Ultima oră

Gripa aviara alarmeaza din nou autoritatile vrincene

Mihaela Beșleagă
1 dec 2007 721 vizualizări
19 localitati de pe malul Siretului, de la Suraia pina la Adjud sint monitorizate u "Tineti zburatoarele inchise in adaposturi si nu atingeti pasarile moarte!", este unul dintre avertismentele inspectorilor sanitar veterinari

Autoritatile au intrat din nou in alerta in privinta aparitiei gripei aviare in judetul nostru, la un an de la stingerea acesteia si dupa ce in urma cu citeva zile intr-o gospodarie din Tulcea a fost diagnosticat un caz de pasare infectata cu virusul H5N1. Autoritatile sanitar veterinare, impreuna cu personalul silvic si de vinatoare si Politia supravegheaza inca de la inceputul saptaminii zonele cu risc mai ridicat de aparitie a gripei aviare. Conform reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea, monitorizarea se concentreaza in prezent la nivelul a 19 localitati tinta, situate pe linga luciu de apa, in special de pe malul Siretului si unde exista balti, locuri de popas pentru pasarile migratoare din aceasta perioada. Zona supravegheata cuprinde, cu aproximatie, localitatile de la Suraia pina la Adjud. "Sintem in alerta, am luat toate masurile de supraveghere, inclusiv la nivelul Primariilor, sintem pregatiti cu toate echipamentele necesare. Avem echipe care merg in teritoriu si supravegheaza localitatile tinta, plus fermele de la nivelul judetului", ne-a declarat Ionel Duta, directorul DSVSA Vrancea. Expertii avertizeaza asupra faptului ca virusul gripei aviare, denumit H5N1, se poate transmite si la om, ca urmare a contactului direct cu pasari infectate.


Pasarile trebuie tinute inchise


Inspectorii sanitar veterinari atentioneaza oamenii, in special pe cei aflati in zone cu un risc potential ridical de aparitie a virusului, sa fie mult mai atenti la contactul cu pasarile si sa anunte imediat medicul veterinar in caz ca semnaleaza unele simptome de imbolnavire la acestea. "Populatia trebuie sa anunte medicul veterinar in cazul in care s-a constatat imbolnavirea unei pasari din curte, sa nu puna mina pe pasarile moarte pina la aparitia veterinarului, care va recolta pasarea in conditii de securitate si o va aduce pentru recoltarea de probe la laboratorul sanitar veterinar", ne-a mai spus Ionel Duta. De asemenea, este interzisa taierea si comercializarea pasarilor bolnave, iar carnea si ouale trebuie cumparate doar din magazine avizate sanitar veterinar. Proprietarii trebuie sa-si tina pasarile inchise in cotete, pentru a se evita contactul cu pasarile salbatice, potentiale purtatoare ale virusului, iar prezenta gistelor si ratelor la balta este interzisa. O atentie deosebita trebuie acordata si copiilor, care trebuie supravegheati sa nu atinga pasarile moarte. In cazul in care acest lucru se intimpla, oamenii trebuie sa se spele pe miini si sa se dezinfecteze cu alcool daca nu au la indemina un dezinfectant special. In cazul in care este depistat virusul gripei aviare intr-o anumita zona, populatia este sfatuita sa nu circule pe raza acesteia. De asemenea, autoritatile fac apel la populatie sa sprijine activitatile acestora. Cea mai recenta criza a gripei aviare in judetul Vrancea s-a declansat anul trecut, intre 14 mai si 22 iunie. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.