Ultima oră

CSM vrea sa rezolve problema deficitului de magistrati

Cristi Irimia
11 mar 2008 878 vizualizări
In Vrancea, cele mai mari probleme cauzate de lipsa magistratilor sint la Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani

Admitere in magistratura, fara vechime

Consiliul Superior al Magistraturii vrea sa inainteze Ministerului Justitiei o serie de propuneri legislative pentru rezolvarea deficitului de magistrati din sistemul judiciar romanesc. Astfel, pentru prima oara in ultimii 10 ani, admiterea in magistratura, ca procuror sau judecator, s-ar putea face fara a fi necesara indeplinirea vreunei conditii de vechime. CSM a realizat ca, oricum, concursurile sint destul de dificile si cine le ia ar fi capabil sa acceada in magistratura, chiar daca nu are vechime nici ca avocat, consilier juridic, etc. Propunerile CSM au, asadar, in vedere reglementarea unei modalitati exceptionale de admitere in magistratura, insa doar pentru perioada 2008 - 2009, urmind a se face o derogare de la dispozitiile legale in vigoare. Analiza facuta de CSM a reliefat faptul ca oricum nu s-au ocupat toate posturile scoase la concurs in ultimii ani, candidatii nefiind pregatiti la nivelul cerintelor. La nivelul instantelor vrincene, deficitul de procurori este mai mare decit cel al judecatorilor, institutia cea mai afectata fiind Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani, condusa de prim-procurorul Nicolae Ghihanis. Un fost avocat, Nicolae Sandu, ar putea ajunge la PJF de la PJ Tecuci, unde a fost repartizat anul trecut, dupa ce a renuntat la avocatura si a intrat fara examen in magistratura, insa pe baza unei vechimi in profesie. "Varianta in care persoanele admise in magistratura in aceasta modalitate exceptionala sint numite direct in functiile de judecatori stagiari si procurori stagiari este in masura sa asigure ocuparea imediata a posturilor vacante in perioada 2008-2009, fara a mai fi necesar sa treaca o perioada de un an", se arata in comunicatul dat publicitatii de CSM. Forul condus de judecatoarea Lidia Barbulescu precizeaza ca in sistemul judiciar romanesc sint 353 de posturi vacante de judecatori si 566 de posturi vacante de procurori (din care 44 de posturi vacante sint de procurori militari). Totodata, CSM vrea ca durata cursurilor pe care ar trebui sa le urmeze cei care iau concursurile sa fie de un an, nu de doi ani, ca pina acum. In varianta agreata de conducerea CSM, durata cursurilor de formare profesionala ar fi de sase luni pregatire teoretica si practica in cadrul Institutului National al Magistraturii si sase luni stagiu de practica in cadrul instantelor si parchetelor. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.