Ultima oră

A inceput AMR-ul bolnavilor inchisi pe dinafara policlinicii

Silvia Vrînceanu Nichita
23 oct 2008 1447 vizualizări
La finalul unei alte nopti de asteptare, in fata usilor zavorite, sefii Sanatatii au anuntat ca vor deschide intrarea pentru bolnavi pina pe 28 octombrie u in holul ce va fi reamenajat, vor avea scaune, o masuta, bauturi calde, dar si un telefon pentru urgente u desi pare de necrezut, Autoritatea de Sanatate Publica anunta ca pacientii vor fi programati prin intermediul unor panouri digitale u cei care au nevoie de referate vor fi programati de medicii de familie

Lungile si chinuitoarele asteptari ale bolnavilor in fata policlinicii Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani ar putea lua sfirsit daca responsabilii din sistemul public de sanatate vor implementa macar jumatate din masurile anuntate ieri, cu termene limita, tinind cont ca afara este din ce in ce mai frig si suferinta ar putea sa inghete cu tot cu bolnavi. Pina sa-si vada visul cu ochii, si anume deschiderea usilor de la intrarea in institutia medicala, bolnavii continua sa sufere la adapostul noptii. Zorii zilei de miercuri au gasit in fata usilor inchise peste 50 de bolnavi care se invinetisera efectiv de frig. «Ne lasa sa asteptam aici, ca papusile in vitrina, parca am fi suflete moarte! Nici ciinii nu sint pedepsiti ca noi!», ne-a spus Gheorghe Muscocea din Focsani, care de revolta si-a dat foc la documentele medicale, in jurul orei 3.00. Exact ca in «Fetita cu chibriturile», bolnavii priveau cu jind la scaunele neocupate din interior. «Macar un bar sa fi fost pe aici, sa ne fi incalzit putin», zice un alt barbat, care nu si-a dezvaluit numele. Florica Enache, de 54 de ani, venise tocmai de la Ciorastii Mari pentru un referat necesar pensiei de persoana cu handicap. «Astept sa intru la cinci cabinete. O sa plec dupa amiaza de aici», ne-a spus femeia, infofolita bine. «In ziua de azi nu mai exista sarac si curat, nu dai nu primesti! Am fost internat la reumatologie si am stat internati 10 insi in patru paturi. I-am si zis doctorului ca nu am venit la puscarie. Poate doar presa daca scrie sa se mai schimbe ceva», spunea Ioan Ionescu din Focsani. Pina dimineata aici s-au adunat cardiaci, dibetici, dar si bolnavi de cancer ori cei schingiuti de reumatism.


Vestile bune vin prin Ziarul de Vrancea


In cursul zilei de ieri, dupa ce Ziarul de Vrancea a adus la cunostinta autoritatilor sanitare noua noapte de calvar, Autoritatea de Sanatate Publica Vrancea ne-a trimis la redactie un comunicat in care anunta masuri concrete de reorganizare a activitatii, astfel incit bolnavii sa nu-si mai agraveze bolile inainte de a intra pe mina medicilor platiti sa le salveze viata. Ziarul de Vrancea publica integral documentul semnat de dr. Cornelia Draguna, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Vrancea, dr. Vasile Costin, adjunctul acesteia, si de dr. Nicolae Moise, managerul general al Spitalului Judetean de Urgenta «Sf. Pantelimon» Focsani, care au actionat responsabil in cele din urma si au inteles ca problemele ridicate sint dureros de reale si sta in puterea lor sa le rezolve. Chiar daca unele dintre masurile anuntate sint usor fanteziste, iar initiatorii nu au precizat sursa banilor, in numele pacientilor, Ziarul de Vrancea saluta initiativa autoritatilor sanitare, cu amendamentul ca va verifica daca termenele avansate in document vor fi respectate. Nu de alta, dar parca nici un sef din Sanatate nu mai candideaza la alegerile parlamentare din luna noiembrie. Sa dea Dumnezeu ca bolnavii sa primeasca in acest fel mai mult decit au sperat in noptile in care au stat inchisi pe dinafara policlinicii. (Silvia VRINCEANU)


«Subsemnatii dr. Cornelia Draguna - director executiv si dr. Vasile Costin - director executiv adjunct, am efectuat, in prezenta d-lui dr. Nicolae Moise - manager, controlul Ambulatoriului integrat al Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, ca urmare a numeroaselor articole aparute in cotidianul local "Ziarul de Vrancea". S-au constatat urmatoarele aspecte:

1. cabinetele de specialitate care au cel mai mare grad de adresabilitate sint: cardiologia, neurologia si boli de nutritie si diabet. Media consultatiilor/medic oferite de aceste cabinete variaza intre 30 si 70, depasind astfel numarul stabilit prin contractul CJAS, de 28/medic. Pacientii solicita consultatii pentru:

- eliberare retete boli cronice

- eliberare referate pentru comisiile de expertiza medicala si persoane cu handicap

- consult interdisciplinar pentru bolnavii internati

- stabilirea unei conduite terapeutice la bolnavii nou diagnosticati de catre medicii de familie sau specialisti.

Activitatea de ambulatoriu se desfasoara intr-un spatiu alaturat Spitalului Judetean, dar in comunicarea cu acesta (P +1), spatiu insuficient care creaza disfunctionalitati privind accesul pacientilor in numar mare la ore matinale (orele 3, 4) si care asteapta pina la ora deschiderii (ora 6.30), in afara locatiei. Pentru a rezolva aceasta problema s-au luat urmatoarele masuri:

- crearea unui spatiu tampon la intrarea in ambulatoriu, separat de incinta propriu-zisa printr-un paravan despartitor in care pacientii veniti la orice ora sa astepte pina la inceperea programului, in conditii corespunzatoare.

Pina la ora controlului, deja a fost inaintata comanda pentru acest perete despartitor, urmind ca montarea acestuia sa se deruleze pina la data de 28 octombrie 2008. S-a stabilit sa se asigure o dotare minima pina la aceeasi data a spatiului constind in scaune, masuta, dozator cu bauturi calde, telefon.

- in vederea diminuarii numarului de pacienti ce se adreseaza ambulatoriului inaintea deschiderii unitatii sint in curs de derulare lucrari de amenajare a unui sistem de informatizare urmind ca programarea pacientilor sa se efectueze prin afisare pe panouri LCD, cu datele de identificare ale acestora, precum si cu ora programarii. Aceasta actiune se va finaliza la data de 5 noiembrie 2008.

- pentru bolnavii cronic, in special pentru cei care solicita referate medicale pentru comisia de expertiza si persoane cu handicap urmeaza ca, pina la data de 1 decembrie 2008, sa se instituie, prin medicii de familie, un sistem de programare telefonica la nivelul registraturii ambulatoriului, astfel incit pacientii sa se prezinte la consultatii numai in ziua si la ora programarii.


Semneaza

Dr. Cornelia Draguna, director executiv Autoritatea de Sanatate Publica Vrancea

Dr. Vasile Costin - director executiv adjunct

Dr. Nicolae Moise, manager general Spital de Urgenta»


Cititi si:


Policlinica rusinii

«Marchizul de Sade» de la "Spitalul Mare"

Policlinica lui Moise nu a scapat de cozile rusinii

Medicilor le e mila de bolnavii de la usa policlinicii

Policlinica da primele semne ca vrea sa renunte la coada



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739405 zile, 1 ora, 10 minute, 10 secunde
Pai panouri din astea eu numai pe la aeroporturi am mai vazut, de exemplu la Otopeni. Care va sa zica se vor afisa datele de identificare ale pacientului si ora aterizarii in cabinetul medical.Sigur citeste integral
, acum 739405 zile, 1 ora, 10 minute, 10 secunde
Am crezut ca visez cind am citit. si pentru modul cum a fost relatata prima parte, cit si scrisoarea de la urma. Nu cred pina nu vad. Oricum, ziarul si ziarista merita felicitari pentru aceasta citeste integral
, acum 739405 zile, 1 ora, 10 minute, 10 secunde
sistemul e deja implementat la spitalul judetean botosani. functioneaza.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.