Ultima oră

Viiturile ar putea fi anticipate prin senzori

Ciprian Fânaru
13 ian 2009 1273 vizualizări
Pe riurile din Vrancea vor fi instalate 12 statii hidrometrice automate cu senzori care sa anunte eventualele inundatii

Sistemul de Gospodarire a Apelor Vrancea (SGA) vrea sa implementeze un proiect pentru prevenirea si reducerea efectelor dezastrelor din domeniul apelor. Programul Deswat (Destructive Waters "" Ape Distructive) vizeaza modernizarea infrastructurii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, pentru detectarea, prognoza si prevenirea inundatiilor si a poluarilor accidentale. "Scopul principal al proiectului va fi modernizarea multiplelor niveluri de responsabilitate hidrologica operationala ale Administratiei Nationale "Apele Romane" si a Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). Ca principale beneficii mentionam marirea timpului de anticipatie a producerii viiturilor, sustinerea factorilor de decizie cu date si informatii in timp real si facilitarea schimbului de date si informatii in timp real si facilitarea schimbului de date hidrologice la nivel regional si european", se arata intr-un comunicat al SGA Vrancea. Programul DESWAT va fi implementat in doua etape. "Pentru monitorizarea situatiilor hidrometeorologice in judetul Vrancea au fost propuse in Programul Deswat pentru instalare un numar de 12 statii automate hidrometrice cu senzori: riul Siret: SH Lungoci; piriul Zabrauti; SH Fitionesti; piriul Susita: SH Ciuruc; riul Putna; SH Lepsa; SH Tulnici; SH Colacu; SH Botirlau; riul Milcov: SH Reghiu; SH Golesti; piriul Rimna: SH Jiliste; riul Rm. Sarat: SH Tulburea; SH Tataru si patru statii automate pluviometrice (APSS) "" Manastirea Buluc, Soveja, Dumitresti si Vintileasca" spune ing. Sergiu Mihaila, purtatorul de cuvint de la SGA. Pentru reteaua hidrometrica aferenta SGA vor mai fi instalate trei statii automate hidrometrice cu senzori. La finalul anului 2008 s-a obtinut autorizatie de construire de la Consiliul Judetean pentru cele 12 statii automate cu senzori si cele patru statii pluviometrice situate in Vrancea, urmind ca in primul trimestru al anului 2009 sa se obtina autorizatii si pentru cele trei statii din judetele Galati si Buzau. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.