Ultima oră

Asociatiile de proprietari, bune de plata

Doina Ganea
17 dec 2007 581 vizualizări
Daca nu continua lucrarile de reabilitare termica, asociatiile de locatari vor fi obligate sa dea inapoi banii primiti de la stat

Asociatiile de proprietari beneficiare ale proiectelor de reabilitare termica finantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale trebuie sa contracteze executarea lucrarilor de reabilitare termica in maxim trei ani de la data predarii proiectelor la consiliul local. în caz contrar, asociatiile de proprietari trebuie sa restituie sumele cheltuite pentru expertizarea si auditul energetic, precum si pentru proiectarea lucrarilor de reabilitare termica. Consiliul Local Focsani a supus aprobarii anul acesta mai multe proiecte de hotarire prin care s-au avut in vedere indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea termica a unui numar de peste 100 de blocuri din municipiu. Aceasta, desi proiectul a intimpinat unele greutati din partea consilierilor PSD, care considera inutila cheltuirea unor sume de bani din bugetul local pe astfel de reabilitari termice. "Am fost la un simpozion unde a participat si dl. ministru Borbelly, cu tema «Reabilitarea termica a locuintelor» si l-am informat pe dl. primar despre ce s-a discutat acolo si domnia sa are dreptate, este o impunere din partea Uniunii Europene dar, prin aceasta hotarire de Guvern, nu cred ca se va finaliza vreo locuinta nici in anul 2200. S-a finalizat o singura scara in municipiul Ploiesti. Am spus si dl. ministru ca este o gogorita guvernamentala, o chestiune de imagine si ca hotarirea nu va fi aplicata nicaieri in tara", a afirmat Ion Vlase. Initiatoarea unor astfel de proiecte in Consiliul Local, liberala Doina Fodoreanu, care este si presedintele comisiei de Urbanism sustine insa contrariul. "Legea 260/2006 este data in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 174 din 2002, cind PSD era la guvernare. Deci n-are nici o treaba cu actuala guvernare, este vorba de respectarea unor recomandari europene", a declarat Doina Fodoreanu. Potrivit noii decizii guvernamentale, in cazul in care termenul de trei ani nu este respectat, primarii localitatilor vor notifica asociatiile de proprietari cu sumele ce trebuie restituite. Termenul pentru restituirea sumelor este de 90 de zile de la data notificarii. în cazul nerestituirii sumelor datorate, primarii vor actiona in justitie asociatiile de proprietari notificate. Primarii raspund, in conditiile legii, pentru recuperarea sumelor datorate si, dupa caz, a majorarilor de intirziere. Potrivit legii, costurile de reabilitare termica a locuintelor sint suportate 33% din bugetul de stat, 33% din bugetele locale si 33% reprezinta contributia proprie a locatarilor sau a asociatiilor de proprietari. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.