Ultima oră

Un an fără răspunsuri Tragedia din Colectiv: Se aşteaptă încă vinovaţii, dar şi schimbarea!

Dana Lepădatu
30 oct 2016 1724 vizualizări
La un an după tragedia din Colectiv, se aşteaptă încă vinovaţii u supravieţuitorii flăcărilor din Colectiv trebuie să facă faţă acum sistemului spitalicesc din Romania u deşi mii de tineri au ieşit atunci în stradă reuşind chiar şi schimbarea guvernului, politicienii nu par a fi înţeles mesajul tinerilor u rudele supravieţuitorilor sunt de părere că principalii vinovaţi pentru tragedia care s-a produs în Colectiv sunt instituţiile statului u micimea oamenilor se vede şi din faptul că banii colectaţi în campania umanitară a sopranei Angela Gheorghiu, originară din Adjud, nu au ajuns nici acum la supravieţuitorii focului din Colectiv; cei care au vandut biletele nu vor să dea sumele celor răniţi!

Ionuţ Popescu, unul dintre tinerii care au murit în Colectiv, era art director şi fotograf la o firmă din Bucureşti. El era originar din Focşani

 Prietena lui Ionuţ a fost atat de grav rănită încat a fost recunoscută de familie după cercei

Rudele celor 64 de morţi şi ale celor 147 de supravieţuitori mutilaţi ar fi vrut în tot acest timp să vadă o schimbare în societatea romanească, ar fi vrut ca cei vinovaţi să plătească pentru ceea ce s-a întamplat acum un an, ar fi vrut măsuri concrete care să prevină alte asemenea tragedii. Ce a schimbat însă Colectiv? În viaţa publică a schimbat un guvern şi a pus capăt unor cariere politice. Cel puţin pe moment, pentru că societatea romanească suferă de amnezie. Între timp, cei aproape 150 de supravieţuitori se luptă în fiecare zi cu birocraţia sistemului, cu teama că dacă nu au murit în Colectiv pot muri în spitalele romaneşti din cauza unor dezinfectanţi contrafăcuţi sau a infecţiilor intraspitaliceşti. 

Cine sunt vinovaţii?

Colectiv a schimbat un guvern, dar politicienii par a nu fi înţeles mesajul tinerilor care au ieşit în stradă atunci

Tratamentul unui ars este cel mai scump dintre toate specialităţile medicale, iar recuperarea este lungă şi anevoioasă. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, Secţia de Arşi de la Spitalul Floreasca, deşi a fost inaugurată de trei ori, rămane în continuare închisă. Iar un aparat de circa 700.000 de euro, care ar fi trebuit să folosească la tratarea marilor arşi s-a dovedit a fi un aparat pentru... întinerire. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, acea instituţie a statului care se presupune că ar trebui să ne salveze în situaţiile tragice, figurează şi ea în raportul de control al premierului ca fiind responsabilă cu lipsa de coordonare la Colectiv şi cu absenţa declanşării codului roşu care ar fi trebuit să alerteze pe toată lumea. Exact la un an de la tragedie, procurorii au găsit primii vinovaţi. Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor “Radu Antonina şi Matei George Petrică, la data faptelor ofiţeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, - uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, se arată în rechizitoriu. Procurorii militari au reţinut că în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că Clubul Colectiv din Bucureşti (care până la data de 06.10.2014 a funcţionat ca persoana juridică S.C. Music Hall S.R.L., Bucureşti, iar după această dată ca persoana juridică S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti) desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu. Concret, cei doi inculpaţi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

“Instituţiile sunt de vină”, spune tatăl lui Ionuţ Popescu

Însă verdicte foarte clare din sălile de judecată sau vinovaţi din randul instituţiilor care ar fi trebuit să vegheze la respectarea legii pentru ca astfel de tragedii să nu se întample, nici pomeneală! Deocamdată, rudele celor care nu mai sunt în viaţă urmăresc în presă ceea ce se întamplă. Iar ei şi-ar dori mai mult. “Deocamdată au găsit primii vinovaţi. Dar accepţiunea noastră, a părinţilor celor care au murit şi a supravieţuitorilor este aceea că instituţiile statului sunt cele mai vinovate. Noi, ca cetăţeni plătim nişte instituţii care să ne apere să nu se întample aşa ceva. Cum ne-au apărat ei? Mai bine le desfiinţăm, să nu mai plătim atatea taxe şi impozite degeaba”, spune Valter Popescu, tatăl lui Ionuţ, unul dintre tinerii vranceni care au murit atunci. Ionuţ Popescu a suferit arsuri pe mare parte din corp, în timp ce prietena lui, Monica Tănăsoiu, director la o firmă de publicitate din Bucureşti, cu care se afla în club în noaptea groazei, a decedat în urma incendiului. Trupul acesteia a fost identificat la morgă de familie, după cerceii pe care îi purta. În amintirea lui Ionuţ Popescu, ADC România a înființat bursa "Ionuț Popescu”. În valoare de 500 euro, ea este oferită cursantului Şcolii de Creativitate ADC*RO care se va situa pe primul loc la finalul şcolii. Printre victimele tragediei de la Colectiv s-a aflat şi Bogdan Claudiu Istrati, 22 ani. Tânărul rănit în incendiul din clubul Colectiv, a murit, după cateva zile de la incendiu, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti. El este nepotul notarului focşănean Cătălin Haret şi al soţiei sale Mihaela, iar bunicii săi paterni, foşti profesori în Galaţi, locuiesc acum în comuna Suraia. Tânărul a stat internat la Spitalul "Bagdasar- Arseni" din Bucureşti, în stare foarte gravă, intubat, şi a avut arsuri severe pe corp şi pe căile respiratorii. 

Tragedia de la Colectiv se poate repeta

La un an de la tragedie, problemele răman în multe cazuri la fel. La cateva zile după incendiul din Colectiv, ISU a primit mai multă putere şi mai mulţi bani. Au primit mai ales puterea de a închide localuri şi instituţii publice care nu respectă normele împotriva incendiilor, de a da amenzi imense. Însă totul bate pasul pe loc. Probabil la o nouă tragedie ne vom întreba dacă o asemenea dramă putea fi evitată. În judeţ au fost efectuate în ultimul an multe controale la reprezentanţii unităţilor de alimentaţie publică, baruri sau localuri, dar e aproape imposibil ca toate să se pună în ordine. De altfel, într-o şedinţă desfăşurată săptămana trecută, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au vorbit despre îmbunătăţirile constatate în unele instituţii, în urma controalelor mai vechi, dând ca exemplu Şcoala Generală „Anghel Saligny", Compania de Utilităţi Publice sau ENET, însă au prezentat şi o serie de aspecte ce necesită remedieri în viitorul apropiat. Problemele cele mai mari sunt în Piaţa Moldovei din Focşani, acolo unde un eventual incendiu ar putea provoca o adevărată tragedie. Pompierii au cerut autorităţilor soluţii pentru a lăsa libere căile de acces pe timpul desfăşurării unor evenimente de amploare, care presupun participarea unui număr mare de cetăţeni, dar şi în zona Pieţei Moldovei, unde, în ciuda acţiunilor comune ale Poliţiei locale şi Poliţiei municipiului, se continuă parcarea în mod haotic, îngreunându-se astfel intervenţia echipajelor ISU atunci când e nevoie. Nici în ce priveşte numărul de hidranţi din Focşani, situaţia nu este foarte bună, mai ales că există zone unde nici presiunea apei nu ajută foarte mult în cazul unor intervenţii ale pompierilor. Nevoia creşterii efectivului în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă este o altă constatare a reprezentanţilor ISU, la fel ca şi importanţa pregătirii personalului din instituţiile supuse controlului, pe partea de securitate şi sănătate în muncă (protecţia muncii) şi de prevenire şi stingere a incendiilor. În ultimul an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a făcut controale la discoteci, baruri, cluburi. Unii patroni de discoteci susţin că nu există apă în instalaţiile de hidranţi şi că sute de oameni pot muri în cazul unui eveniment similar celui de la Bucureşti. După tragedia din clubul Colectiv, la ordinul prefectului, pompierii au luat discotecile din Vrancea la rând şi au găsit multe nereguli. De altfel, Inspecţia de prevenire efectuează periodic controale la discoteci, baruri sau cluburi de noapte, unde mereu se înregistrează nereguli. Cele mai întalnite probleme sunt depozitarea bunurilor pe căile de evacuare, deficienţe ce se pot remedia în timpul controalelor. Există alte probleme pentru care se dau termene, urmând ca patronii să informeze atunci când au rezolvat situaţiile. Pentru alte defecţiuni mai grave se aplică şi sancţiuni contravenţionale.

Sistemul medical nu e pregătit pentru tragedii de tipul Colectiv

Din sistemul medical, cel care a fost în al doilea rand responsabil pentru numele mare de morţi din Colectiv, nimeni nu a fost tras încă la răspundere. Nici infecţiile nosocomiale nu au adus din sistemul de sănătate pe nimeni în faţa unei anchete şi nici ancheta în cazul dezinfectanţilor contrafăcuţi nu a arătat clar cine este vinovat. În Vrancea, niciunul dintre spitale nu ar putea face faţă unei tragedii de tipul celei de anul trecut. La Spitalul Judeţean “Sf. Pantelimon” din Focşani, în cazul unei tragedii similare, ar fi mobilizat tot spitalul. “Ar fi pus în aplicare planul alb, prin care sunt mobilizate toate cadrele medicale, medici, asistenţi, infirmiere. Chirurgia plastică a Spitalului de Urgenţă are doi medici. Dar în astfel de cazuri, se mobilizează şi medicii urgentişti, din Terapie Intensivă şi Chirurgie Generală”, ne-a declarat Constantin Mândrilă, manager general al spitalului focşănean. În ceea ce priveşte cazurile de arsuri, Spitalul Judeţean, care este un spital de grad 3, “poate trata arsurile intermediare pe o suprafaţă de până la 30% din suprafaţa corporală, arsurile profunde de pe o suprafaţă de sub 15% din corp şi arsurile chimice pe o suprafaţă de sub 5% din suprafaţa corporală”. Aşadar, capacitatea spitalului de a trata cazurile grave de arsuri este limitată, motiv pentru care toate cazurile care depăşesc aceste procente sunt trimise obligatoriu către clinici specializate, de obicei la Bucureşti sau Iaşi, în funcţie de disponibilitatea spitalelor respective. Însă niciun pacient nu părăseşte spitalul până când nu este stabilizat, pentru a putea face faţă transportului, după cum spun cei de la Sf. Pantelimon. Celelalte spitale din judeţ, în lipsa dotărilor corespunzătoare, preferă să stabilizeze pacienţii şi să îi trimită mai departe. Şi cum alegerile se apropie, toată lumea aşteaptă încă o schimbare. Sperăm că aceasta va şi veni înainte să mai ajungem să ne plangem morţii! (Dana LEPĂDATU, Dan CHIRIAC) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gina, acum 2733 zile, 22 ore, 1 minut, 24 secunde
bun asa. eu mai zic ca totinafara si Jos Ponta. eventual impuscat! brAvo klaus
#gina, acum 2733 zile, 20 ore, 30 minute, 1 secunda
Asa de dimineata te-ai trotilat?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.