Ultima oră

Vrancea, in zodia vinului si a sarbatorii

Mihaela Beșleagă
24 oct 2008 2562 vizualizări
In acest week-end va fi petrecere si voie buna la Focsani, Adjud, Jaristea si Bordesti. Pina duminica, pe scena Festivalului Bachus din SUD vor urca Voltaj, Andra, Loredana, Pepe si Alexandra Ungureanu, dar si interpreti de muzica populara. La Tirgul Traditional de Toamna, la Adjud vor fi expuse obiecte de artizanat si produse specifice sezonului autumnal, dar va avea loc si un concert in aer liber. Si comunitatile rurale se tin de serbari, Jaristea si Bordestiul sarbatorind fiecare Zilele comunei

Vrancea se imbraca in straie de sarbatoare in acest sfirsit de saptamina. La finalul campaniei de recoltare si in apropierea unei alte campanii, cea electorala, citeva localitati mioritice organizeaza sarbatori pentru vrinceni, de la serbari cimpenesti pina la festivaluri "internationale". In aceste zile, distractia va fi in toi la Focsani, cu Festivalul Bachus, la Adjud, unde are loc Tirgul Traditional de Toamna, dar si in comunele Jaristea si Bordesti, care isi serbeaza zilele.


Ieri "s-a dat cep" in mod oficial sarbatorii la Festivalul International al Viei si Vinului "Bachus 2008", editia a XV-a. Evenimentul va tine trei zile, pina duminica, in zona stadionului SUD, unde vor expune mesterii populari si se pot face degustari de vinuri la standurile special amenajate. De asemenea, aici este amplasata si scena pe care vor urca mai multe formatii folclorice si de muzica usoara, care vor da tonul distractiei pina duminica noapte, cind festivalul se va incheia printr-un foc de artificii. Spre deosebire de alti ani, deschiderea oficiala a festivalului nu a mai fost atit de plina de fast, lipsind traditionalul car alegoric tras de boi. Festivitatea, care a debutat la ora 11.00, in parcarea stadionului din Sud, a fost marcata de prezenta inedita a ansamblurilor si formatiilor artistice traditionale din Nereju, Spulber, Paltin, Nistoresti, Naruja, Vintileasca, Jitia si Dumitresti, artistii, de la cei mai mici la cei mai mari, fiind imbracati in costume populare, cu masti din piele si "inarmati" cu buciume. Cuvintul de deschidere a sarbatorii a fost rostit de Catalin Vrabie, directorul Directiei Relatii Interene si Internationale din cadrul Consiliului Judetean, delegat in lipsa de presedintele CJ, Marian Oprisan, care isi aroga de obicei dreptul pentru deschiderea sarbatorii. Legendarul Zeul Bachus, intruchipat si in acest an de actorul Sorin Francu, a relatat povestea devenirii vinului si a dat tonul la voia buna. Inaugurarea festivalului a fost un bun prilej de promenada pentru oficialitatile locale si judetene, dar si pentru o parte dintre candidatii la parlamentare, care au vizitat standurile mesterilor populari, apoi s-au oprit sa deguste vinuri. Alaturi de primarul Decebal Bacinschi si oficialitati ale CJ, doi reprezentanti ai unei asociatii viti-vinicole din Sicilia si-au clatit ochii cu obiecte traditionale romanesti si au degustat din licoarea bahica a carei devenire a inceput aici pe vremea lui Burebista. Petrecerea a continuat pina pe seara, cu un spectacol de muzica populara, sustinut de Ansamblul Folcloric Profesionist "Tara Vrancei" si de ansambluri si formatii artistice traditionale din mai multe comune din zona montana a judetului.


Voltaj, Andra si Loredana, pe scena festivalului Bachus


Astazi, de la ora 10.00, va avea loc un eveniment asteptat cu interes de viticultorii vrinceni, greu incercati in acest an, multi dintre ei incheind cu pierderi campania de recoltare. La seminarul cu tema "Prezent si perspective in viticultura romaneasca", care va avea loc in sala mare a CJ, la care vor participa specialisti din domeniu si producatori de vinuri, parlamentari, invitati din tara si din strainatate, se vor aduce si propuneri de lege care vor fi inaintate Parlamentului. La festival au venit sa expuna vinuri firme din mai multe judete ale tarii, pe linga Vrancea si de Iasi, Constanta, Sibiu, dar si din Republica Moldova. De la ora 17.30 va incepe distractia, cu un spectacol de muzica populara sustinut, in toate cele trei zile, de altfel, de Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei". Nu vor lipsi, ca in fiecare an, gratarele cu mici si frigarui, pastrama de oaie, vinul si mustul proaspat. De asemenea, puteti vizita standurile mesterilor populari veniti din toata tara si puteti pleca acasa cu obiecte artizanale unicat, unele creatii proprii ale unor artisti populari de etnie roma si a unor persoane cu dizabilitati din cadrul Centrului de integrare prin terapie ocupationala din Odobesti. Vineri, incepind cu ora 18.30, pina la ora 23.00, vor urca pe scena amplasata pe stadionul din SUD interpretii si formatiile: Gelu Voicu, Matilda Pascal Cojocarita, Yana, Andreea Balan & Petrisor Ruge, Keo si Voltaj. Simbata seara ii puteti asculta pe Sofia Vicoveanca, Etno, Talisman, DJ Sava si Konekt-r, Alexandra Ungureanu & Crush si Pepe. In ultima seara a festivalului, duminica, vor cinta Maria Dragomiroiu, D"â„¢Or, Ro-Mania, Andra, Morandi si Loredana. Spectacolul se va incheia cu traditionalul foc de artificii. Cit priveste costurile pentru organizarea festivalului, acestea se ridica in total la suma de 727.000 lei, din care, cea mai mare parte merge pentru achitarea spectacolelor de muzica, respectiv 550.000 lei, mai exact aproape 150.000 de euro. Diferenta va acoperi cheltuielile cu amenajarea standurilor de vinuri "" 42.000 lei, standurile mesterilor si artistilor populari "" 60.000 lei, materiale de promovare "" 25.000 lei, protocolul pentru delegatiile straine "" 15.000 lei, in timp ce focurile de artificii costa nu mai putin de 35.000 lei din bani publici. (Mihaela BESLEAGA)


Tirgul Traditional de Toamna, la Adjud


u vor fi expuse obiecte de artizanat si produse specifice sezonului autumnal, dar adjudenii vor avea parte si de un concert in aer liber, precum si de o piesa de teatru cu intrarea gratuita


Si orasul de pe riul Trotus este in sarbatoare in acest sfirsit de saptamina. Duminica, 26 octombrie, cu ocazia sarbatorii Sfinrului Dumitru, patronul spiritual al Adjudului, va avea loc Tirgul traditional de toamna, una dintre cele mai vechi manifestari organizate pe aceste plaiuri. "Ziua va incepe cu slujba de hram la Biserica Sf. Dumitru, un lacas care dateaza inca din secolulu al XIX-lea. Va urma o masa oferita credinciosilor, de la ora 12.00. Pe aleile din centrul orasului vor fi expuse produse agricole, mestesugaresti, caracteristice sezonului de toamna. Vor fi prezenti mesteri populari, care vor expune obiecte de artizanat din zonele Covasna, Harghita, Bacau si Buzau", relateaza Ion Catana, directorul Casei de Cultura "Tudor Vornicu" din Adjud. In paralel, in piata orasului, incepind cu ora 10.00, pina la ora 16.00, adjudenii sint asteptati sa asiste la un spectacol folcloric si cu muzica moderna, pe toate gusturile. Pe scena vor urca Fanfara Trifan, din zona renumitei "10 Prajini", interpretii de muzica populara Laura Lavric, Vasile Ciobanu, Alexandru Recolciuc, dar si vedeta vrinceana Geta Postolache, alaturi de formatii folclorice si interpreti locali, cum ar fi Sandu a Ilincai. Ziua se va incheia cu recitalurile vrincencei Loredana Balasoiu, Sonia si a fetelor de la Bambi. In aceasta perioada, intre 23 si 26 octombrie, Adjudul va gazdui un alt eveniment, editia a XXXI-a a "Toamnei culturale adjudene". In cadrul manifestarii cultural-artistice au avut loc si vor continua simpozioanele, seminarele, prezentarea unor piese de teatru, dar si a unor expozitii, printre care cea intitulata "Monumente salvate, monumente in pericol", expusa la Casa de Cultura. Cu acest prilej, institutia va gazdui si marti, 28 noctombrie, de al ora 19.00, piesa de teatru "La Bacau, intr-o mahala", adusa in fata adjudenilor de Teatrul "George Bacovia" din Bacau. Intrarea la spectacol este libera. De altfel, Casa de Cultura "Tudor Vornicu" are o stagiune permanenta pentru adjudenii de toate virstele. (Mihaela BESLEAGA)


  • Zilele comunei Jaristea


  • Nu doar orasele vrincene sint in haine festive in aceste zile. Locuitorii din Jaristea sarbatoresc, simbata si duminica, 25 si 26 octombrie, Zilele comunei, manifestare ajunsa la a doua editie. Aflata sub semnul tutelar al vinului, "toiagul batrinetelor si nebunia tineretilor" (proverb din popor) dar si al strugurilor aurii din podgoria jaresteana, sarbatoarea va debuta simbata, la ora 13.00, cu o lansare de carte la Caminul Cultura. Este vorba despre volumul scriitorului Gheorghe Mocanu, "Hematomul Rosu". La ora 14.00 va avea loc o degustare de vinuri, iar la ora 15.00 primarul Catalin Dumitru Toma va rosti cuvintul de deschidere. Va urma un program artistic oferit de elevii scolii generale, apoi un program artistic cu invitati surpriza, dupa cum anunta autoritatile locale. Seara se va incheia cu o discoteca in aer liber pentru tineri. Duminica, de la ora 11.00, locuitorii comunei sint asteptati sa faca galerie echipei locale de fotbal, Avintul Jaristea, care va disputa un meci in compania echipei Foresta Brosteni. De la ora 13.00 va avea loc o slujba religioasa, iar apoi se vor acorda premii de fidelitate pentru cuplurile "de aur" care au implinit 50 de ani de casatorie. Sarbatoarea se va incheia pe seara cu un spectacol de muzica si un dineu pentru invitatii speciali. (M. BESLEAGA)


  • Bordestiul, si el in sarbatoare


  • Voie buna si la Bordesti duminica, unde primaria si Consiliul Local organizeaza Ziua comunei, cea de-a IV-a editie. Distractia va incepe de la ora 14.30, in fata Caminului Cultural, unde este amplasata scena pe care vor urca elevii scolilor locale, care vor interpreta citeva dansuri populare, urmati de interpretii si formatiile de muzica populara si etno Ro-Mania, Geta Postolache si Creitele din Buzau, Datina. "Este o zi care inseamna mult pentru noi. Sint invitati si fii ai satului, printre care si domnul Bogdan Chireac (ziarist si analist politic, n.r.), care ne-a comunicat ca nu poate veni, din pacate, pentru ca este plecat din tara. Speram sa fie o vreme buna, soare, o buna ocazie pentru cetatenii comunei care sint la bilantul recoltei de toamna sa mai stea de vorba, sa asculte o muzica sau sa deguste un pahar de vin", arata primarul din Bordesti, Vasile Moldoveanu. (M. BESLEAGA)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 2

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 11 ore, 49 minute, 59 secunde
    Bravo celor care organizeaza...felicitari!oamenii saraci care nu isi permit un concediu sau o masa la restaurant...sau un bilet la un concert le are pe toate datorita lor.felicitari si sa mai faca!
    , acum 739399 zile, 11 ore, 49 minute, 59 secunde
    De peste mari si tari, inchinam si noi un pahar pentru vranceni, si in special pentru cei din Jaristea
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.