Ultima oră

Guvernantii vor sa puna lacat informatiilor publice

Doina Ganea
26 nov 2007 521 vizualizări
Guvernul Tariceanu intentioneaza sa abroge Legea Transparentei decizionale si a Liberului acces la informatiile de interes public

In timp ce toata clasa politica, societatea civila si mass-media au fost preocupate in ultima perioada de alegerile ce s-au desfasurat ieri, 25 noiembrie, guvernantii vor sa dea o lovitura de teatru cetateanului ce se vrea informat. Pe 15 noiembrie 2007, Guvernul Romaniei a pus in dezbatere publica, prin publicarea pe site-ul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), un proiect de lege (proiectul Codului de procedura administrativa al Romaniei) avizat favorabil de Secretariatul General al Guvernului, prin care se abroga Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratie. Acest proiect ridica probleme deosebit de sensibile. Cu toate acestea, termenul in care persoanele interesate au fost invitate sa formuleze comentarii a fost de numai 10 zile, deci a expirat ieri. Primii care au luat atitudine impotriva acestor decizii ale guvernului sint reprezentantii societatii civile. APADOR-CH protesteaza impotriva modului in care Guvernul incearca sa promoveze modificarea legislatiei in domeniul transparentei institutionale, prin abrogarea celor doua legi. "APADOR-CH sustine ca este absolut necesara existenta distincta a Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratie si a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, legi de mare importantă pentru stabilirea unei relatii corecte intre autoritati si cetatean", se arata intr-un comunicat al APADOR-CH. Lipsita de cele doua legi, adoptate in guvernarea PSD, presa si implicit cetateanul nu vor mai avea acces la informatiile care uneori le hotarasc destinele. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.