Ultima oră

Topul celor mai bogati functionari din Primaria Focsani

Ziarul de Vrancea
27 nov 2007 6919 vizualizări
Multi directori din Primaria Focsani au lefuri mai mari decit primarul u sint persoane care cistiga, in medie, si 4.500 de lei net pe luna u unii dintre ei isi rotunjesc veniturile facind parte din diferite "comitete si comitii"

Altii par a fi devenit agenti imobiliari, dar au mii de euro in credite bancare u astazi consilierii hotarasc daca dau premii de 5% din salariu pentru functionarii publici si aparatul contractual din Primarie u declaratiile conducatorilor institutiilor subordonate Primariei lipsesc cu desavirsire


In sfirsit, functionarii si angajatii contractuali sint obligati prin lege sa-si declare averile, dupa ce ani de zile acestea au fost considerate "secrete de serviciu". Multele averi ale functionarilor din primarii si institutii devin publice din 25 noiembrie. Sau ar trebui sa devina publice, conform legii Agentiei Nationale de Integritate, care a intrat in vigoare in iulie, si care prevede ca toti functionarii publici si persoanele care ocupa functii de conducere in institutii publice sa-si publice declaratia de avere. La nivelul Primariei Focsani, acest lucru inseamna peste 100 de persoane ale caror declaratii de avere se gasesc pe site-ul institutiei. Functionarii au inceput deja sa completeze noile declaratii. Acestea au scos la iveala situatii interesante. Unii functionari detin in proprietate mai multe terenuri situate in comune limitrofe municipiului, in timp ce la rubrica datorii sint trecute imprumuturi bancare de zeci de mii de euro. Astfel, la nivelul municipalitatii, primarul Decebal Bacinschi este depasit la venituri obtinute de mai multi subordonati, desi responsabilitatea apasa mai mult pe umerii edilului sef.


Cel mai mare salariu ridicat de la Primarie l-a avut in 2006 Mioara Huica, sefa serviciului investitii, care a obtinut 45.768 lei net, cu 10.000 de lei mai mult fata de cit a incasat primarul in acelasi an. Venituri mai mari decit cele ale primarului a avut si directorul economic Natasa Nemes. Astfel, ea a ridicat de la Primarie anul trecut suma de 44.016 lei. Si alti directori din Primarie au cistigat anul trecut mai mult decit Decebal Bacinschi. Angajatii municipalitatii beneficiaza si de alte drepturi banesti decit salariul. Astfel, ei primesc bani pentru haine, pentru masa, stimulente si altele. Din pacate, avutiile angajatilor de la societatile din subordinea Primariei Focsani, cum ar fi Ateneul Popular, Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia", CUP RA sau ENET SA lipsesc cu desavirsire, asa cum lipsesc si declaratiile de interese, dar aceasta este deja alta poveste. Si pentru ca vin sarbatorile de iarna si nu strica nimanui un cadou de citeva bancnote in plus la bancomat, la ridicarea salariului, pe ordinea de zi de astazi de la Consiliul Local figureaza un proiect care prevede constituirea unui fond de premiere in limita a 5% din salariul pe 2007 pentru toti functionarii si pentru personalul contractual din aparatul de specialitate al Primariei. Conform proiectului, premiul in bani se va stabili si in functie de rezultatele profesionale obtinute de fiecare angajat, de participarea sa la proiecte suplimentare, dar si in raport cu calificativele primite la locul de munca.


Topul salariilor de functionari


De departe, cel mai bine platit functionar din Primaria Focsani este Mioara Huica. Sefa Serviciului de investitii a incasat anul trecut 45.768 de lei. Directorul economic al municipalitatii, Natasa Nemes, a obtinut anul trecut din functia pe care o ocupa un salariu de 36.840 de lei, la care s-au adaugat drepturi speciale in valoare de 7.176 de lei, suma totala pe intreg anul ridicindu-se la 44.016 lei. Pe locul trei, in topul informal al celor mai bine platiti salariati, se afla Micsunica Baciu. Directorul executiv al Directiei resurse umane a cistigat in 2006 un salariu de 31.273 lei, la care s-au adaugat sporuri speciale in valoare de 10.945 de lei. Pe locul patru se afla secretarul Eduard Corhana, care are un venit anual de 39.714 lei, din care drepturile salariale sint de 33.765 lei, la care s-au adaugat sporurile speciale in valoare de 5.501 lei, iar faptul ca a participat ca membru in diferite comisii i-a mai adus un surplus la venit de 348 de lei. "Da, sint multumit de veniturile pe care le am. Cele obtinute ca membru in diferite comisii reprezinta remuneratia mea pentru participarea ca membru in diferite comisii de examinare", ne-a declarat secretarul municipal Eduard Corhana. Cei patru au cu 4.000 pina la 10.000 de lei mai mult decit primarul Focsaniului. "Noi avem o indemnizatie, nu beneficiem de exemplu de spor de vechime, acesta fiind un bun cistigat in timp. Insa e bine si asa, asta este viata. Salariul meu este mai mic in raport cu al altora, insa responsabilitatea este cea mai mare in cazul meu. Acest lucru pentru ca, in primul rind, primarul este ordonator de credite", ne-a declarat edilul sef Decebal Bacinschi. Alesul local cistiga lunar din indemnizatia sa 35.040 de lei, cu 161 de lei mai mult decit viceprimarul Neagu Nistoroiu, care are un venit anual de 27.512 lei la care se adauga "venituri din alte surse" in valoare de 7.367 de lei. Viceprimarul George Mardare a obtinut anul trecut un venit de 27.633 de lei la care s-au adaugat alti 3.300 de lei reprezentind drepturi speciale, altele decit cele ale functionarilor si angajatilor primariei.


Sefii de servicii o duc bine


Continuind topul salariilor din Primarie putem spune ca seful serviciului de urbanism, loctiitor al arhitectului orasului, Alexandru Stanciu, a declarat pentru anul trecut un salariu de 24.718 lei, la care se adauga cunoscutele sporuri in valoare de 7.118 lei, o prima de vacanta de 1.169,8 lei si participarea la unele comisii de concurs recompensata cu 523 de lei. Toate acestea au dus la un venit final pe 2006 pentru Alexandru Stanciu in suma de 33.527 de lei net. Sefa Serviciului Administratie publica locala, Claudia Bozna, a declarat un venit pe 2006 in suma de 32.161 de lei, din care sporurile speciale se ridica la 8.050 de lei. Sefa Serviciului administratie publica a facut in 2006 un salt salarial semnificativ comparativ cu anul 2005, cind veniturile sale se ridicau la doar 18.207 lei. Directorul Directiei de Comunicare, Dan Mihail Cazaciuc intra in top 10 pentru venitul sau anual de 31.697 de lei, din care 8.632 de lei reprezinta sporuri speciale. Potrivit declaratiei sale de avere, Dan Cazaciuc este, impreuna cu sotia sa, proprietarul a doua apartamente, in valoare de 298.213 lei, unul dintre ele fiind achizitionat in 2002. Autoturismul familiei Cazaciuc, un Ford, an de fabricatie 1996, a fost vindut in vara acestui an contra sumei de 10.000 de lei. "Am vindut masina pentru ca era veche si mi-a luat un Ford Fiesta in leasing. E relativ raspunsul la intrebarea daca as fi multumit de salariu, pentru ca depinde de fiecare in parte. Pentru unii, cu cit au mai mult, cu atit cheltuiesc mai mult. Eu sint multumit de salariu, dar si de locul de munca, daca nu ma simteam bine nu as fi stat", ne-a declarat si purtatorul de cuvint al Primariei Focsani. Locul VIII in topul salariatilor este ocupat de auditorul intern al Primariei Focsani, Angela Larion, cu un venit anual de 29.195 de lei, din care 8.105 lei reprezinta drepturile speciale, iar 1.200 lei remuneratia de profesor la Universitatea Transilvania Brasov. Urmeaza apoi directorul executiv al Directiei de administratie publica locala, Liviu Dan Pogorevici, cu un salariu anual de 28.784 de lei, si sefa serviciului juridic, Carmen Marta Ghiuta, cu un venit total anual de 28.120 de lei.


Functionarii "¦ imobiliari


Declaratiile unor functionari din Primarie abunda de terenuri, case si masini, incit uneori spatiile prevazute de legiuitor par neincapatoare pentru inscrierea acestor averi. Cele mai stufoase declaratii apartin unor functionari ale caror venituri nu depasesc media pe economie a salariului anual. Referentul Ligia Bulboaca, cu un venit anual de aproape 22.000 de lei, detine 13,2 ha de padure, 1,06 ha arabil, toate mostenite, o casa si un apartament in Focsani si un autoturism Opel Kadet. Inspectorul Magda Dumitrescu, sotia consilierului juridic de la SC Transport Public Local, Cristian Dumitrescu, detine citeva mii de metri patrati de teren arabil, 1000 mp de teren intravilan cumparat in 2006 in Focsani, un apartament in Iasi, un autoturism marca Oltcit, un VW, o Lancia, un tractor si o motoreta din 1962. Cei doi soti aduc anual in casa aproape 45.000 de lei. Citiva metri de teren arabil si intravilan, un apartament in Focsani si doua case, din care una in Focsani si alta la Marasesti detine impreuna cu sotul si Claudia Bozna, sefa serviciului administratie publica. La acestea se adauga un autoturism Citroen, o combina agricola, citeva actiuni la patru firme, dar si credite bancare de aproape 25.000 de euro. Familia Bozna aduce anual in bugetul familiei aproape 75.000 de lei. Inspectorul Paula Mindru al carei sot, Florin Mindru, a fost asociatul primarului Decebal Bacinschi la SC Arco Proiect SRL, detine 4 ha de teren agricol, 0,5 ha forestier si tot atita intravilan, o casa la Cindesti si un autoturism Toyota cumparat in leasing in 2003. Familia Mindru cistiga anual peste 65.000 de lei, la care se mai aduga 7.000 de lei din vinzarea strugurilor.

Partenerii de viata au venituri mai bune


Sotii sau sotiile unor functionari publici cistiga uneori mult mai bine decit acestia, fiind angajati la firme private sau detinind alte posturi importante. Sotia sefului IPJ Vrancea, Viorel Serbanoiu, consilierul Mirela Serbanoiu din cadrul Primariei Focsani, cistiga anual un salariu de 23.518 lei. La acestia se mai adauga venituri obtinute din vinzarea strugurilor de pe o suprafata de 0,13 ha vie de la Urechesti, in valoare 5.000 de lei. Sotii Serbanoiu mai detin impreuna un apartament in Focsani, 600 mp de teren intravilan la Soveja achizitionat anul trecut si un autoturism Volkswagen cumparat in leasing in 2005. Cei doi soti aduc impreuna in casa un venit anual de 78.500 de lei. Referentul de specialitate Gabriela Stegarescu, angajata de curind in cadrul Serviciului de Fond locativ al Primariei Focsani, detine impreuna cu sotul sau, subcomisarul Catalin Stegarescu, seful Biroului de Siguranta Rutiera in Mediul Urban, doua terenuri in suprafata totala de 1500 mp pe linia de centura a orasului, dobindite in anii 2005 si 2007, o casa de locuit in aceeasi zona si un apartament in centrul municipiului, dar si un credit bancar de 40.000 de euro. Primarul Decebal Bacinschi are, de asemenea, norocul unei partenere de viata care cistiga de patru-cinci ori mai bine decit el. Sotia primarului are un venit anual declarat, in calitate de administrator al firmei Rodesign, de 134.859 de lei. Subordonatul edilului sef, referentul din cadrul Serviciului de urbanism Petrica Ostafi aduce in casa anual aproximativ 20.000 de lei, spre deosebire de sotia sa, angajata unei firme private care contribuie la bugetul familiei cu 132.500 de lei pe an. Sotii Ostafi mai detin impreuna citeva terenuri la Focsani si Cimpineanca, un apartament si o casa de locuit in Focsani si o Dacia 1310 din anul 1998, parte din ele cumparate, parte primite ca mostenire. Cele mai saracacioase declaratii, dar si cele mai multe din cele 107 postate pe site-ul Primariei Focsani, apartin unor referenti, consilieri sau inspectori din Primaria Focsani. Acestia nu au de cele mai multe ori decit un apartament vechi cumparat in anii de dupa Revolutie si o Dacie sau un Oltcit la fel de vechi. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 3 ore, 42 minute, 54 secunde
as vrea si yo site-ul in care se dau declaratiile de avere ale functionarilor
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.