Ultima oră

Primarii din Vrancea pot avea pensii de serviciu

Iulia Crețu
20 iun 2008 910 vizualizări
In judet sint peste 20 de edili care au avut de la doua mandate in sus in fruntea localitatilor care i-au ales cu majoritatea voturilor u cel mai in virsta primar este Neculai Noaptes, gospodarul liberal de la Jitia

Peste 20 de primari vrinceni pot iesi la pensie direct din functia de... edil. Potrivit unei propuneri legislative a deputatului social-democrat, Marian Saniuta, fost ministru de interne, primarii care au exercitat cel putin doua mandate in fruntea localitatilor pot opta pentru pensie de serviciu in acelasi cuantum si in aceleasi conditii cu pensiile stabilite pentru parlamentari prin Statutul deputatilor si senatorilor. Propunerea PSD-istului pentru modificarea Legii 393/2004 privind statutul alesilor locali a fost adoptata tacit, deoarece termenul constitutional pentru dezbatere si vot final in Camera Deputatilor s-a implinit pe 18 iunie. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, primul for sesizat, desi Comisia pentru administratie publica a dat raport de respingere actului normativ. In judetul Vrancea, mai mult de 20 de conducatori ai localitatilor urbane si rurale pot opta pentru aceasta pensie, unii fiind in fruntea comunelor chiar de pe vremea comunismului. Printre primarii de orase care pot alege aceste pensii speciale se numara Decebal Bacinschi, Constantin Armencea si Ion Petre, toti aflati la cel de-al treilea mandat. Asemeni lor, de peste 8 ani in fruntea comunelor vrincene se afla si Stefan Sichin - PSD, Bolotesti; Vasile Vatra - PSD, Gugesti; Alexandru Mihalcea - PSD, Vulturu; Costel Necula - PSD, Maicanesti; Gabriel Postolache - PD-L, Tifesti; Dumitru Vladescu - PD-L, Cimpuri; Costel Plesa - PD-L, Soveja; Costica Hirsu - PSD, Birsesti; Vasile Agurida - PSD, Tulnici; Nica Micu - PSD, Vidra, dar si decanul de virsta al primarilor, septuagenarul Neculai Noaptes - PNL, Jitia. "Diferenta intre dreptul la pensie se va face in functie de rangul localitatilor urbane sau rurale in care primarii alesi si-au exercitat mandatul. Astfel, daca rangul localitatii este intre 0 si I, aceste persoane beneficiaza integral de prevederi, daca sint alese in localitati de rangul II si III in cuantum de 80%, iar in cele de rangul IV-V in proportie de 60%", se arata in forma propusa de initiatorul proiectului, deputatul PSD, Marian Saniuta. Cum rangul unei localitati se stabileste in primul rind dupa numarul de locuitori, in Vrancea edilii pot beneficia de pensii in cuantum de la 80% in jos. In plus, edilii nu pot beneficia decit de o singura pensie din sistemul public de pensii. Conform initiativei, in trei luni de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Muncii va elabora normele privind modul de aplicare a prevederilor referitoare la stabilirea pensiilor de serviciu pentru primari. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.