Ultima oră

Jumatate din Bolotesti a ramas fara apa

Doina Ganea
23 aug 2008 1738 vizualizări
De aproape o luna, aproximativ jumatate din populatia Bolotestiului nu mai are apa u primarul Stefan Sichin este asaltat zilnic de cetateni, dar continua sa arate cu degetul catre CUP Focsani u societatea care a preluat serviciul de alimentare cu apa a Odobestiului a interzis locuitorilor din Bolotesti sa mai preia apa potabila din reteaua orasului u directorul CUP Gheorghe Vasilescu sustine ca apa e netratata

De mai bine de trei saptamini locuitorii comunei Bolotesti au o problema cu furnizarea apei reci. Compania de Utilitati Publice (CUP) Focsani, care a preluat serviciul de alimentare cu apa a Odobestiului, dupa intrarea in lichidare a fostului IGO, a interzis locuitorilor din Bolotesti sa mai preia apa potabila din reteaua orasului, desi acestia aveau contracte de abonatii de ani de zile. Potrivit primarului Stefan Sichin, 40 % din populatia celor 4 sate care compun comuna sint afectate de lipsa apei. Unii oameni sustin ca reprezentantii CUP Focsani le-au oprit apa rece, in timp ce altii au cerut socoteala primarului. "Nu este posibil sa stam de aproape o luna fara apa! Este cald, sint peste 35 de grade afara. Cu ce ne spalam? Cu ce facem mincare? Nu se poate sa lasi jumatate de sat fara apa! Cei de la CUP ne-au spus ca apa de baut nu e buna. Cum nu este buna? De 20 de ani si pina acum a fost buna si acum nu mai este? De cind a preluat CUP Odobestiul ne-am confruntat cu problema apei, dar acum nu avem deloc. Cei de la CUP zic sa ne bransam la teava albastra de la Consiliul Judetean, dar pentru asta este nevoie de bani", ne-a spus revoltata Manuela Norocea. Alimentarea cu apa in comuna Bolotesti se facea pina acum o luna din doua surse. O sursa o reprezentau retelele de aductiune ale orasului Odobesti, la care erau bransati multi dintre locuitori, iar cea de a doua sursa, si singura care a mai ramas, este alimentarea cu apa furnizata de conducta "albastra" apartinind Serviciului Public pentru Exploatarea Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apa (SPESRAA), aflat sub autoritatea Consiliului Judetean Vrancea. SPESRAA asigura apa potabila, colectarea si epurarea apelor uzate pentru toti utilizatorii sistemelor de alimentare cu apa si canalizare din domeniul public judetean si local. Numai anul trecut numarul localitatilor cu abonati la reteaua rurala s-a marit cu inca 17 comune. Potrivit unui raport al SPESRAA inaintat CJ Vrancea, la sfirsitul anului 2007, Serviciul gestiona 8.450 abonati, cei mai multi din Vulturu - 1.686 si Jaristea - 940, cei mai putini la Gura Calitei - 36 si Cimpuri - 34. La Bolotesti, Serviciul livra apa pentru 573 de familii. In acest moment SPESRAA factureaza apa cu 1.68 lei/mc. In pofida acestui pret, cele mai mari restante in achitarea facturilor se inregistreaza la CL Bolotesti, CL Tataranu si CL Vulturu.


Toate reprosurile se indreapta catre CUP


Ingrijorati si suparati, oamenii iau cu asalt zilnic Primaria Bolotesti, cerind primarului Stefan Sichin sa rezolve situatia. "Nu am ce sa le fac. Oamenii vin zilnic la Primarie, cite 10 - 20 de persoane, dar nu am nici o solutie. Nici la biserica nu ma mai pot duce duminica, pentru ca oamenii ma asalteaza cu intrebari despre apa. Cind au preluat societatea de la Odobesti, cei de la CUP ne-au dat asigurari ca nu vom avea probleme si nu vom avea intreruperi. Dl Vasilescu ar trebui acum sa faca niste adrese si sa le explice oamenilor de ce nu mai primesc apa. Cei de la CUP zic acum ca oamenii trebuie sa se branseze la conducta albastra. Dar nu toti au 3.000 - 4.000 de lei sa faca lucrari de bransare si subtraversare a soselei. Si, in plus, conducta albastra nu poate asigura apa pentru toate satele", sustine primarul comunei Bolotesti, Stefan Sichin. In acelasi context primarul Bolotestiului ne-a explicat ca de cind cu "debransarea", nici el nu are apa.


Bolotestiul ii lasa pe odobesteni fara apa


De cealalta parte, conducerea CUP se apara sustinind ca bransarea celor de la Bolotesti in sistemul de aductiune al Odobestiului face ca debitul sa fie mult redus, iar cetatenii orasului sa ramina fara apa, acum pe canicula, cite 4 - 5 ore pe zi, in perioade de virf. In plus, apa pe care o consumau pina acum cei de la Bolotesti este netratata si nu corespunde normelor de igiena impuse de Uniunea Europeana. "In primul rind, noi nu livram apa celor de la Bolotesti. Cei de la Bolotesti s-au bransat cu multi ani in urma cum au putut, dar nu in reteaua de alimentare, ci in cea de aductiune. In al doilea rind, apa este nepotabila fiindca este netratata, fiind in forma bruta pe care o extragem. Abia dupa ce trece prin Bolotesti apa ajunge la Statia de tratare. Asa ca noi nu putem permite consumul unei ape necorespunzatoare calitativ si nici bransamente care reduc debitul apei livrate catre odobesteni. Ma mir ca n-au facut reclamatii cei de la Unirea de Odobesti, care nu au apa citeva ore bune pe zi, pentru ca aceasta nu mai ajunge la ei din cauza celor de la Bolotesti", ne-a declarat directorul SC CUP SA Focsani, Gheorghe Vasilescu. De asemenea, conducerea CUP a precizat ca va informa locuitorii din Bolotesti asupra motivelor pentru care le-a fost sistata apa si le recomanda bransamentul la conducta "albastra" a CJ. "Costurile nu sint foarte mari pentru bransare. Din discutiile purtate cu dl primar si cu cei de la SPESRAA a rezultat ca ei pot face gratuit bransamentele. In plus, multi locuitori sint bransati la ambele sisteme de alimentare. Dar noi am inceput de doua zile sa trimitem adrese catre locuitori si sa le explicam de ce nu este buna apa si ce solutii au", a mai afirmat Gheorghe Vasilescu. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 14 ore, 36 minute, 17 secunde
Adica Nicolas l-a lasat pe dom'Oprisan fara apa? Asta trebuie sa intelegem ? Ar fi tare de tot daca-i asa.
, acum 739399 zile, 14 ore, 36 minute, 17 secunde
CONTEAZA CUMVA CA O INTREAGA STRADA LOCUITA DE RROMI A FOST BRANSANTA PE CHELTUIALA ROMANI CRIS LA CONDUCTA VECHE SI ACUM CINEVA INCEARCA SA LE SPUNA CA RATA IMPUNGE?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.