Ultima oră

Farmaciile si centrele de prim ajutor au fost luate cu asalt

Raluca Manolache
15 aug 2008 607 vizualizări
Zeci de persoane au primit un pahar cu apa si au aflat cum stau cu tensiunea Vrincenii au facut cu greu fata temperaturilor foarte ridicate. Mercurul a urcat in termometre si pina la 37 de grade Celsius, focsanenii fiind nevoiti sa solicite ajutorul cadrelor medicale pentru a trece cu bine peste aceasta zi. In sprijinul persoanelor in virsta si bolnavilor cronici au fost astfel infiintate la nivelul orasului sase puncte de prim ajutor, in spatii cu ventilatie si rezerve de apa.

Acestea sint la Piata Moldovei, la Gara, in cartierul Sud la Grifon, la Cinematograful Balada si pe Strada 1 Decembrie 1918. Asistentii comunitari care au in grija aceste puncte au avut mult de munca in conditiile in care zeci de persoane s-au oprit pentru a primi un pahar cu apa sau pentru a afla cum stau cu tensiunea. "Oamenii vin ca sa primeasca un pahar cu apa si sa afle ce tensiune au. In cazul in care avem situatii mai speciale sunam la 112 si ii chemam pe medicii de la Ambulanta. De obicei, ne solicita sprijinul persoanele cu virste cuprinse intre 40 - 70 ani. Nimeni nu pleaca de aici fara sa primeasca informatii legate de masurile ce trebuie respectate cind este canicula", a declarat Iuliana Brinza, asistent comunitar. Si farmaciile au fost luate cu asalt de catre focsanenii doboriti de canicula. Unitatile de profil le-au pus la dispozitie trecatorilor, dar si clientilor, cite un pahar cu apa, astfel incit sanatatea lor sa nu fie pusa in pericol. "Sint foarte multe persoane care intra si solicita un pahar cu apa. Nu ii putem refuza, mai ales acum cind temperaturile sint foarte ridicate", a spus o farmacista. Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor, spune ca a existat o recomandare a Ministerului Sanatatii privind ajutorarea persoanelor pe timp de canicula. "A fost o recomandare a Ministerului Sanatatii pentru ca si farmaciile sint de interes medical si pot veni in ajutorul persoanelor. Intra persoane de pe strada ca sa bea un pahar cu apa. Cu toate acestea am vazut ca lumea este precauta si evita sa mai iasa pe strada la prinz", a declarat aceasta.

Mai putine vizite la spital

Unitatile spitalicesti din judet sint pregatite sa le ofere bolnavilor conditii cit mai bune pe timp de canicula. Inspectorii de la Inspectia Sanitara de Stat (ISS) Vrancea au realizat mai multe controale, constatind ca spitalele au stocuri de medicamente si nu au probleme privind climatizarea spatiilor. De exemplu, la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani sint in prezent 163 de aparate de aer conditionat. De asemenea, au fost luate si anumite masuri prin care se doreste diminuarea disconfortului produs pacientilor de caldura. Bolnavii internati vor primi mai multe lichide, precum apa si ceaiuri, medicii vor face mai multe externari pentru ca sectiile sa nu mai fie foarte aglomerate, iar numarul de vizite pentru apartinatori va fi diminuat. Chiar daca medicii de la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta si de la Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Vrancea nu au fost solicitati pentru a interveni in cazul persoanelor lesinate pe strada, acestia continua sa fie in alerta. Si astazi vrincenii vor fi topiti de caldura in conditiile in care meteorologii au estimat ca valorile termice maxime se vor ridica la 37-38 grade Celsius. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.