Ultima oră

Cioloş cere Primăriei Focşani să regândească subvenţionarea ENET

Iulia Crețu
5 apr 2016 2578 vizualizări
La întâlnirea cu Asociaţia Municipiilor din România, premierul Cioloş a cerut edililor să regândească politica de subvenţionare a sistemelor de termoficare u la Focşani, cu toate investiţiile de modernizare a ENET, societatea de termoficare depinde de subvenţiile de la bugetul local

Prim ministrul Dacian Cioloş a atras atenţia edililor din cadrul Asociaţiei Municipiilor din România, care s-au reunit luni, la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri, asupra subvenţionării sistemelor de termoficare. Focşaniul a fost reprezentat, la această întâlnire, de viceprimarul Marius Iorga, în condiţiile în care Decebal Bacinschi şi Gabriel Necula sunt în concediu. Şeful Guvernului le-a cerut primarilor şi viceprimarilor să regândească, în perioada următoare, un nou sistem de finanţare a politicilor de subvenţionare a sistemelor de termoficare. “Să reflectăm împreună (...) în următoarele luni şi la o regândire a politicilor de subvenţionare a sistemelor de termoficare. Sunt unele dintre oraşe şi municipii care au mai multe probleme decât altele cu termoficarea şi aceste probleme ies la iveală mai ales la începutul iernii când apar probleme legate de acoperirea cheltuielilor cu menţinerea în viaţă a acestor sisteme de termoficare”, a spus Cioloş. Acesta a atras atenţia că sistemele de termoficare înghit sume importante de la bugetele locale, iar eficienţa lor este redusă. Premierul a cerut reprezentanţilor municipiilor să gândească “sisteme adaptate” nevoilor comunităţilor. “Sunt oraşe mari, municipii care au nevoie în continuare de sisteme de termoficare publice, cel puţin pentru o parte din populaţie, mai nevoiaşă, care nu îşi poate permite sisteme proprii de încălzire. Să ţinem cont de realităţile din municipiile pe care le conduceţi, să gândim mecanisme care să fie sustenabile pentru bugetul local şi la punerea în aplicarea cărora să putem contribui şi noi de la nivelul Guvernului”, a mai spus Cioloş la întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România.

ENET european, dar tot cu mâna întinsă

La Focşani, cu toate că sistemul centralizat de încălzire a fost modernizat cu bani europeni, iar municipalitatea îşi propune să continue proiectul de înlocuire a reţelelor vechi, ENET depinde în continuare de subvenţiile per gigacalorie acordate de la bugetul local, dar şi de majorări de capital pentru acoperirea facturilor la gaze naturale, combustibil furnizat de GDF Suez. De altfel, în luna ianuarie a acestui an, când Consiliul Local Focşani a aprobat o creştere a tarifului pentru populaţie la gigacalorie, de la 252 la 255 lei, în hotărârea adoptată de consilieri se stipula că efortul bugetar al municipiului Focşani pentru subvenţionarea căldurii se ridică la suma de 10.092.000 lei, corespunzător unei subvenţii acordate de 137,64 lei/gcal. Adică, populaţia nu plăteşte preţul de producţie al gigacaloriei, ci un preţ subvenţionat. Restul de preţ este suportat de bugetul local. De asemenea, cu toate investiţiile europene la ENET, în 2015, societatea de termoficare a avut nevoie de trei majorări de capital social, a câte un milion lei. Două dintre acestea au venit în luna iulie, când au fost Zilele Municipiului Focşani. Pe lângă aceste subvenţii, persoanele cu venituri reduse beneficiază de ajutor de calorifer, în perioada rece. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.