Ultima oră

Situatie exploziva la poalele padurilor din Mera

Doina Ganea
24 ian 2009 2256 vizualizări
In jur de 200 de fosti proprietari de terenuri de la Mera ameninta din nou cu protestele daca nu-si vor primi padurile u acestia au de peste doua luni o sentinta civila despre care spun ca ar trebui pusa in aplicare u oficialii primariei sint de acord cu revendicarile numai ca sentinta a fost atacata in recurs, termenul procesului fiind stabilit pe 29 ianuarie u autoritatile vorbesc de asa zisele retrocedari de tip suveica, pe baza de martori u in zona va fi improprietarit si procuratorul Constantin Girboiu cu citeva mii de hectare

Primaria Mera sta pe un butoi cu pulbere deoarece peste 200 de oameni ameninta cu protestele daca nu le sint retrocedate padurile. Aproape o suta de persoane au pichetat joi Primaria pentru a cere sa fie puse in proprietate cu padurile pentru care sustin ca au documente. La sfirsitul lunii septembrie 2008, locuitorii din Mera au reusit sa cistige in instanta anularea a doua hotariri ale Comisiei Judetene de Fond Funciar prin care era invalidata retrocedarea a 632,35 hectare de padure. Potrivit deciziei Judecatoriei Focsani, membrii Comisiei judetene trebuiau sa reanalizeze dosarele. Printr-o alta hotarire, respectiv sentinta civila nr. 5457/ 13.11.2008, la rindul ei, Comisia locala era obligata sa intocmeasca procesele verbale de punere in posesie. Revoltati, oamenii au fost joi la Primarie pentru a afla de ce nu sint totusi chemati sa fie pusi in posesie cu suprafetele revendicate. Razmerita care se profila la orizont a fost temporar anihilata de prezenta liderului Sindicatului Taranilor Propact Vrancea, Costel Ichim, care este si membru al Comisiei judetene de aplicarea legilor fondului funciar. Acesta a adus o adresa salvatoare semnata de fostul prefect Dragos Mircea prin care se preciza ca, odata cu retrocedarea celor 2.700 de hectare catre procuratorul Constantin Girboiu, pe domeniul comunei Mera, pot fi pusi in posesie si ceilalti proprietari care si-au cistigat drepturile in instanta. Potrivit insa oficialilor din Primaria Mera, oamenii vor trebui sa mai aiba "un bob zabava" in a-si primi padurile deoarece mai trebuia anulata in instanta o alta decizie a Comisiei judetene care le suspenda la un moment dat pe celelalte doua anulate acum prin hotarire judecatoreasca. "Mai exista o hotarire a Comisiei judetene de Fond Funciar prin care se suspenda retrocedarile la Mera din cauza unui dosar penal", ne-a declarat secretarul comunei, Marioara Serban. Din acest motiv, Primaria a introdus recurs pe 2 decembrie 2008, primul termen fiind pe 29 ianuarie 2009. Dosarele de retrocedare ale petentilor de la Mera au fost analizate si aprobate inca din februarie anul trecut de comisia locala de fond funciar. Pentru fiecare caz in parte a existat schita vizata de padurarul din zona, actele de stare civila si declaratiile martorilor vecini ai terenurilor solicitate. Totusi, comisia locala, desi a trimis dosarele spre validare la Comisia Judeteana, a precizat la momentul respectiv ca nu isi asuma responsabilitatea asupra declaratiilor martorilor si a identificarilor din teren intrucit ar putea ascunde situatii nereale. în aceasta situatie, membrii Comisiei Judetene au invalidat cererile de retrocedare de la Mera.


"Lasa ca vine si prefectul nostru!"


în martie 2008, Comisia judeteana a respins initial cererile de retrocedare depuse de cetateni. Ulterior, intr-o prima faza, in septembrie 2008, oamenii si-au cistigat drepturile in instanta, dupa care au mai obtinut o sentinta civila favorabila in noiembrie 2008. Din aceste motive, satenii nu inteleg de ce stau cu doua hotariri care le dau dreptate si totusi nu reusesc sa isi ia in primire padurile. Unii dintre ei cred ca la mijloc sint interese politice, acuzind autoritatile de partizanat. "Avem hotariri si nu reusim sa fim pusi in drepturi. Venim la Primarie si zic ba ca trebuie sa mergem la Prefectura, ba pe la Directia Silvica, ba pe la Ocol pentru ca nu le-au fost inca puse la dispozitie suprafetele existente. Eu cred ca nu se vrea sa ne luam padurea si gata! Lasa ca vine prefectul nostru cel nou si ne pune in posesie daca astia nu vor", a declarat Petrica Labunt, presedintele PSD Mera si apropiat al fostului primar Gheorghe Sararu. Oamenii se tem ca pina vor primi padurile inapoi nu vor mai gasi nimic din ele. "Se taie la ras in unele zone. Daca am avea procesele verbale de punere in posesie ne-am pazi padurile de hoti. Oamenii au acte, au legea de partea lor, dar primaria nu vrea sa puna in aplicare hotarirea judecatoreasca", a spus si Constantin Nastase, un alt protestatar.


"Copacii nu sint nici rosii, nici galbeni, nici portocalii"


Cel care a dezamorsat pentru o scurta perioada de timp "bomba" padurilor pe care sta Primaria de la Mera a fost Costel Ichim de la Propact, care le-a adus oamenilor dovada ca in Comisia judeteana s-a luat in discutie situatia de la Mera si s-a dat drumul la dosar. "Unde am stat atitia ani mai putem astepta o saptamina, doua si sa nu facem presiuni asupra comisiei locale. Daca nu se rezolva, singura solutie este un miting de protest. Eu cred ca nu numai cei 200 de oameni care si-au cistigat drepturile in instanta trebuie pusi in posesie, ci si ceilalti. E pacat insa ca n-ati venit la noi, la Propact, sa facem o actiune comuna si sa obtinem drepturi pentru toti. Unii s-au dus pe la PSD, altii pe la PNL"¦ crezind ca se rezolva ceva. Numai impreuna sintem o forta. Copacii nu au culoare politica. Ei nu sint nici rosii, nici galbeni, nici portocalii. Copacii sint ai oamenilor si trebuie retrocedati daca au acte", a fost de parere reprezentantul Propact.


Contestatarii protestatarilor


La Mera parerile sint insa impartite. Unii sustin ca exista un grup de 20 de oameni apropiati fostului primar Gheorghe Sararu care incearca sa provoace scandal si care sint suspectati ca nu ar fi avut padure si din pricina carora nici ceilalti indreptatiti nu vor primi nimic. In comuna sint si unele voci care sustin ca majoritatea celor care revendica paduri sint martori tip "suveica". Adica sint la rindul lor si pretendenti, dar si martori. Legea 247 permite retrocedarile pe baza de martori, conform art. 6, alin (4), daca acestia la rindul lor fac dovada proprietii cu acte sau cei care au o hotarire judecatoreasca in acest sens. "Eu am 0,8 ha de padure de primit. Acte nu mai am, am adus martori. Numai ca sint unii care n-au avut neam de neamul lor paminturi sau paduri si care acum cer si cite 40 de hectare pentru toata familia lor. Sa va duceti in ograda sa vedeti ce mizerie este si ce paduchiosi sint. De unde sa fi avut astia padure? Ca le stiu neamurile. Sint din aia de erau cu fostul primar si cred ca le merge sa dea declaratii unii pentru altii si sa ia padure pe nedrept. Din cauza lor n-am primit nici noi", s-a plins Elena Tigaeru din Mera.


Neamurile primarului au si ele de primit paduri


Printre solicitantii care si-au cistigat in instanta suprafetele de padure se afla si citeva rude ale primarului liberal Ion Sticlaru. Acesta spune ca el este primul care ar fi interesat sa se puna in aplicare sentinta judecatoreasca si oamenii sa-si primeasca padurile, numai ca totul trebuie facut legal. "Eu sint cu totul pentru aceasta retrocedare. Nu avem nimic impotriva, dar sa se faca legal. Daca oamenii indeplinesc conditiile legii, noi ii vom pune in posesie. Nu vrem sa se mai intimple ce s-a intimplat pe vremea fostului primar, cind s-au pus in posesie si oameni fara acte si acum este un dosar penal pe rol. Nu vrem sa avem probleme, dar sintem alaturi de oameni ca sa-si primeasca padurile inapoi. Am avut si un control de fond de la Ministerul Internelor si ne-au spus ca sintem nebuni daca punem in posesie oameni fara acte", ne-a declarat primarul Ion Sticlaru, care este si presedintele Comisiei locale de aplicarea fondului funciar.


Retrocedarile catre Girboiu, benefice si pentru oamenii de rind


Potrivit adresei cu nr. 22.01.2009 trimisa catre Propact din partea Prefecturii Vrancea, cunoscutul procurator Constantin Girboiu a reusit sa obtina o hotarire judecatoreasca prin care a fost pus in posesie cu 4.200 ha de padure pe raza localitatilor Mera, Reghiu, Andreiasu, din care numai pe comuna Mera au fost identificate ca fiind libere aproape 3.200 ha. "Suprafata de 3.267 ha este grevata de SC 5457/13.11.2008 prin care Comisia locala Mera a fost obligata la emiterea proceselor verbale de punerea in posesie aferente hotaririlor nr.181 si nr.184/2006 in suprafata de 632,35 ha, motiv pentru care la acesta data anexa 37 va avea o suprafata de 2.634,65 ha, pe vechiul amplasament, liber. Se vor intocmi anexele corespunzatoare urmind a fi transmise Ocoalelor Silvice in cauza pentru a fi vizate de sefii de ocol", se arata in adresa. Cu alte cuvinte, fiindca procuratorul Constantin Girboiu a obtinut punerea in posesie pentru fostii proprietari, cei care au acte doveditoare pot fi vecinii cu acte de care au nevoie ceilalti proprietari pentru a primi padurile revendicate. Tot cu acest prilej a fost inlaturata o alta temere a oamenilor de la Mera, potrivit careia Constantin Girboiu si fostul proprietar Lomas SAR vor fi pusi in posesie pe terenurile revendicate de ei. "Am vorbit cu dl Girboiu si am stabilit ca va fi pus in posesie cu cea mai mare suprafata, cam 2.700 ha pe vechiul amplasament. Diferenta de aproape 20 ha ii va fi data in alta parte, iar oamenii care au revendicat aceasta suprafata o vor primi acolo unde au solicitat-o", ne-a mai spus primarul Ion Sticlaru.


Retrocedarile mai dureaza


Potrivit secretarului comunal, procesul de rerocedare a padurilor nu s-a incheiat deoarece Comisia locala de fond funciar impreuna cu Primaria au facut recurs pe 2 decembrie 2008 la hotarirea civila nr. 5457. "Am facut recurs la aceasta hotarire a instantei deoarece in primul rind nu a fost anulata o hotarire a Comisiei Judetene care suspenda de fapt cele doua hotariri 181 si 184. Apoi in hotarire nu se precizeaza clar ce suprafata a fost revendicata. Eu nu stiu pe ce suprafata, conform sentintei civile, sa-i pun pe oameni in posesie, macar in totalitate, daca nu pentru fiecare petent in parte. Si nu in ultimul rind e vorba de acte. Cei mai multi dintre cei care nu au acte sint martori suveica. Adica martori si solicitanti in acelasi timp. Eu nu vreau sa mai fiu in mijlocul nici unei anchete penale. Eu am obligatia sa uzez de toate caile de atac pentru apararea intereselor comunitatii", ne-a declarat secretarul Marioara Serban. Primul termen al recursului va avea loc pe 29 ianuarie. Pina atunci, satenii cred ca vor forta mina autoritatilor daca vor iesi in strada. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.