Ultima oră

Soldarile la haine si pantofi pot fi inselatoare

Mihaela Beșleagă
23 feb 2008 809 vizualizări
Vrincenii s-au obisnuit în ultimii ani sa beneficieze de reduceri la produsele pentru care ar fi platit un pret mult mai mare în afara perioadei de soldari.

Pe eticheta produsului trebuie trecut atit pretul vechi, cit si cel nou, rezultat din aplicarea reducerii

Unii comercianti trec insa cu vederea reglementarile legale privind perioada si modul de a vinde prin soldare. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a verificat in acest sens, in luna ianuarie, 560 operatori economici, aplicind 337 amenzi in valoare de 636.700 lei. Una dintre regulile pe care trebuie sa le respecte comerciantii este aceea ca pe eticheta produsului trebuie sa se gaseasca atit pretul vechi, cit si pretul nou rezultat din aplicarea reducerii. "Aceasta prevedere nu a fost respectata de mai multi operatori economici, care fie au trecut pe etichete doar pretul vechi, fie au mentionat doua preturi, fara a evidentia care este cel nou, fie pe eticheta era trecut pretul vechi si procentul reducerii (cit % reprezinta acesta) fara a se specifica pretul nou, lasind cumparatorul sa-si calculeze singur pretul final", spun inspectorii ANPC. Comerciantii care practica reducerile de pret trebuie sa aiba in vedere faptul ca vinzarile de soldare trebuie efectuate numai in cursul a doua perioade pe an, cu o durata maxima de cite 45 de zile fiecare, cu conditia ca produsele propuse pentru soldare sa fie achitate furnizorului de catre comerciant cu cel putin 30 de zile inaintea datei de debut a perioadei de vinzari. Soldarile trebuie stabilite in perioadele: 15 ianuarie - 15 aprilie pentru produsele de toamna/iarna si 1 august - 31 octombrie pentru produsele de primavara/ vara. De asemenea, este interzis ca o reducere de pret pentru un produs sa fie prezentata consumatorilor ca o oferta gratuita a unei parti din produs. Inspectorii ANPC au constatat ca, in comparatie cu anii precedenti, foarte multe magazine au afisat "vinzari promotionale" in loc de "soldari", pentru a evita notificarea la primarii. Produsele care pot fi supuse soldarii sint articolele de imbracaminte, de blanarie-pielarie, confectiile, tricotajele, inclusiv lenjeria, tesaturile, marochinaria, incaltamintea si articolele sezoniere de sport-turism. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.