Ultima oră

Tunelul pentru marea evadare era aproape gata

Dan Chiriac
4 mar 2008 616 vizualizări
Ancheta procurorilor a scos la iveala ca doar doi infractori au incercat sa evadeze de la Penitenciarul Mindresti u ceilalti patru doar i-au acoperit pe cei care incercau sa evadeze u procurorii au trimis in judecata doi detinuti, ceilalti patru fiind scosi de sub urmarire penala

Procurorii vrinceni au finalizat ieri ancheta in cazul tentativei de evadare de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Focsani si au decis trimiterea in judecata a doi dintre cei sase detinuti implicati. Marius Frincu si Mihai Ianuscovschi, care sint acuzati de crima, au fost trimisi in judecata de catre procurorii vrinceni, in timp ce Ovidiu Simbatean, Ion Manolache, Vlad Scarlat si Nicu Ivancea au fost scosi de sub urmarire penala pentru ca nu au fost suficiente probe impotriva lor. De asemenea, s-a decis ca uneltele confectionate si folosite pentru saparea tunelului sa fie confiscate. In timpul anchetei coordonate de procurorul Gigi Struna s-a stabilit ca pe 4 ianuarie, lucratorii de la Penitenciar au efectuat un control de rutina in camera 15 din Sectia 1. Aici au fost descoperite cantitati mari de pamint depozitate in camera, in sacose si gentile cu obiecte personale ale detinutilor. De asemenea, scaunul toaletei era desprins din soclul de beton. Pentru a creea aparentele unei lucrari vechi, rosturile gresiei erau acoperite cu o substanta rezultata din amestecul miezului de piine. Pina la control au fost sapati 1,80 metri in plan vertical, iar in plan orizontal 8,35 metri, diamentrul fiind de 60 de centimetri, suficient pentru ca detinutii sa se tirasca. Tunelul in forma literei "L" era aproape gata si putin le-a lipsit detinutilor sa respire aer de libertate. Procurorii au stabilit ca sapaturile au inceput pe data de 28 decembrie 2007 si pentru scoaterea pamintului au fost folosite platbandele desprinse de la paturile metalice. Pamintul era scos si depozitat sub paturile de la primul nivel si in gentile unde detinutii isi tineau lucrurile personale. Procurorii spun ca ceilalti patru detinuti nu au dorit sa evadeze si nici nu au incercat sa faca acest lucru. Mai mult, spun procurorii, au fost determinati sa nu faca cunoscut intentia celorlalti doi detinuti. De altfel, cei doi trimisi in judecata au recunoscut ca ideea le-a apatinut, pentru ca erau satui de detentie, iar ceilalti patru nu au participat la punerea in aplicare a planului de evadare. De asemenea, acestia au spus ca mai aveau nevoie de o singura noapte pentru a evada, intrucit tunelul depasise zidul de beton al inchisorii. In acest context, s-a stabilit ca detinutii au ales cu buna stiinta perioada mizind pe faptul ca in perioada sarbatorilor de iarna gardienii vor fi mai putin vigilenti. Procurorii au stabilit si 1.300 de lei cheltuieli judiciare care vor fi suportate de cei doi detinuti care au vrut sa evadeze si au adus astfel prejudicii materiale penitenciarului. Marius Frincu, 27 ani, din Sihlea, este condamnat la 30 de ani pentru omor deosebit de grav, iar Mihai Ianuscovschi, 20 ani, din Panciu, la 20 de ani pentru omor. Pentru savrisirea infractiunii de tentativa de evadare, cei doi risca sa se mai aleaga cu un an suplimentar de pedeapsa. Dupa tentativa de evadare, masurile de paza au fost intarite. (Dan CHIRIAC)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.