa (25 martie), de la care incepe sa curga perioada de noua luni, pina la Craciun, cit Maria L-a purtat in pintece pe Iisus. Situata in preajma echinoctiului de primavara (20 martie), Buna Vestire este considerata o sarbatoare foarte importanta. Fara vestea intruparii Fiului Omului, pe care Maica Domnului a primit-o de la arhanghelul Gavriil, nu ar fi fost posibila nici învierea. Acesta este momentul inceputului mintuirii pentru om. In calendarul popular, sarbatoarea aceasta se mai numeste si Ziua Cucului, intrucit oamenii cred ca se dezleaga limba pasarilor cintatoare, dar mai cu seama a cucului. Se spune ca daca o persoana il aude pentru prima oara in aceasta zi, trebuie sa numere de cite ori cinta pentru a sti citi ani mai are de trait. Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat, pentru ca cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. De Blagovestenie se da dezlegare la peste, pentru ca tot omul care maninca peste "sa fie sanatos ca pestele in tot anul". (Mihaela BESLEAGA)


  • Biserica noua, cu clopote electronice, la Golesti


  • De Buna Vestire, locuitorii din comuna Golesti sint chemati cu mic cu mare la sfintirea unei biserici ridicata prin truda enoriasilor si a autoritatilor locale. Lacasul de cult, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, va fi sfintit de un sobor de preoti din care face parte si preotul locului, Gheorghe Constantin, in frunte cu P.S. Epifanie Norocel, Episcopul Buzaului si Vrancei. Primarul Alexandru Zar, care coordona ieri ultimele pregatiri alaturi de viceprimarul Vasile Bostanaru, ne-a spus ca piatra de temelie a fost pusa in anul 2004 pe un teren pus la dispozitie de Consiliul Local, intreaga constructie fiind estimata la peste 800.000 de lei, bani obtinuti de la credinciosi, diversi sponsori, dar si prin alocatii bugetare de la comuna. Interesant este ca cea de-a doua biserica a golestenilor detine clopote electronice, actionate prin telecomanda, astfel incit nu mai este nevoie de batrinul clopotar. Lacasul de cult mai are nevoie de pictura interioara, asa ca orice donatie este binevenita. Aseara, la traditionala slujba de vecernie au participat sute de credinciosi. (Silvia VRINCEANU)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.