Ultima oră

VIDEO!!! Fântânile din „valea caselor” ar putea deveni obiectiv turistic la Păuneşti

Aurelian Ivan
14 iul 2014 6142 vizualizări

Construite acum 200 de ani, sunt cele mai vechi fântâni cu cumpănă din Vrancea şi unicat în ţară.Cele peste 30 de fântâni din Păuneşti ar putea deveni obiectiv turistic sau cel puţin acest lucru este dorit de autorităţi. „Fiecare familie înstărită de acum vreo 200 de ani, construia o fântână aici în centrul comunei”, povesteşte primarul comunei, care-şi doreşte realizarea unui proiect turistic

Trăim vremurile în care apa curge la robinet sau o găsim în supermarketuri, îmbuteliată. Cu câteva sute de ani în urmă nu era chiar aşa de uşor de găsit şi era mai scumpă decât aurul. Un astfel de loc unde apa era aproape venerată este cu siguranţă comuna Păuneşti. Fântânile cu cumpănă vechi de aproape 200 de ani încă se mai văd în centrul comunei. În spatele fiecăreia este o poveste care, încetul cu încetul, se pierde, mulţi dintre urmaşii acestor „bijuterii” dispar, iar modernismul cu sistemele performante de alimentare cu apă transformă aceste fantani, la un moment dat „zeităţi” pentru supravieţuirea oamenilor din zonă, în simple obiecte de muzeu. Chiar şi acum, după 200 de ani, în vreme de secetă, aceste fantani reprezintă salvarea pentru zeci de familii, asigurand apa de băut pentru săteni, dar şi pentru animale. La Păuneşti se poate vedea cat de importantă a fost această resursă, apa, care era aproape de negăsit. Într-un perimetru nu mai mare de 2.500 de metri pătraţi au fost construite, în vechime, 30 de fântâni cu cumpănă şi ciutură, fântâni care, în cea mai mare parte a lor, sunt funcţionale şi astăzi.

Primarul Gheorghiţă Popa ar dori realizarea unui proiect turistic de promovare a lor

Chiar dacă există un sistem de alimentare cu apă modern, localnicii preferă mai mult să ia apă din aceste fântâni. În fiecare zi cumpenele urcă şi coboară şi aduc la suprafaţă din adâncul pământului apa bună şi rece. „Aceste fântâni sunt din moşi strămoşi, de sute de ani, de când s-a format comuna, se numeşte «valea caselor»”, spune unul din bătranii satului. „Ăstea fântâni s-au găsit pentru că-i locul mai jos şi apa la suprafaţă, caţiva oameni care mai erau înstăriţi făceau câte o fântână”, explică un altul. „Folosim apa asta la mâncare. Mie, de la robinet, nu îmi place că aceea este apă stătută”, comentează un alt bătran.


Boierii din Păuneşti nu se mândreau cu caleaşca, ci cu fantana


Fântânile sunt în continuare întreţinute de comunitate, iar apa este dusă în mod regulat la Direcţia de Sănătate Publică, pentru analize, astfel încât să se evite apariţia unor eventuale boli. Localitatea este racordată la sistemul centralizat de alimentare cu apă, iar aceste fântâni ar putea fi transformate într-un obiectiv turistic. Primarul comunei spune că se gandeşte la un proiect care vizează promovarea acestor fântâni. Se pare că oamenii de vază  ai comunităţii din Păuneşti de acum 200 de ani nu se lăudau ca în alte părţi cu o caleaşcă sau casă mare, ci cu o fântână. „Ele au fost făcute de oamenii bătrâni din comuna Păuneşti, deci fiecare familie înstărită de acum vreo 200 de ani, construia o fântână aici în centrul comunei.  V-aş da şi exemple: Berbece, Ifrim, Oprea, Duman, Murgoci, fiecare a făcut câte o fântână aici. Şi de-a lungul timpului, din moşi strămoşi, le-au întreţinut. Mi-aş dori tare mult să redau comunităţii aceste bijuterii ale timpului pentru ca urmaşii celor care locuiesc aici şi turiştii să se bucure de frumuseţea lor.  Am vorbit cu directorul de la Cultură din Focşani să facem un proiect pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni din altă parte, chiar şi din străinătate care vin deja să le viziteze”, a spus Gheorghiţă Popa, primarul comunei Păuneşti. Deşi îşi doreşte promovarea turistică a lor, în comună nu sunt amenajate pensiuni unde să fie cazaţi eventualii turişti. (Aurelian IVAN)


Pe platforma ZdV-TV a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video despre acest subiect.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
aurelu, acum 3576 zile, 2 ore, 15 minute, 35 secunde
Din bun simt fata de cititori ai putea incepe articolul cu majuscula, adica sa scrii dracului cuvantul "Construite" cu tot cu litera C! Sa mai spun ceva si despre celelalte greseli? Inutil!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.