Ultima oră

Doi pirati de bancomate, capturati la Focsani

Ziarul de Vrancea
26 mar 2008 1411 vizualizări
Doi tineri vrinceni au fost arestati dupa ce au pus la punct un sistem electronic prin care clonau carduri bancare pe care il vindeau celor care doreau sa compromita siguranta bancomatelor u acestia au montat astfel de sisteme in Bucuresti dar si in alte judete din tara, dupa ce s-au perfectionat pe internet si in strainatate u prejudiciul nu a fost stabilit, insa anchetatorii vorbesc de sume mari de bani

Doi tineri din comuna Birsesti au incercat sa faca avere "usurind" cardurile mai multor persoane de diverse sume de bani, cu ajutorul unor carduri clonate, dar si din vinzarea pe internet a "retetei" pe care o utilizau. Acestia s-au perfectionat de pe internet, de unde au si cumparat aparatura electronica pe care o utilizau pentru a intra in posesia datelor de pe carduri si clonarea dispozitivelor de plata. Practic, "piratii" montau dispozitive artizanale la bancomate, care simuleaza foarte bine adevaratele fante de acces a cardurilor, astfel ca tinerii intrau automat in posesia datelor stocate pe banda magnetica a instrumentelor de plata. Aceste dispozitive transmit informatiile intr-un laptop, iar in baza acestora date se trece la clonarea unor carduri in alb. Codurile PIN erau aflate cu ajutorul unor minicamere video wireless amplasate discret la bancomate, astfel ca pagubitii nici nu banuiau ca peste ceva timp vor ramine cu conturile goale. Cei doi tineri din Birsesti au intrat in atentia Serviciului de Combatere a Crimei Organizate dupa ce au incercat sa si vinda astfel de echipamente pe internet, inclusiv carduri in alb. Ei au fost arestati, iar oamenii legii incearca sa stabileasca prejudiciul. Desi n-au actionat la bancile din Focsani, hotii au operat la mai multe bancomate din Bucuresti si alte judete din tara, dar si in strainatate.


Politistii vrinceni au reusit sa-i identifice pe cei doi tineri din comuna Birsesti, care au vindut echipamente electronice si carduri in alb. Lucratorii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate au primit inca din ianuarie o informatie despre tranzactionarea pe internet dispozitivelor de compromitere a bancomatelor. Astfel s-a aflat ca doi frati, D. C si V. C, comandau on-line miniskimmere (aparat de copiere a cardurilor) si minicamere video wireless de la magazine virtuale din SUA si Romania, iar fetele false de la ATM le confectionau artizanal cu mijloace proprii, intr-o locatie din Focsani, unde locuiau fara forme legale. Dispozitivele astfel confectionate erau apoi oferite la vinzare pe internet, pentru diferite sume de bani, fiind insotite si de carduri blank prevazute cu banda magnetica inscriptibila. "Au oferit spre vinzare echipament electronic si cardurile in alb. Din primele cercetarile am stabilit ca au vindut la trei persoane, dar ar putea fi mai multi cumparatori. Vindeau cu cite 1.000 de euro. Echipamentele electronice au fost montate in tara, in Bucuresti si in alte judete, nu si la bancile din Focsani. Cei doi frati au actionat si in alte tari, precum Italia sau Franta. Acestia actionau dupa ce fentau camerele de supraveghere de la banci", spune comisarul sef Radu Ilie, seful SCCO Vrancea. Cei doi se verificau intotdeauna inainte de a actiona, constientii fiind ca incalca grav legea. Din acest motiv, si politistii au avut mai mult de furca pina la prinderea lor.


Nu se afisau ca avind bani


Cei doi frati, care provin dintr-o familie de conditie buna, dar modesta, erau prevazatori si nu se afisau ca avind bani. Mai mult, ei circulau cu masini modeste, pentru a nu atrage atentia. Unul mergea cu o Alfa Romeo cu numere de Italia, iar celalalt cu o Dacia Papuc. Pina la urma, politistii au reusit sa-i prinda. Pe 18 martie s-au efectuat trei perchezitii domiciliare, ocazie cu care au fost gasite dispozitive de scriere si citire a benzilor magnetice ale cardurilor bancare, dispozitive artizanale ce contineau circuite electronice care puteau fi montate la fantele de acces a cardului de la ATM-uri si minicamere wireless pentru a afla PIN-ul. De asemenea, au fost gasite si ridicate mai multe carduri albe prevazute cu banda magnetica si carduri de credit emise pe numele suspectilor de unitatile bancare din Romania, dar si calculatoare portabile si mijloace de stocare a datelor. Cei doi au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, cercetarile fiind continuate de DIICOT Vrancea. Anchetatorii incearca sa stabileasca prejudiciul cauzat de cei doi frati, dar si daca exista mult mai multe persoane care au achizitionat de la ei echipamentele puse in vinzare. (Dan CHIRIAC)


Orice suspiciune trebuie anuntata imediat


Echipamentele folosite pentru a fura numarul de card si PIN-ul sint de regula ingenios mascate, pentru a arata ca un ATM normal, insa orice suspiciune trebuie anuntata imediat bancii. Doar astfel cresc sansele de evitare a furtului si recuperare a banilor. Operatiunile pe care posesorul de card le face sint aceleasi, insa la extragerea de numerar apare un mesaj de eroare, cum ca tranzactia nu poate avea loc din motive tehnice. Cardul se recupereaza, insa deja datele de pe banda magnetica sint copiate si memorate. Reprezentantii bancilor spun ca aceste date sint nefolositoare fara codul PIN, astfel ca este bine sa se acopere codul secret, atunci cind este tastat, pentru a evita inregistrarea lui pe o eventuala camera video. Posesorii de carduri trebuie sa aiba rezerve atunci cind observa anumite structuri atasate de bancomat, cum ar fi unele suporturi de reviste. De asemenea, chitantele trebuie recuperate (chiar si cele cu eroare), pentru ca ele contin date despre card. Anuntarea in cel mai scurt timp a suspiciunilor sau a fraudelor da posibilitatea de blocare/monitorizare a cardului respectiv. De asemenea, codurile PIN nu trebuie divulgate nimanui. Nici bancile, procesatorii de carduri sau magazinele virtuale nu cer aceste informatii, astfel ca si e-mail-urile ce par din partea bancilor, solicitind astfel de detalii, trebuie anuntate. Aceasta este o metoda tip phishing, prin e-mail motivindu-se o crestere a securitatii conturilor, iar de fapt vizeaza aflarea informatiilor confidentiale. Fraude cu carduri mai pot fi facute si la POS, insa acestea sint mult mai usor de depistat. Cele mai sigure carduri sint cele 3D Secure, care au o parola suplimentara cunoscuta doar de detinator. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.