Ultima oră

Cainii fără stăpan dau tonul la scandal

Alexandra TĂTARU
9 ian 2017 263 vizualizări
Primul viscol a creat şi primul conflict emoţional între iubitorii de animale şi municipalitate u iubitorii de animale acuză municipalitatea de lipsă de responsabilitate în ceea ce priveşte hrana şi adăpostul în timpul intemperiilor şi un numai u pe de altă parte, reprezentanţii autorităţii locale spun că toată lumea şi-a făcut datoria, dar viscolul a fost prea puternic ca animalele să nu sufere absolut deloc u un ONG din Germania doreşte să ajute animalele şi să înlesnească adopţiile internaţionale

Foto1:
Foto2:
Foto3:
Foto4:
Foto5:
Foto6: Un pui de caine a fost adoptat, luni, de un focşănean
Foto7:
Foto: 8: În adăposturile expuse vantului stau cainii vulnerabili la frig, respectiv mamele cu pui
Foto9: ă

u p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iulia Vişan şi Constantin Liciu s-au certat din pricina cainilor fără adăpost

 Primul conflict din acest an, dintre municipalitate şi iubitorii de animale, a început încă de vineri, atunci cand, în timpul viscolului, cineva de la Asociaţia Iubitorilor de Animale a trecut, în jurul pranzului, pe la padocul municipalităţii situat în Goleşti.Voluntarii s-au asigurat că nu mai mor şi alţi caini de frig.

 

Voluntarii s-au asigurat că nu mai mor şi alţi caini de frig

Şi cainii pot suferi de frig, iar podeţele din lemn nu sunt suficiente să-i protejeze

 Aceasta a susprins cainii îngheţand de frig şi chiar de foame, iar postarea de pe facebook, însoţită de imagini sugestive, a declanşat prima revoltă. “Azi este ziua în care aş fi preferat să îmi băgaţi cuţitul adânc în inimă, că poate aşa nu aş mai fi simţit atâta neputinţă, durere şi ură. Îmi vine să urlu când ştiu că noi am plecat şi ei vor muri de frig zilele astea. Puiuţii sunt uzi, plâng sărăcuţii că le este frig, se cuibăresc unii într-alţii şi nu avem cum să îi ajutăm, doar cartoanele şi carpele nu le ţin de cald. Doamne,cu ce au greşit ei de suferă atâta, cu ce, daţi-mi un răspuns că ziua de azi, mie una, mi-a pus capac. Puişorii m-au rupt şi plâng că proasta acum când scriu şi simt că mor. Toţi câinii tremură, stau chirciţi, suferă de foame, primesc doar nişte resturi congelate de la abator. Unde eşti tu Doamne de permiţi să să întâmple aşa ceva!!!”, a postat pe pagina de Facebook Iulia Vişan, reprezentanta Asociaţiei care apără animalele.

Primarul a postat, în replică, imagini de la adăpostul Asociaţiei
 

După părerea autorităţilor, situaţia la Adăpostul “Ia-mă acasă” este mult mai tragică

Primarul Cristi Misăilă a cerut lămuriri de la inspectorul coordonator al padocului, Constantin Liciu, însă viscolul, după spusele acestuia, le-a dat bătăi de cap atat îngrijitorilor, dar şi tuturor angajaţilor Direcţiei de Dezvoltare Focşani care s-au ocupat tot timpul cu deszăpezirea. Contactat telefonic, duminică, primarul ne-a spus că viscolul a cauzat cateva probleme în zona cuştilor fără protecţie împotriva vantului, dar că situaţia este sub control şi nu atat de tragică precum se prezintă în Social Media. Singura replică publică a primarului a fost tot duminică atunci cand, pe pagina sa de facebook, a postat o filmare şi cateva fotografii de la padocul situat peste drum de padocul municipal, respectiv cel al Asociaţiei Iubitorilor de Animale Focşani, care arată că situaţia ar fi mult mai tragică. “Iată cum ştiu cei de la Asociaţia Prietenii animalelor să ofere condiţii optime de trai câinilor adoptaţi de la Padocul Focşani! Fără hrană şi fără un adăpost adecvat aceşti câini sunt maltrataţi la propriu!!!”, a reacţionat primarul Cristi Misăilă pe pagina sa de facebook. Cei de la Asociaţie, în schimb, spun că ei au fonduri din bunăvoinţa cetăţenilor şi, cu toate acestea, nu privează animalele de hrană şi nici nu le eutanasiază.
 

Conflictul a continuat şi la începutul săptamanii
 

Iubitorii de animale consideră că mai mulţi voluntari trebuie să se implice în procesul de adopţie a cainilor fără stăpan

 Luni, pană la ora pranzului, la padocul primăriei s-au adunat mai mulţi iubitori de animale, în frunte cu reprezentanta Asociaţiei, Iulia Vişan, încercand să aducă ajutor suplimentar animalelor fără stăpan şi chiar să mai adopte puiuţi.

 

Iubitorii animalelor au adus suplimente de hrană şi materiale textile pentru pui 

Aceştia au intrat în adăposturi şi au mai pus haine şi cutii din carton astfel încat animalele să nu mai sufere de frig, mai ales că în interior nu există cuşti din lemn. Totodată, au mai adus şi suplimente de hrană. Nemulţumirea acestor voluntari a fost legată de faptul că îngrijitorii padocului municipalităţii nu se implică suficient şi că primăria nu a dat nici acum un răspuns oficial cu privire la accesul voluntarilor în padoc, dar şi la faptul că un ONG din Germania ar dori să se implice şi să preia toată responsabilitatea pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale patrupedelor. Iulia Vişan acuză noua administraţie că nu doreşte încheierea parteneriatului aşa cum s-a derulat în administraţia trecută şi că acel ONG a fost izgonit fără argumente, chiar dacă a reuşit să dea spre adopţie internaţională 52 de caini. “Am venit să ajutăm, nu să facem altceva. Dorim accesul voluntarilor în adăpost, precum şi a ONG-urilor care vor să se implice. Deocamdată, Primăria nu a dat un răspuns oficial că ar vrea să plaseze responsabilitatea către cei care ar putea face mai mult. Problema noastră vrem să se facă cunoscută. Eu spun doar ce am văzut. Puii mureau de frig şi nu aveau de mancare”, a spus Iulia Vişan, revoltată de lipsa de comunicare eficientă.

 
Constantin Liciu: “Vreţi să ne denigraţi şi să vă justificaţi cei 500 de euro”
 

Coordonatorul padocului de la Goleşti, Constantin Liciu, spune că aceşti reprezentanţi ai iubitorilor de animale doresc doar denigrarea celor care se ocupă de padoc pentru a-şi justifica anumite fonduri şi nu neapărat să se implice necondiţionat. “Au fost situaţiii cand vremea a fost nefavorabilă şi s-a cărat mancarea tocmai de peste linie, am făcut şi un fond de rezervă cu mancare uscată. Avem trei abatoare care ne furnizează carnea. Nici nu se pune problema că-s nehrăniţi. Nu ne deranjează ca iubitorii de animale să se implice şi să suplimenteze cu ce vor, dar nu era necesar să spună că nu ne facem treaba sau că nu se face nimic. Aceşti iubitori de animale s-au folosit de vremea nefavorabilă ca să ne denigreze. Vreţi  (n.r. adresandu-se direct către Iulia Vişan) să vă justificaţi cei 500 de euro şi nu ştiţi cum, în loc să ajutaţi, dumneavoastră vorbiţi despre noi”, a replicat Constantin Liciu. Totodată, Constantin Liciu a menţionat că hrana se administrează de trei ori pe zi şi depozitul este plin de mancare. “Nu trebuie să o ţinem să se vadă de către cei care vin pe aici”, a mai spus Liciu. În ceea ce priveşte organizarea adăpostului, Constantin Liciu a specificat că a fost construit conform standardelor impuse de lege, iar în plus, Direcţia de Dezvoltare a mai pus panouri suplimentare din OSB, pe părţile laterale şi scanduri. Randul de adăposturi situate la exterior, supus vantului, ar fi trebuit să fie protejat, de asemenea cu panouri OSB, dar atat le-a permis bugetul.
 

Un ONG din Germania şi-a exprimat dorinţa să reia în grijă padocul
 

“Active Friends for Romanian People for people and Dogs” a reacţionat rapid la postările de pe facebook ale iubitorilor de animale, dar şi la cele de pe pagina primarului. "Suntem Active Friends for Romanian People for people and Dogs, dorim o colaborare cu Primăria Focsani, în scopul de a ajuta comunitatea şi câinii prin programe de sterilizare gratuită, sprijinirea adăpostului cu logistică, promovarea adopţiilor, fără cheltuieli suplimentare din partea primăriei, vrem doar sa ajutăm. Cetăţenii oraşului Focşani ne-au cerut ajutorul. 52 de câini au plecat în adopţie în 3 luni, imaginaţi-vă câţi caini pot pleca în adopţie în urma unei colaborări cu noi, ca şi ONG internaţional. Plus sutele de animale care pot fi sterilizate în mod gratuit de noi, pentru a nu se reproduce în continuare”, i-a scris Hanne Peters-de Fockert primarului Focşaniului. Dar apelul a rămas fără răspuns. Acelaşi lucru ni l-a confirmat şi Iulia Vişan. “ONG ul din Germania ar vrea să facă adăpostul aşa cum vor ei, să aducă oamenii lor şi hrana lor. Au reuşit să facă asta în mandatul trecut, dar actuala administraţie nu a mai fost de acord, deşi nu i-ar costa absolut nimic , iar cainii ar putea fi adoptaţi. Organizaţia ar vrea să înceapă şi o acţiune de sterilizare în mediul rural, pentru că se pare că şi de acolo ar mai veni problema. Cainii sunt aduşi de acolo şi abandonaţi la marginea oraşului. Aşteptăm răspunsul primăriei în această privinţă”, a specificat reprezentanta iubitorilor de animale.
 

Abandonarea cainilor la marginea oraşului, o veche problemă
 

Purtătorul de cuvant al Direcţiei de Dezvoltare Focşani, Adrian Grosu,  a confirmat faptul că există multe abandonuri la marginea oraşului şi că situaţia nu este nouă. Destui caini provin din mediul rural iar numărul cainilor abandonaţi creşte mereu. În schimb, la padoc, “cainii sunt bine îngrijiţi, li se asigură hrană suplimentară, personalul a fost tot timpul aici, cu excepţia poate a orei pentru pauza de masă. Cainii nu sunt lăsaţi singuri în adăpost”, a declarat Adrian Grosu. La padocul din Goleşti, numărul total al îngrijitorilor este de cinci, la care se adaugă şi un medic veterinar.
 

Dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după 15 zile cainii sunt eutanasiaţi
 

Un pui de caine a fost adoptat, luni, de un focşănean

Doctorul veterinar, Andra Avasiloaiei, ne-a prezentat situaţia numărului total al cainilor adăpostiţi, acesta fiind în prezent de 104, faţă de 107 de la sfarşitul săptamanii şi 108 de la sfarşitul anului. La sfarşitul săptămanii au murit cinci caini, din care trei de enterită şi alţi doi pui, probabil de frig. Dacă în 15 zile de la capturare cainii nu sunt revendicaţi legea prevede eutasierea acestora după ce trec cele două etape de cate 7 zile în care se aşteaptă revendicarea, respectiv revendicarea şi adopţia. Luni a fost adoptat un pui, iar vineri, pe viscol, iubitorii de animale au reuşit să plaseze spre adopţie alţi cinci caini din adăpost. Patru vor pleca spre Bucureşti, iar al cincilea va pleca în Marea Britanie după ce în prealabil au fost curăţaţi şi sterilizaţi. Situaţia statistică pe anul 2016 arată că au fost capturaţi 2291 caini, din care 252 caini au fost revendicaţi şi alţi 110 caini au fost adoptaţi de Asociaţia Iubitorilor de Animale. Au murit 832 caini, iar 1261 de caini au ajuns în etapa eutanasierii conform Legii  227/2002, HG.995/2004 şi Legii 258/2013. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.