Ultima oră

Politistii ameninta cu greva

Dan Chiriac
27 dec 2007 1477 vizualizări
Politia ar putea intra in greva, daca Guvernul nu aproba proiectul de lege privind salarizarea si alte drepturi ale personalului MIRA

Sindicatul National al Politistilor si Personalului Civil din Ministerul Internelor si Reformei Adminsitrative ameninta cu declansarea unei greve, daca promisunile facute de guvernanti la inceputul anului nu vor fi respectate. Biroul Executiv Central al sindicatului a trimis recent catre Guvernul o scrisoare deschisa prin care politistii isi cer drepturile promise de premierul Calin Popescu Tariceanu. "Intr-un discurs public, dumneavostra personal ati informat opinia publica cu privire la faptul ca politistilor li se vor marii salariile cu 5 la suta in anul 2007, dintre care 2 la suta de la 1 aprilie si 3 la suta de la 1 octombrie. Solicitind un raspuns cu privire la cresterea salariilor cu 5 la suta, asa cum ati informat opinia publica, MIRA ne-a comunicat ca Guvernul nu a fost de acord cu aceasta crestere in anul 2007, fara sa existe o motivatie legala in acest sens", se arata in scrisoarea adresata primului ministru. Alte nemultumiri invocate de politisti sint deficitul de efective la nivel national, raportat la numarul de locuitori, precum si insuficienta fondurilor alocate ministerului, ceea ce a dus la depasirea de catre politisti a programului normal de munca, fara plata orelor suplimentare sau acordarea de timp liber in compensare. Starea de nemultumire din rindul politistilor ar putea avea, se mai arata in scrisoarea adresata guvernului, "repercursiuni grave asupra activitatii si neincrederea acestora in actul de guvernare".

Sindicatul National al Politistilor cere Guvernului sa aprobe in regim de urgenta Legea privind salarizarea si alte drepturi ale politistilor, si includerea sumelor necesare in bugetul de stat. In caz contrar, sindicatul anunta deja prima greva din 2008. "In cazul in care Guvernul nu va aproba cererile noastre, sindicatul, in numele membrilor de sindicat, isi rezerva dreptul de a declansa la inceputul anului 2008 conflictul de munca la nivelul MIRA si de a uza de toate mijloacele legale de lutpa sindicala, inclusiv de a informa Uniunea Europeana, prin EuroCOP, organizatia europeana a sindicatelor din politie, la care SNPPC este afiliat", spune presedintele sindicatului, comisarul sef drd. Liviu Butunoi.

Declasarea conflictului de munca sub forma grevei nu este un lucru neobisnuit in Uniunea Europeana. La jumatatea lunii decembrie, Olanda a fost afectata de greva lucratorilor din politie, autoritatile locale facind cu greu fata acestei situatii. De altfel, din cauza grevei politistilor, derby-urile campionatului de fotbal dintre Ajx si PSV Eidhoven, respectiv Feyenoord si AZ Alkmaar, au fost aminate pentru ca nu avea cine sa asigure securitatea la cele doua partide de fotbal. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.