Ultima oră

“Reţeaua Maistrului”, ţinută la răcoare de Curtea de Apel Galaţi

Eduard Popescu
6 iun 2016 3242 vizualizări
Curtea de Apel a păstrat decizia Tribunalului Vrancea în privinţa măsurilor preventive dispuse în această cauză.Trei dintre inculpaţi rămân în arest preventiv, unul în arest la domiciliu şi un altul sub control judiciar

Curtea de Apel Galaţi a respins luni contestaţiile depuse de patru dintre inculpaţii arestaţi pe 26 mai în dosarul denumit generic “Reţeaua Maistrului”. Instanţa a respins ca nefondate cererile de apel depuse de Vasile Aldea, Bucur Vasile, Victor Valentin Stoica şi Ionuţ Damaschin.
“Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Aldea Vasile, David Bucur, Stoica Victor Valentin şi Damaschin Ionuţ împotriva Încheierii de şedinţă din 26.05.2016, pronunţată de Tribunalul Vrancea în dosarul nr. 1198/91/2016. (...) Definitivă”, se indică în soluţia de luni a Curţii de Apel. În consecinţă, primii trei vor rămâne în arest preventiv în timp ce Ionuţ Damaschin se află în arest domiciliar iar Marin Preda este sub control judiciar. Un alt lucrător al sucursalei Electrica, audiat de către anchetatori în lotul în care s-au aflat cei cinci, a fost plasat de asemenea sub control judiciar de către procurori.

Prima decizie, luată după circa zece ore de audieri

Şedinţa în care s-a discutat propunerea de arestare a celor cinci inculpaţi reţinuţi de procurori în dosarul furtului de curent din reţeaua SC Electrica SA, a durat aproape zece ore. Doar audierea primului dintre inculpaţi, Vasile Aldea, a durat circa patru ore. Sedinţa a început în jurul orei 17 şi s-a finalizat următoarea zi, în jurul orei 2 noaptea când  completul de drepturi şi libertăţi a Tribunalului Vrancea a închis dezbaterile. La începerea dezbaterilor, avocatul Codruţ Balaş a cerut recuzarea judecătorului desemnat, în persoana vicepreşedintei Tribunalului, magistratul Mariana Săndina Croitoru, solicitare care a fost respinsă. Dezbaterile şi audierile au continuat până târziu în noapte. Niciunul dintre cei audiaţi nu a recunoscut faptul că ar fi fost implicaţi în reţeaua numită generic de Ziarul de Vrancea, “Reţeaua Maistrului”. Aceştia au respins acuzaţiile formulate de parchet.

Trei dintre inculpaţi au ajuns în arest

A doua zi, Tribunalul a pronunţat sentinţa. “Admite în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea şi (…) dispune arestarea preventivă a inculpaţilor : Aldea Vasile, , cercetat pentru comiterea infracţiunilor de: complicitate la furt (…),  instigare la executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (…) complicitate la executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (…) abuz în serviciu (…) instigare la abuz în serviciu (…) instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (…) uzul de fals (…) complicitate la luare de mită (…) luare de mită,  participaţie improprie la furt, constituirea unui grup infracţional organizat (…) toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C. pen; David Bucur, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de: complicitate la furt (…), instigare la executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (…), complicitate la executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (…) participaţie improprie la executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare abuz în serviciu (…) instigare la abuz în serviciu (…) instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (...) uzul de fals (...) luare de mită (...) complicitate la luare de mită (...) participaţie improprie la furt (...) fals în înscrisuri sub semnătură privată (...) constituirea unui grup infracţional organizat (...) toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C. pen; Stoica Victor-Valentin, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de: furt (...) executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (...) dare de mită, (...) spălare de bani (...) toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C. pen. pe o durată de câte 30 zile pentru fiecare inculpat, începând cu data punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă (...) dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru inculpaţii de mai sus".

Patronul de la Arta Fier Damaschin, plasat în arest la domiciliu
 
Pentru ceilalţi doi inculpaţi, instanţa a respins cererea procurorilor de arestare preventivă: “dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul Damaschin Ionuţ, cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de: furt (...) executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (...) dare de mită, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C. penal,, pe o durată de 30 zile, începând cu data punerii efective în executare a măsurii.
(...) dispune luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de inculpatul - Preda Marin, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la furt (...) complicitate la executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (...) abuz în serviciu (...) fals în înscrisuri sub semnătură privată (...) complicitate la luare de mită (...) complicitate la furt (...) executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (...) participaţie improprie la furt (...) participaţie improprie la executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (...) constituirea unui grup infracţional organizat (...) toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C. pen., începând cu data aducerii la cunoştinţă a măsurii”, a fost decizia din 26 mai a Tribunalului. Decizia de ieri a Curţii de Apel Galaţi este însă definitivă. Faptele la care fac referire procurorii vrânceni se referă la perioada 2009-2013, când mai mulţi consumatori, în special localuri de alimentaţie publică, restaurante şi alte spaţii comerciale, au fost, aşa cum s-a reţinut în documentele procurorilor, conectate în mod fraudulos la sistemul de distribuţie a energiei electrice. Cei astfel conectaţi plăteau, în opinia procurorilor, sume modice în contul facturii la energie electrică însă dădeau lunar sau trimestrial sume constând în mita oferită celor de la Electrica.  (Eduard POPESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.