Ultima oră

Cosor ia jumatate din Ocolul Silvic Soveja

Mihaela Beșleagă
10 iul 2008 1906 vizualizări
Tibunalul Vrancea a confirmat decizia Judecatoriei Panciu care obliga Directia Silvica Focsani sa-i puna in posesie la Soveja pe procuratorii Alexandru si Marcel Cosor cu 437 ha padure, solicitate in numele mostenitorilor unor boieri care au avut proprietati la Marasesti u cum recursul silvicultorilor a fost respins, un executor judecatoresc va pune in aplicare sentinta prin care jumatate din Ocolul Silvic Soveja va trece in proprietate privata u procuratorul Marcel Cosor invoca hotaririle judecatoresti definitive si irevocabile obtinute si cere statului despagubiri de 7 miliarde de lei vechi pentru ca proprietarii pe care ii reprezinta au fost impiedicati sa valorifice terenul

"Ziarul de Vrancea" revine astazi cu noi amanunte aparute in dosarul "Cosor vs Directia Silvica", dupa dezvaluirile facute in urma cu citeva saptamini. Lupta inversunata in justitie continua de ambele parti, pentru suprafata de 437 ha de padure pusa in posesie pe raza Ocolului Silvic Soveja, una dintre cele mai valoroase zone forestiere ale judetului. In timp ce reprezentantii Directiei Silvice (DS) contesta transferul padurilor de pe vechiul amplasament de la Marasesti la Soveja, modul in care s-a facut validarea si acuza interesele economice ale celor care vor sa puna mina pe padurea statului, procuratorul Marcel Cosor invoca faptul ca DS incalca legile statului, prin nerespectarea hotaririlor judecatoresti definitive si irevocabile si cere despagubiri de miliarde. Daca sesizarile ajunse si la DNA nu vor schimba situatia, aproape jumatate din Ocolul Silvic Soveja ar putea trece in proprietate privata. Mostenitorii isi propun sa se organizeze intr-un ocol silvic privat, dar nu este exclus ca terenul de la Soveja si de pe dealul Gresului sa fie amenajat ca o zona de agrement.


Executarea silita, contestata de DS


Dupa raminerea definitiva a hotaririlor de punere in posesie pe un nou amplasament a mostenitorilor mai multor familii de boieri antebelici instariti, respectiv Cincu, Herescu, Sturza, Apostoleanu, Gussi, procuratorul Alexandru Cosor a procedat la executarea silita privind punerea in posesie a 437 ha padure pe raza ocolului Soveja. Aceasta s-a facut prin executorul judecatoresc Cristian Teodorescu, care a refuzat initial punerea in posesie, pe motiv de competenta teritoriala. "Da, am refuzat initial pe motiv de competenta teritoriala. Cosor a cerut detasarea mea de la Curtea de Apel Galati. Numai instanta de judecata se pronunta asupra actelor intocmite de executorul judecatoresc. Exista o hotarire judecatoreasca si trebuie sa se execute", a precizat Cristian Teodorescu. Judecatoria Panciu obliga Biroul Executorului Judecatoresc sa incheie executarea silita, care se realizeaza pe 29 aprilie 2008, fara convocarea vreunui reprezentant al autoritatilor, comunicarea catre DS realizindu-se abia in data de 5 mai. "Directia Silvica Focsani a contestat masurile luate de instanta de judecata, fiind reprezentata atit prin consilierul juridic, cit si prin avocatii angajati sa reprezinte interesele statului roman, demersurile administratorului fondului forestier fiind insa ignorate pe tot parcursul judecarii cauzei, instantele «omitind» sa se pronunte cu privire la obiectiunile formulate", ne-a declarat Titi Olteanu, purtatorul de cuvint al DS Focsani. Pe parcursul derularii procesului, DS a fost reprezentata de trei consilieri juridici, iar in perioada cit DS nu a avut angajat consilier juridic apararea s-a facut pe rind prin avocatii Dorin Filote si Jeni Patraulius. Cu toate acestea, argumentele aduse de Maricel Cosor au fost mai puternice, asa ca aproape jumatate din Ocolul Silvic Soveja ar putea trece in proprietate privata.


Milioane de euro, diferenta intre vechiul si noul amplasament


Conform datelor Directiei Silvice Focsani, pe amplasamentul de la Soveja a fost padure administrata de stat inca inainte de 1949, apartinind fostei Case Autonome a Padurii Statului (CAPS). "Transferurile s-au facut cu nesocotirea dreptului de proprietate secular, atestat documentar, al statului, instantele reparind astfel nedreptatile de la 1948 cu o nedreptate si mai mare, in sensul obligarii autoritatilor statului sa accepte punerea in posesie a 437 ha padure pentru «proprietarii asupriti de autoritati», in speta cetatenii Apostoleanu Tatiana Cecilia, Gussi Gh. Leonida, Sturza Petru Serban", subliniaza Titi Olteanu. Reprezentantii DS acuza clarele interese economice pe care le presupune acest schimb, avind in vedere faptul ca padurile montane cuprind cele mai valoroase specii de arbori. Specialistii Directiei estimeaza ca diferenta de valoare intre padurile de cimpie de la Marasesti si cele din zona Soveja-Gresu ating milioane de euro, cu atit mai mult cu cit in zona exista proiecte de investitii pentru dezvoltarea unei zone turistice si de agrement. Primarul din Soveja, Costel Plesa, ne-a declarat recent ca "nici un boier din cei reprezentati de procuratorii Cosor nu au avut vreodata aici paduri" si crede ca la mijloc sint mari interese. Edilul spune ca in ultimul an pretul terenului la Soveja a crescut pina la 25-30 euro/mp. Legea 247/2005 prevede ca sint lovite de nulitate absoluta "transferurile de terenuri dintr-o localitate in alta, efectuate cu incalcarea conditiilor prevazute de lege, in scopul ilicit de a spori prin aceasta valoarea terenului primit ca urmare a transferului". Un alt motiv de nelegalitate des invocat de DS Focsani este faptul ca noul amplasament identificat de expertul silvic Eusebiu Martiniuc nu este situat in imediata apropiere a celui vechi, intre Marasesti si Soveja fiind peste 60 km distanta.


Cosor: "DS nu respecta o hotarire definitiva si irevocabila"


De cealalta parte, procuratorul Marcel Cosor invoca hotaririle judecatoresti definitive si irevocabile ale instantelor si ordonanta presendintiala emisa de Judecatoria Panciu, care ii dau cistig de cauza. Cosor spune ca DS incalca legile statului, atit timp cit nu respecta o hotarire definitiva si irevocabila si impiedica punerea in posesie. "O hotarire judecatoreasca, daca este definitiva si irevocabila, se executa intocmai si la timp. Functionari ai statului, cei de la Directia Silvica si din Comisia locala Soveja nu respecta o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, deci incalca legile statului. Ei sint simpli administratori", a precizat Marcel Cosor. Conform declaratiilor acestuia, termenul de punere in posesie este de 30 zile de la data validarii, insa timp de doi ani de zile nu s-a facut punerea in posesie, fapt pentru care a cerut in instanta despagubiri de 7 miliarde de lei vechi pentru nefolosinta terenului. "Am solicitat despagubiri pentru nefolosinta terenului, care ajung la citeva miliarde de lei vechi, intrucit mostenitorii nu au putut valorifica bunul, oriunde era amplasamenul. Pentru 340 hectare, evaluate conform legilor in vigoare, despagubirile ajung la 4 miliarde lei vechi, pentru un an si jumatate. S-a facut expertiza judiciara, urmeaza sa se pronunte instanta. Vor plati daune imense, cu virf si indesat", atrage atentia Marcel Cosor, care a precizat ca banii nu ii va incasa el, ci cei pe care-i reprezinta. Mostenitorii isi propun sa se organizeze intr-un ocol silvic privat si nu este exclus ca terenul de la Soveja si de pe dealul Gresului sa fie amenajat ca o zona de agrement privata. "E proprietatea lor, pot sa faca ce vor cu ea, inclusiv o zona turistica, sa-si construiasca si cabane de vinatoare", a mai completat Cosor.


DS a sesizat DNA


Procesul pentru sutele de hectare de padure a fost pierdut relativ repede de Directia Silvica, din iunie in decembrie 2007, intrucit Legea 247 prevede ca, pentru a se preveni tergiversarea solutiilor, deciziile instantei de judecata pot fi contestate la Tribunal, aceasta decizie raminind definitiva si irevocabila, fara posibilitatea de apel la instante superioare. "In prezent, reprezentantul statului roman, DS Focsani, este pusa in situatia de a accepta o hotarire ramasa definitiva si irevocabila, asistind la executarea nelegala a unei hotariri judecatoresti prin care statul roman este pagubit de 437 ha teren, fara a avea posibilitatea de a se opune la scoaterea abuziva a acestor suprafete din proprietatea statului", a expus Titi Olteanu, purtatorul de cuvint al institutiei, punctul de vedere al conducerii DS Focsani. Reamintim ca Primaria comunei Soveja a formulat la Parchetul de pe linga Judecatoria Panciu plingere penala pentru fals si uz de fals cu privire la acest dosar de retrocedare, iar DS a inaintat plingeri catre Directia Nationala Anticoruptie si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale impotriva procuratorilor Cosor si a expertului Eusebiu Martiniuc, dosare care se afla in curs de solutionare. "Ziarul de Vrancea" va reveni in editiile viitoare cu noi date referitoare la evolutia spetelor «DS Focsani vs Cosor». (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.