Găinaţ sau caca de porc? Care e sursa putorii din Focşani?
De cateva zile Focşaniul este acoperit de mirosuri greu de suportat de locuitorii oraşului sau de către cei care vin în municipiu cu diferite treburi. Nemulţumiţi, oamenii au început să sune în redacţiile publicaţiilor locale solicitand ziariştilor să le ceară socoteală reprezentanţilor instituţiilor abilitate în a lua măsuri. Cum bănuita principală a fi sursa mirosurilor este Premiun Porc, societatea daneză de creştere a suinelor din apropierea municipiului, reporterii Ziarului de Vrancea au luat legătura cu reprezentanţii acesteia cărora le-au cerut să respecte focşănenii şi să nu mai deverseze pe camp dejecţiile animalelor. În randurile următoare redăm integral răspunsul societăţii. “Suntem informaţi de fapul că în oraşul Focşani s-a simţit în ultimele zile mirosuri puternice, mirosuri a căror sursă este încă neidentificată de către autorităţile competente. Dorim să vă aducem la cunoştinţă faptul că astăzi, 21 august, la grupul nostru de companii a fost realizat un control din partea Gărzii de Mediu, prin d-nul comisar şef, Petrică Niţu. În urma controlului a reieşit faptul că grupul de companii Premium Porc îşi desfăşoară activitatea cu respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte protecţia mediului. În plus, vă informăm că grupul nostru de companii nu desfăşoară în această perioadă activităţi legate de aplicarea dejecţiilor ca fertilizator pe terenuri agricole. În momentul de faţă, autorităţile competente încearcă să identifice sursa mirosurilor iar grupul de companii Premium Porc aşteaptă rezultatul anchetei autorităţilor, autorităţi care au competenţa necesară în vederea identificării şi stabilirii adevăratei surse a mirosurilor”, se arată în răspunsul trimis ieri redacţiei Ziarului de Vrancea, semnat de reprezentantul Premium Porc, Rareş Popelca.
Şi subprefectul se plange de mirosuri
Subprefectul Cristi Misăilă s-a arătat şi el deranjat de mirosurile din ultimele zile şi spune că Instituţia Prefectului a cerut informaţii de la două societăţi din comuna Goleşti, care se ocupă cu creşterea porcilor şi a păsărilor. “S-a discutat cu reprezentanţii a două societăţi din comuna Goleşti, Premium Porc şi Aviputna, dar şi cu cei de la Garda de Mediu. Am solicitat informaţii pentru a se constata de unde provin aceste mirosuri. Simt şi eu ca orice cetăţean şi sunt nemulţumit”, ne-a spus Cristi Misăilă. Cealaltă societate bănuită că ar fi sursa putorii din Focşani este Aviputna SRL, înfiinţată în anul 1991. Conform datelor oferite de Registrul Comerţului, firma are ca domeniu de activitate principal creşterea păsărilor. Ziarul de Vrancea a încercat aseară să ia legătura şi cu Ştefan Balaban, administratorul societăţii Aviputna, dar acesta nu a fost de găsit. Ziarul de Vrancea aşteptă punctul de vedere al acestuia, în legătură cu gestionarea deşeurilor.
Petrică Niţu s-a dat la fund
Şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Vrancea, Petrică Niţu, cel care ar trebui să identifice sursa mirosurilor neplăcute care afectează zona Focşaniului, nu a răspuns ieri apelurilor reporterilor ZdV, în ciuda tuturor insistenţelor. Într-o discuţie avută la începutul săptămanii cu Petrică Niţu, acestea a precizat că a stabilit cu cei de la combinatul Premiun Porc grafice în care se face deversarea dejecţiilor de la suine, titulatura acestei operaţiuni fiind de “fertilizare a terenurilor agricole”. Din cauza acidităţii crescute, excrementele de porc nici nu sunt prea indicate în fertilizarea terenurilor, întrucat porcii nu sunt exclusiv ierbivori. Aşteptăm un răspuns al comisarului şef Petrică Niţu în cursul zilei de astăzi, în semn de respect faţă de focşănenii care îi plătesc salariul pe care îl încasează lunar. (Mihaela VLĂDESCU, Dan CHIRIAC)
Plangeţi-vă!
Putoarea din Focşani îţi mută nasul din loc
Dacă vă displace agresiunea olfactivă ale cărei victime suntem cu toţii, în total zeci de mii de locuitori, Garda de Mediu-Comisariatul Judeţean Vrancea are următoarele coordonate de contact: Telefon: 0237 621 300, e-mail cjvrancea@gnm.ro, linia telverde (0 801 01 01 01). Sunaţi şi cereţi-le comisarilor de mediu să-şi facă datoria. Atentie însă, în instituţiile statului, petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare nu se iau în considerare şi se clasează.