Ultima oră

Wildlife Help - Proiectul de salvare a animalelor sălbatice accidentate

Alexandra TĂTARU
20 dec 2016 2091 vizualizări
Un nou proiect derulat de Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice - Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice

 
Mai multe argumente şi experienţe acumulate i-au determinat pe cei de la ACDB să participe la un concurs de proiecte demarat de Telekom, în cadrul programului intitulat „Teimplici”.Proiectul „Wildlife Help” s-a numărat printre cele caştigătoare astfel că, din această lună, o parte dintre animalele aflate în dificultate şi care vor ajunge la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice - ACDB din Petreşti, Vrancea, vor fi ajutate prin utilizarea unor sisteme inovatoare de monitorizare online, monitorizare post reabilitare şi implicare a comunităţii la nivel naţional în activităţi de localizare şi informare. „Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice este locul în care noi, cei din echipa  - ACDB, încercăm să redăm viaţa acestor animale, integritatea fizică şi capacitatea de a fi reintroduse în habitatele lor naturale”, spun cei de la ACDB.


Drame în lumea celor care nu cuvântă


Animalele nu sunt precum oamenii. Iar oamenii au impresia că sunt invadaţi de ele pe cand, de fapt, realitatea este alta. Situaţia este inversă, iar omul a invadat habitatul vietăţilor cu voie sau fără voie. „Un şofer neatent sau grăbit, o autostradă care străpunge habitatul unor specii de animale, o linie de înaltă tensiune neizolată, geamurile reflex ale unui bloc turn, zgomotul prea mare făcut în pădure de oameni  - toate aceste situaţii provoacă adesea drame în lumea celor care nu cuvântă. Zilnic, foarte multe animale sălbatice sunt accidentate şi chiar ucise din cauza impactului activităţilor omeneşti”, aminteşte echipa ACBD responsabilă cu monitorizarea animalelor sălbatice.

Foto: ursuleţul de trei ani accidentat la Tulnici, pe 28 octombrie, a fost preluat de Centrul de reabilitare ACDB

Partenerul proiectului este „Centrul de Reabilitare a Puilor de Urs Orfani” din localitatea Bălan. Parteneriatul are ca obiectiv asigurarea succesului în acţiunile în care victime sunt urşii. Practic, toţi urşii care ajung la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice - ACDB sunt îngrijiţi în etapa de urgenţă şi apoi sunt transferaţi la Centrul din Bălan în vederea reintegrării în habitate naturale „Medicii veterinari, biologii şi voluntarii de la Centrul ACDB încearcă adesea să facă miracole, să refacă capacitatea locomotorie a unui pui de urs cu laba amputată de tren, să hrănească doi pui orfani de râs, să hrănească din două în două ore un pui de căprior rătăcit de mamă sau să scoată alicile din aripa unei păsări împuşcate”, au mai argumentat cei de la ACDB în privinţa impactului pe care-l va avea proiectul.


Proiectul Wildlife Help întăreşte capacitatea de intervenţie


Proiectul Wildlife Help a fost gandit din mai multe motive. Motivele principale sunt cele de creştere a numărului de animale sălbatice salvate, pentru monitorizarea video nonstop fără a fi nevoie de personal de patrulă, pentru achiziţionarea unui echipament mobil de monitorizare, pentru încurajarea tuturor celor care vor să se implice. „Am considerat utilă implicarea comunităţii şi utilizarea unor tehnologii informatice de monitorizare, alertare şi comunicare online. Aşa s-a născut proiectul Wildlife Help prin care ne propunem să întărim capacitatea de intervenţie şi salvare a animalelor sălbatice aflate în dificultate, prin utilizarea unor sisteme inovatoare de monitorizare online, monitorizare post reabilitare şi implicare a comunităţii la nivel naţional în activităţi de localizare şi informare”, au transmis cei implicaţi în proiect. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.