Ultima oră

Parcari retrocedate cu extrema urgenta!

Doina Ganea
18 mar 2009 871 vizualizări
15 familii din strada Culturii sint nevoite sa-si caute alte locuri de parcare u aceasta pentru ca un patron cu bani a pus mina pe o parcare si vrea sa construiasca o spalatorie auto in fata blocului

In timp ce orasul se sufoca de masini, parcarile incep sa dispara una cite una din fata blocurilor, fiind inghitite de magazine, circiumi si mai ales spalatorii auto. Dupa ce anul trecut locatarii strazii Scarlat Tirnavitu din Focsani au fost vitregiti de una dintre parcari, anul acesta a venit rindul celor care locuiesc pe o strada paralela. Locatarii blocurilor de pe strada Culturii, Bloc 6, s-au trezit acum doua zile cu niste muncitori in parcare, care le-au cerut sa-si ridice imediat masinile, pentru ca ei au venit sa sape santuri in vederea demararii unor lucrari de constructie a unui magazin si a unei spalatorii auto. Pe linga pierderea locurilor de parcare, oamenii spun ca viitoarele constructii vor impiedica interventia pompierilor la un eventual incendiu. "Nu se poate asa ceva, sa ne ocupe parcarea pentru ca cineva vrea sa-si construiasca spalatorie. Noi ce facem cu masinile? Le luam in balcon? Eu nu-mi mut masina de acolo. Sa vina primarul sa-mi ridice masina, pentru ca eu, personal, n-o mut. Sa ne faca alta parcare, daca vrea sa mutam masinile. Dar cred ca nu prea are unde pentru ca peste tot, de jur imprejur, s-au retrocedat locuri de joaca, spatii de parcare, spatii verzi. Nu se mai tine cont de nimic. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni daca vrem sa se construiasca o spalatorie linga noi", s-a aratat revoltat profesorul Marcel Stroe.


Primarul ridica din umeri


Eterna justificare a oficialilor municipalitatii o reprezinta hotaririle judecatoresti. Ele sint intodeauna puse ca scut cind e vorba de retrocedarile unor terenuri la scoli, locuri de parcare sau spatii verzi. Numai ca nu stim cum se face ca din cele peste 1.500 de dosare din Focsani care asteapta retrocedarile, numai unii proprietari cistiga in instanta. In detrimentul Primariei, evident, care pierde procesele cu inocenta unor proaspeti absolventi de drept. Culmea este ca proprietarii care si-au redobindit terenurile au grija sa le vinda imediat unor oameni de afaceri sau dezvoltatori imobiliari. Locatarii blocului 6 din strada Culturii s-au strins acum doua seri in scara blocului, intr-o sedinta ad-hoc, dupa care ieri au mers la Primarie pentru a depune o plingere. Oamenii au remarcat tocmai faptul ca cel care a dobindit parcarea nu vrea sa-si construiasca o casa, ci cu totul altceva. "Este inadmisibil. Daca isi construia o casa era altceva, aveam si noi poate loc pentru acces in caz de incendiu, dar asa"¦ Cum se dau aceste avize de construire? Nu tine cont nimeni de noi? De arhitectura orasului? Nu poate intra o masina de pompieri. Luam foc si murim aici ca soarecii, ca nu ne salveaza nimeni", ne-a spus Nelu Miron. "Toti sintem platitori de taxe si impozite. Platim impozitele si pe teren si pe apartamente si pe masini. Cu ce-am gresit de trebuie sa fim tratati asa", s-a plins o alta locatara. Primarul Decebal Bacinschi a ridicat din umeri spunind ca nu are nici o solutie. "Exact nu stiu despre ce e vorba. Dar stiu ca in zona au fost dobindite prin hotariri judecatoresti mai multe terenuri. Unde e hotarire judecatoreasca nu ne putem baga. Persoana respectiva a cistigat in instanta, dupa care si-a vindut terenul si nu mai e treaba noastra", a concluzionat primarul Bacinschi.


Nereguli cu autorizatia de constructie


Potrivit vecinilor din zona, parcarea din strada Culturii a fost cistigata in instanta de un mostenitor, dupa care a fost vinduta cu suma de 47.000 de euro unui patron care are stand in Onasis si care doreste sa construiasca o spalatorie auto. Aflind de situatia locuitorilor de la Blocul 6, consilierul local PD-L Mioara Lazar a incercat sa dezlege itele afacerii. "Dupa ce am vorbit cu oamenii, am fost la fata locului cu inspectorul de zona, d-na Vasiliu, care s-a convins ca lucrurile in teren nu sint intotdeauna ca cele de pe schita. Am inteles ca proprietarul nu avea aviz de executie a lucrarii si, pentru ca a inceput deja lucrarile, a fost amendat. In plus, pentru ca lucrurile nu prea erau in regula, Primaria i-a cerut inca de la inceput sa intocmeasca un plan urbanistic zonal (PUZ), care a fost respins anul trecut. Asa ca pina sa se strice parcarea mai dureaza", ne-a spus consilierul Mioara Lazar. Alesul local i-a sfatuit pe oameni sa se adreseze si Inspectoratului pentru Siguranta in Constructii, daca au indoieli cu privire la obtinerea autorizatiilor de constructie. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.