Ultima oră

Eroilor, vesnica amintire

Ziarul de Vrancea
5 iun 2008 1289 vizualizări
Politistii vor depune flori la monumentul sublocotenentului post-mortem Doru Varvarici u in tot judetul au loc slujbe de pomenire pentru eroi

Din anul 1920, in toate localitatile din Romania se desfasoara de Inaltare manifestari de comemorare a celor care si-au dat viata pentru libertate. «Ziua Eroilor» este o sarbatoare nationala si a avut un rol important in formarea unei constiinte nationale. Pentru ca Primul Razboi Mondial a insingerat Romania, in acei ani a fost infiintata Societatea "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", transformata mai tirziu in Societatea "Cultul Eroilor", iar din 1940 in "Asezamintul National Regina Maria". Sovieticii au desfiintat dupa 1948 traditia interbelica romaneasca si au stabilit ca zi de comemorare 9 mai, numind-o "Ziua Independentei de Stat a Romaniei si a Victoriei asupra Fascismului". Din 1990 s-a reluat traditia Zilei Eroilor de Inaltare si astazi la monumentele eroilor din Focsani, Odobesti, Marasesti, Panciu, Marasti, Soveja si Maicanesti au loc servicii religioase pentru comemorarea celor cazuti pe cimpurile de lupta.


Povestea politistului cazut la datorie


De Ziua Eroilor, politistii vor participa la ceremonialurile militare si religioase organizate in judet, prilej cu care va avea loc si omagierea politistului erou, sublocotenent post-mortem Doru Varvarici, cazut la datorie pe 4 iunie 1994 in timp ce urmarea un dezaxat mintal. Astfel, la monumentul din Focsani, ridicat in cinstea sa, se va pastra un moment de reculegere. Monumentul este situat pe strada Mr. Gh. Pastia, in fata sucursalei BCR, chiar in locul unde politistul a murit. Un sobor de preoti va oficia o slujba religioasa, iar cei prezenti vor depune coroane de flori. Activitatile vor incepe la orele 12. 00. Politistul Doru Varvarici a murit in urma cu 14 ani, in timpul unei misiuni. "Atunci, s-a primit o sesizare ca o persoana cu afectiuni psihice provoaca scandal si ameninta cu un cutit persoane care se afla in incinta Policlinicii nr. 2. Aflat in timpul serviciului, Varvarici a plecat la fata locului, impreuna cu colegii sai, si a incercat sa negocieze cu agresorul. Acesta a reusit sa scape si a fost localizat in zona BIG-ului. Varvarici a incercat sa puna mina pe respectivul, care a sarit peste un gard viu si i-a aplicat politistului o lovitura de cutit, direct in inima", isi aminteste cu tristete comisarul sef Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al Politiei. Doru Varvarici avea numai 30 de ani si era nascut in comuna Garoafa. Agresorul a fost prins ulterior, dar nu a facut inchisoare din cauza problemelor psihice de care suferea. (Dan CHIRIAC, Valentin MUSCA)


Reculegere si la Rimniceni


Si la Rimniceni va avea loc un moment de pomenire a eroilor satelor Rimniceni, Slobozia ""Botesti si Satu Nou. Chemarea la omagiere a fost facuta de profesorul Petrica Agapie, care este coordonatorul actiunii. "Toti fii si fiicele satului Rimniceni de oriunde ar fi sa lase pentru o clipa totul si sa alerge la vatra natala. Pentru toate amintirile care ii leaga de satul natal sa vina la intilnirea cu eternitatea din care am fost zamisliti. Ne cheama pe toti, eroii poporului, ai satelor Rimniceni, Slobozia Botesti si Satu-Nou, eroi ale caror nume s-au nascut ca sa nu mai moara", se arata in invitatia lansata de profesorul Petrica Agapie. Localnicii au ridicat linga biserica din sat un frumos monument dedicat celor care si-au jertfit viata la datorie. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.