Ultima oră

Doi din zece focşăneni îşi cresc porcul în curte. Cum vrea primăria să facă ordine!

Iulia Crețu
6 ian 2016 4250 vizualizări
Municipalitatea încearcă să stabilească un cadru legal care să-i responsabilizeze pe iubitorii de animale de companie, dar şi pe focşănenii care cresc animale domestice pentru sacrificare la oraş. Consilierii municipali au susţinut că nu este normal ca între blocuri să existe micro-ferme de oraş cu zeci de animale. Reprezentantul FPAM a declarat că DSVSA, Garda de Mediu şi Poliţia au legea de partea lor pentru a reglementa creşterea animalelor şi abandonul lor.

Neînţelegeri între Primăria Focşani şi preşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM), ieri, la dezbaterea publică pe marginea Regulamentului pentru deţinerea, creşterea şi circulaţia animalelor domestice şi de companie în municipiu. Cele două părţi nu au ajuns la un numitor comun privind cadrul legal în care municipalitatea poate implementa acest regulament. Mircea Şerbănoiu, preşedintele FPAM a declarat că Primăria nu are cadrul legal să intervină şi că toate pârghiile le-ar avea, de fapt, numai inspectorii de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Garda de Mediu, dar şi Poliţia. La rândul său, secretarul Eduard Corhană a replicat că şi Primăria poate stabili nişte reguli şi nişte limite astfel încât locatarii de la blocurile din apropierea caselor pe pământ să nu mai îndure mirosuri şi zgomote de la crescătorii de animale. 

Mini-fermă la fereastra blocului

Viceprimarul Marius Iorga a declarat că a primit reclamaţii de la focşăneni deranjaţi că unii vecini ar fi sacrificat animale mari în gospodăriile din oraş şi că este nevoie de un regulament local astfel încât Poliţia Locală să poată amenda şi lua măsuri. La rândul său, consilierul municipal Lionida Milea, PP-DD, a spus că deşi legea dă voie cetăţenilor să crească până la cinci capete de specie de animal în gospodării, nu limitează numărul total pe o anumită suprafaţă. S-a ajuns ca într-o gospodărie în Focşani, şi nu în cartierul Mândreşti, să fie descoperită o micro-fermă, în care cetăţeanul respectiv avea cinci porci, cinci vite, cinci oi şi zeci de găini, într-un spaţiu mult prea mic, sub geamul locatarilor de la blocurile care înconjoară casa. “Nu puteţi spune câte găini şi gâşte să cresc”, a spus Şerbănoiu. “Noi vrem să limităm numărul şi să stabilim distanţa între gospodăria în care se cresc animale şi restul locatarilor”, a spus Eduard Corhană. 

"Lăsăm animalele să se înmulţească şi să dăm oamenii afară?”

“Sunt oameni care cresc câte zece pisici şi zece câini în apartamente. S-a reclamat că nu se poate sta din cauza zgomotului”, a explicat şi Marius Iorga, viceprimarul Focşaniului. “Sunt blocuri în Focşani care au în vecinătate case unde se cresc vite şi porci. Ce facem? Lăsăm animalele să se înmulţească şi să dăm oamenii afară?”, a fost de părere şi Lucian Moraru de la UNPR. “Nu aveţi competenţa legală pentru a emite acte normative. În legislaţia naţională există sancţiuni pentru cei care cresc animale şi pentru cei care le abandonează. ANSVSA este autoritatea de protecţie a animalelor, iar orice modificare se face numai prin ordin al preşedintelui ANSVSA. În cadrul ANSVSA este reglementată şi Poliţia Animalelor, că ea nu se vede, e altă treabă, nici noi nu o vedem la treabă”, a spus Mircea Şerbănoiu de la FPAM. 

Focşănenii preferă porcii în detrimentul găinilor

Viceprimarul Iorga a mai completat că, în cazul în care Regulamentul pentru deţinerea, creşterea şi circulaţia animalelor domestice şi de companie în municipiu va fi adoptat de Consiliul Local, prevederile sale limitative nu se vor aplica, în cazul animalelor domestice, la gospodăriile din cartierul Mândreşti, alcătuit din case pe pământ în mare parte. Iorga a completat că strângerea câinilor maidanezi se va face atât în Focşani, cât şi în Mândreşti. Edilul a spus că s-au adus completări astfel încât cel care deţine animale la bloc, o poate face numai cu acordul vecinilor şi are obligaţia să aibă grijă ca patrupedul să nu murdărească spaţiile locative comune. Proprietarii de câini au obligaţia să-i vaccineze, să-i sterilizeze şi să le asigure hrana şi bunăstarea. În încercarea de a arăta că un astfel de regulament care să stabilească condiţiile în care sunt crescute animalele de companie, dar şi cele domestice în Focşani este necesar, Iorga a spus că la recensământul animalelor din gospodăriile focşănenilor a reieşit că 22% dintre locuitorii oraşului cresc porci în curţi. De asemenea, focşănenii cresc şi găini, dar numărul lor este sub limita pe care municipalitatea vrea să o impună prin acest regulament, de 20 de capete per gospodărie. (Iulia CREŢU)


Pe portalul www.ziaruldevrancea.ro puteţi consulta Regulamentul pentru deţinerea, creşterea şi circulaţia animalelor domestice şi de companie în municipiul Focşani. Acesta ar urma să fie aprobat într-o şedinţă de Consiliu Local. 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
nedumeritu", acum 3053 zile, 14 ore, 38 minute, 1 secunda
Nu v-as dori sa aveti un vecin care creste o vaca sau porci! Ce galagie,ce miros......
danb, acum 3053 zile, 19 ore, 59 minute, 56 secunde
Este evident ca focsanenii manifesta un interes pentru cresterea animalelor si gradinarit si acest lucru este unul bun. In acelasi timp este tot la fel de clar ca aceste activitati nu se pot face in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.