Ultima oră

Vrancea a intrat in zodia gerului

Ziarul de Vrancea
3 ian 2008 886 vizualizări
Anul nou a venit in judet cu vreme rece, ninsori si viscol, chiar daca nu la fel de puternice ca in alte judete u utilajele drumarilor au intervenit pe drumurile judetene si nationale, astfel incit circulatia nu a fost intrerupta, chiar daca s-a desfasurat cu dificultate u avertizarea de vreme rea emisa in urma cu trei zile expira astazi, insa meteorologii spun ca vremea se va raci si mai mult in perioada urmatoare u ieri, la Vidra, zapada era de 20 cm

Prima zi a anului 2008 a adus in Vrancea ninsori, viscol, dar si ger. Acestea nu au fost la fel de puternice ca in alte judete, insa i-au scos pe drumari la lucru, care au intimpinat dificultati indeosebi in zona de munte a judetului. Pe drumurile din Vrancea s-a circulat greu, insa nu s-au inregistrat blocaje in trafic. Intirzieri insa da. Autoritatile locale au intrat in alerta dupa ce Administratia Nationala de Meterologie a emis o avertizare pentru vreme pentru intervalul 1 ianuarie - 3 ianuarie 2008, ora 22.00. In urma cu doua zile a avut loc o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in care s-a discutat despre problemele care pot aparea in urma inrautatirii vremii. "Toate comitetele locale pentru situatii de urgenta din judet au fost informate despre evolutia vremii, fiind atentionate asupra necesitatii punerii in aplicare a planurilor de masuri vizind atenuarea efectelor ninsorilor abundente si a viscolului. ("¦) La sediul Institutiei Prefectului Judetului Vrancea este asigurata permanenta in vederea monitorizarii evolutiei situatiei", se arata intr-un comunicat de presa al Institutiei Prefectului. Potrivit avertizarii emise de ANM, a nins in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si jumatatea sudica a Moldovei. De asemenea, s-au inregistrat intensificari ale vintului de pina la 70- 80 km/ora. "Dupa intervalul mentionat, in urmatoarele 3 - 4 zile vremea se va raci accentuat, devenind geroasa in estul, centrul si sudul tarii, mai ales noaptea si dimineata", au mai atentionat meteorologii.


Vintileasca a scapat de inzapezire


Ninsorile din ultimele zile au pus probleme drumarilor vrinceni, indeseobi in zona de munte, fara insa ca circulatia sa fie intrerupta. Masinile au circulat cu dificultate, iar in unele cazuri distantele au fost parcurse intr-un interval de timp de doua ori mai mare ca de obicei. Sectia locala a Drumurilor Nationale a intervenit pe drumurile nationale din judet cu peste 20 de utilaje. Acestea au circulat permanent, pentru a nu permite zapezii sa se aseze intr-un strat prea gros. "Au fost incontinuu utilaje pe drumuri. Au mers pe drumul european, pentru ca mai ninge, mai viscoleste. Pe DN 2 D, spre Brasov, in zona de munte este un strat de zapada batatorita de pina la cinci centimetri. Circulatia nu a fost insa intrerupta, iar autobuzul spre Brasov a ajuns la destinatie. De asemenea, si spre Soveja se poate circula, vin mereu masini din acea zona", ne-a declarat inginerul Stefana Sandu, ofiter de serviciu ieri la Drumuri Nationale. Trei dintre utilaje se afla la Birsesti, sapte la Adjud si 13 la Focsani. Drumul spre Vintileasca nu a mai fost blocat in acest an cum se intimpla in anii precedenti. Pentru a preintimpina eventualele probleme, Drumurile Nationale au o vola care sta permanent in zona, la dispozitia autoritatilor locale. In schimb, ieri dupa-amiaza s-a blocat drumul Caiata- Sihlea, care pune mai mereu probleme soferilor de pe microbuze si autobuze. De altfel, dispeceratul Autogarii a fost asaltat de telefoane in prima parte a zilei de ieri, cind vrincenii au dorit sa stie cum se circula in judet. "La ora aceasta se circula pe toate traseele. Doar Caiata-Sihlea s-a infundat", a precizat ieri in jurul orei 17.00 dispecerul Autogarii. Soferii de pe microbuze au scapat destul de usor de primul viscol din 2008, mai ales ca pe 1 ianuarie nu s-a lucrat, iar ieri a fost program de duminica, ceea ce a lasat loc drumarilor sa intervina pe trasee.


Se circula pe drumurile judetene


Reprezentantii Sotirex si SC Drumuri si Poduri SA sustin ca nu sint probleme pe drumurile judetene din Vrancea. "Au fost probleme pina la Suraia si in zona Dumitrestiului. Aici s-a format polei, insa am intervenit cu materiale antiderapante", ne-a spus Fanel Enache. Drumurile de munte au cazut in sarcina Sotirex, firma care a cistigat licitatia pentru deszapezire la nivelul judetului. "Nu sint probleme, s-a actionat permanent. Chiar avem mai multe utilaje decit in oferta", ne-a declarat directorul Sotirex, Angela Munteanu. La ninsorile precedente, circulatia s-a desfasurat cu dificultate pe sectorul Valea Sarii - Nereju. "Se circula bine acum, trec permanent cei de la intretinere cu lama si cu materiale antiderapante. Asfaltul este negru. Pina la Naruja se circula in buna voie cu Dacia", ne-a spus primarul din Valea Sarii, Ion Bordea. Drumarii Sotirex au fost ajutati si de faptul ca in zona nu a prea nins, iar stratul de zapada a fost de cinci-sase centimetri. "Nu este nici o problema, se circula foarte bine. Se poate ajunge pina la Nereju si spre Paltin, am vazut masinile trecind", ne-a spus primarul din Naruja, Cristian Pantus. Potrivit reprezentantilor Serviciului Politiei Rutiere, in afara circulatiei dificile din zona de munte nu au fost alte probleme. Traficul s-a aglomerat ieri pe soselele din judet, cind multi dintre cei care si-au petrecut noaptea de Revelion la munte, in special la Lepsa si Soveja, s-au intors acasa. Nici Ambulanta nu a fost confruntata cu problemele din alte judete, masinile putind ajunge la urgentele din localitatile mai indepartate. Potrivit hidrologilor vrinceni, ieri dimineata s-a inregistrat un strat maxim de zapada de 20 cm la Vidra, unde au cazut precipitatii de 16,1 l/mp, dar si un strat de 18 cm la Nereju si Lepsa, unde au cazut 5,8 l/mp, respectiv 3 l/mp. 14 cm strat de zapada mai exista ieri la Fitionesti, 13 cm la Colacu- valea Sarii, 12 cm la Herastrau si 11 cm la Ciuruc. "Pe riuri se inregistreaza fenomene de iarna, poduri de gheata, gheata la mal, dar fara a obturarea malurilor. Nu sint probleme", a mentionat si dispecerul SGA Vrancea.

Bezna in zona Adjudului


Zilele trecute mai multe localitati din zona Adjudului au ramas temporar fara curent electric. Locuitorii din Adjudul -Vechi, Siscani, Ploscuteni, Copacesti si Ruginesti au ramas pe rind fara lumina. Probleme au mai fost si in zona turistica Lepsa, unde din cauza consumului ridicat din ultimele zile intensitatea luminii este foarte slaba. Reprezentantii Electrica spun ca problemele au aparut din cauza vremii, dar si a consumului foarte mare din timpul sarbatorilor. "Am avut probleme din cauza chiciurei pe retelele de inalta tensiune. La Copacesti sint probleme cu conductoarele de 20 de KiloWolti, iar la Lepsa tensiunea e scazuta din cauza solicitarii foarte mari", ne-a declarat inginerul Dinu Chitic, sef serviciu la Electrica. (A. M. CANTIA, C. STANILA, M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.