Ultima oră

Taxele si impozitele nasc divergente la final de mandat

Iulia Crețu
31 mai 2008 726 vizualizări
Consilierii locali nu au fost de acord cu nivelul actual al darilor catre stat, insa nici cu micsorarea lor u democratii au vrut diminuarea taxelor pentru terenuri si masini si cresterea celor pentru afisaj promotional

Consiliul Local Focsani si-a demonstrat pina in ultimul minut de mandat ca nu se prea poate pune de acord asupra proiectelor de hotarire. Cei 16 consilieri prezenti ieri la ultima intilnire nu au reusit sa se inteleaga cu privire la darile catre stat pe care orasenii le vor achita de anul viitor. Sedinta extraordinara, convocata pentru stabilirea nivelului taxelor si impozitelor pentru anul 2009 in municipiu a impartit consilierii in tabere, care nu au ezitat sa se atace pe teme politice. Democratii au declarat ca atributul primarului este acela de a aduce investitii si de a accesa fonduri europene si ca s-ar impune o scadere a taxelor si impozitelor. Mirela Bizna a propus colegilor sai o diminuare cu 10% a darilor pentru terenuri, autoturisme si autorizatii si o majorare a taxei pentru afisaj publicitar, cu acelasi procent. Propunere care nu a gasit intelegere la colegii social-democrati si nici macar la liberali. Reprezentantii Primariei au declarat ca, in conditiile in care propunerea democratei va fi adoptata, in 2009 municipiul va avea mai putini bani in vistierie. Asta, cumulat la pierderea sumei de aproximativ 4 milioane RON, rezultata din taxele direct colectate de stat din acest an. Printre acestea se numara cele din tranzactii imobiliare, impozitele datorate de notari, judecatori, taxele judiciare de timbru, care se duc la Ministerul de Justitie, si taxele de autorizare PF, care se duc la Registrul Comertului si implicit la Ministerul Justitiei. "Diminuind impozitele de la 19% la 9% va duce la un buget mai mic. Din acest an pierdem 4 milioane RON (40 miliarde lei vechi) din taxe care nu mai ajung la noi", a declarat Melus Naziru, seful de la Taxe si Impozite din cadrul Primariei Focsani. Democratii au declarat ca taxele si asa au fost majorate cu 50% in 2006 si ca administratia locala nu are atributul jecmanirii oamenilor. "In 2006, impozitele si taxele au fost majorate cu 50%, de asta spunem ca am fi la acelasi nivel. Atributul viitorului primar este acela de a aduce bani la buget, nu trebuie sa jecmanim cetatenii", si-a motivat amendamentul democrata Mirela Bizna. La vot insa, proiectul nu a fost aprobat nici in forma initiala, dar nici cu propunerea PD-L-ului, urmind a fi reluat la discutii in cadrul viitorului Consiliu Local Focsani. Primarul PSD Decebal Bacinschi a comentat ca taxele si impozitele platite de populatie municipalitatii nu sint impovaritoare. "Nu am auzit la nimeni sa spuna ca taxele sint mari. Pe mine ma costa 100 RON sa schimb un bec pe strada in conditiile in care un cetatean plateste impozit pe un apartament de 3 camere 130 RON. Vom mai supune o data la vot si daca nu se vrea, vom incasa asa cum sint. Daca nu vor fi bani, vom merge pe valori mai mici", a declarat si edilul sef al Focsanilor, Decebal Bacinschi. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.