Ultima oră

Rabia a ajuns la al 11-lea focar

Ziarul de Vrancea
1 apr 2008 967 vizualizări
o vulpe turbata a intrat in locuinta unui focsanean de pe strada Tisei u directorul Directiei Sanitar Veterinare a spus ca vulpea a muscat o pisica si un ciine, care au "disparut ca Elodia" de la domiciliu

Subiectul rabiei a fost punctul cel mai dezbatut pe agenda sedintei de ieri a Colegiului Prefectural, mai ales ca a fost descoperit un nou caz de rabie, la o casa de pe strada Tisa, din Focsani. Ionel Duta, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), a spus ca simbata o vulpe turbata a intrat in curtea casei si a muscat o pisica si un ciine. Vulpea a fost gasita si omorita, insa pisica si ciinele "au disparut ca Elodia", dupa cum a spus Duta. Afirmatia directorului este contrazisa insa de cea a doctorului Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA, care ne-a declarat ca vulpea nu a muscat vreun animal, ci doar a intrat in contact cu cele doua necuvintatoare, care se afla momentan sub supraveghere, nicidecum ca ar fi disparut fara urma. "Vulpea a fost gasita simbata, in zona Tisei, dupa ce a intrat in locuinta unui cetatean. Omul a intrat in panica, a anuntat autoritatile, noi ne-am deplasat acolo si cu sprijinul celor de la situatii de urgenta am capturat vulpea. Astazi (ieri - n.r.) s-a confirmat, in urma analizelor, diagnosticul de turbare. Vulpea nu a muscat nici un animal, ci doar a intrat in contact cu o pisica si un ciine", ne-a spus dr. Iulian Cucoli. Acesta a mai adaugat ca in zona s-au luat toate masurile care se impuneau intr-o astfel de situatie, procedindu-se la vaccinarea tuturor animalelor receptoare. Cit priveste o eventuala repetare a masurii de eutanasiere a ciinilor vagabonzi din zona de focar, dr. Cucoli a precizat ca momentan nu este cazul, decizia apartinind Celulei de Criza din care fac parte prefectul Dragos Mircea, presedintele CJ, Marian Oprisan, sefii institutiilor vrincene. De mentionat ca pe strada Tisei se afla si padocul de ciini al Asociatiei Prietenii Animalelor.


Agentii economici, obligati sa-si inventarieze ciinii din curte


In orasul Focsani numarul maidanezilor a crescut ingrijorator in ultimii ani. Una dintre masurile luate dupa aparitia cazurilor de rabie a fost trimiterea catre agentii economici de adrese, prin care li s-au cerut sa transmita situatia ciinilor care stau pe linga unitatile economice si de care au grija salariatii, pentru a fi vaccinati. "Surprinzator a fost faptul ca agentii economici nu au recunoscut existenta acestor ciini si ne cer noua solutii pentru a rezolva aceasta situatie. Propun ca la sedinta urmatoare sa fie invitati si reprezentantii asociatiilor de protectie a animalelor, poate au mai multe resurse", a afirmat Camelia Cotun, director executiv in cadrul Institutiei Prefectului. Directorul DSVSA a spus ca in aceasta perioada ar trebui efectuata o vaccinare a vulpilor. "Daca vom face o vaccinare in aceasta perioada, cind vulpile ies din vizuina cu puii, cred ca vom avea o reducere substantiala a cazurilor de rabie", a precizat Duta. Acesta a solicitat ajutorul AJVPS, iar subprefectul Ion Oprea a cerut mai multa implicare din partea Asociatiei si a promis ca autoritatile vor discuta despre acest lucru. Potrivit situatiei prezentata de Ionel Duta, pina acum, cu tot cu cazul de pe strada Tisa, au aparut 11 focare de rabie: Focsani- 4, Nistoresti, Tataranu, Racoasa, Nereju, Paunesti, Gura Calitei si Rastoaca. "Impreuna cu Primaria Focsani, prin Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, s-a trecut la catagrafierea ciinilor fara stapin aflati in anumite zone din municipiu sau aciuati pe linga unele institutii publice sau firme. Concomitent cu aceste masuri s-a trecut la vaccinarea antirabica de completare, incepind cu zona epidemiologica. Animalele domestice din gospodariile de unde au intrat animale cu semne de rabie au fost vaccinate antirabic de necesitate", se arata in informarea DSVSA. In perimetrul de pe strada Cotesti, din cauza faptului ca foarte multi ciini trec spre groapa de gunoi, au fost omoriti 67 de ciini. Ionel Duta s-a aratat nemultumit de faptul ca Asociatia Prietenii Animalelor a protestat pe toate caile fata de uciderea animalelor si a sustinut ca masurile luate au fost legale. La rindul sau, subprefectul Ion Oprea a spus ca "nu se putea proceda altfel". (Mihai BOICU, Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.