Ultima oră

Angajatii de la Incom au intrat in greva

Doina Ganea
14 dec 2007 1158 vizualizări
Confectionerii de la Incom Vranco au declansat ieri conflictul de munca spontan u salariatii au incetat lucrul ieri la prinz pentru ca patronii le-au retras drepturile prevazute in Contractul Colectiv de Munca u 1300 de familii ramin fara nici un ban de sarbatori

Ieri, salariatii de la Incom Vranco au incetat lucrul, in jurul prinzului, protestind astfel impotriva deciziei patronatului de a nu le mai acorda sporuri, tichete de masa si zile de concediu in plus. Oamenii erau revoltati de decizia conducerii care le-a spus ca odata ce le vor fi majorate salariile de la 1 ianuarie la 600 lei nu le mai poate asigura tichetele de masa, prima de vacanta, prima de concediu, 5 zile libere la concediul de odihna si alte sporuri prevazute in Contractul Colectiv de Munca. Nemultumiti, confectionerii au intrerupt lucrul in jurul orelor 13.00 si, pina la incheierea programului si-au cerut drepturile de la reprezentantii patronatului. "Zic ca ne majoreaza salariile la 600 de lei, dar ne iau tichetele de 150 de lei. Pai, salariile s-au marit conform legii, nu ca ne-a dat mai mult conducerea. Oricum noi nu vrem sa ne dea bani, sa ne dea tichetele pentru ca pentru ele nu platim impozit si sa ne dea primele si sporurile pe care le-am avut pina acum. Vin sarbatorile! Noi ce ducem la copii acasa. Ne spetim aici muncind in conditii infernale pentru 600 de lei?", ne-a spus o confectionera sub protectia anonimatului. Potrivit liderului sindical din cadrul IncomVranco, Toader Arcalean, sindicalistii nu au cerut decit reinnoirea contractului colectiv care a expirat la 12 decembrie, dar patronatul ii obliga sa semneze un contract in care nu mai sint alte drepturi in afara salariului de baza. "Dupa ce am purtat atitea negocieri, conducerea a venit azi (ieri - n. r.) cu un contract facut de patroni, stampilat si semnat de ei prin care ne-au fost luate primele de vacanta, de Craciun, cadourile de Craciun, cele 5 zile in plus la concediul de odihna, tichetele de masa si chiar citeva sporuri. Noi am cerut doar reinnoirea contractului existent deja. Nu am avut nici o revendicare, nu am cerut nimic in plus. Dar cind am vazut ce ne obliga sa semnam le-am spus oamenilor si acestia au decis sa intrerupa lucrul pina cind cerintele noastre nu vor fi rezolvate", a precizat liderul sindical, Toader Arcalean.


Fortele de ordine, cu ochii pe razvratiti


Conform contractului national pe ramura, salariul pentru un angajat necalificat este de 440 lei, iar pentru o persoana calificata trebuie sa fie de minim 528 de lei. De la 1 ianuarie, Guvernul a decis ca salariul minim pe economie pentru un muncitor necalificat sa fie de 500 de lei, iar pentru unul calificat sa ajunga la 600 de lei. Avind in vedere aceste prevederi, sindicalistii nu au cerut majorarea salariilor, ci doar prelungirea vechiului contract, dar sustin ca s-au trezit cu un altul in care toate sporurile si drepturile le-au fost taiate. Liderul sindical, Toader Arcalean, sustine ca nevirarea tichetelor de masa si taierea altor drepturi inseamna incalcarea contractului colectiv pe ramura. "Conducerea sustine ca societatea functioneaza in pierdere si nu mai are posibilitati financiare pentru acordarea tichetelor de masa si a celorlalte sporuri. Pe noi nu ne intereseaza problemele financiare ale patronilor. Noi cerem drepturile noastre salariale prevazute in contractele colective de munca si innoirea acestor contracte. Tichetele fac parte din aceste contracte. Noi am anuntat declansarea conflictului de munca si dimineata vom fi la fabrica sa ne cerem drepturile. Ne asteptam la represalii din partea jandarmilor si politiei ca in 1933", ne-a declarat Toader Arcalean. De precizat ca directorul Incom Vranco, Cezarina Leca, s-a plins recent si ministrului Varujan Vosganian cu privire la neajunsurile financiare generate de marirea salariului minim. In luna noiembrie, directorul Incom-Vranco s-a aratat nemultumita de faptul ca exista reglementari separate pentru bugetari si sectorul privat, in ceea ce priveste salariul minim. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a raspuns ca sindicatele si patronatele sint cele care negociaza de fapt contractul colectiv de munca chiar daca nu toti reprezentantii patronilor sint consultati. In aceste conditii, patronii au sarit ca nu au reprezentare pentru astfel de negocieri. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.