Ultima oră

Afacerea Agroind, in literatura de specialitate

Doina Ganea
10 nov 2007 1214 vizualizări
Vicepresedintele PNTCD, avocatul Vasile Lupu, va tipari o carte de specialitate despre cazul Agroind Focsani

Vicepresedintele PNTCD, Vasile Lupu, prezent in urma cu doua zile la Focsani, la invitatia presedintelui PNTCD Vrancea, Lilian Ilie, a anuntat ca va organiza saptamina viitoare un simpozion in care va fi prezentat cazul "Agroind" din Vrancea. Potrivit liderului taranist, pina sfirsitul anului va fi tiparit si un volum de specialitate in care va fi prezentata aceasta speta juridica, volum care va fi tradus si in limba engleza si distribuit in intreaga Europa. "Cel mai mare abuz, cea mai mare frauda de fond funciar din toata tara am inregistrat-o aici, la Vrancea. Este vorba de o intabulare in fals de 1.150 ha. Dupa referatele si opiniile formulate de academicieni, profesorii de specialitate, reprezentanti ai Consiliului Europei, Comisiei Europene, concluziile cu toata documentatia vor fi prezentate intr-un volum care va fi tradus si in limba engleza. Ma voi stradui ca acest caz tipic pentru perioada de tranzitie din Romania sa fie cunoscut in toata tara si in toata Europa", a declarat Vasile Lupu. Totul a pornit de la cazul "Arghirescu".

Gheorghe Arghirescu, orfan de razboi, ramas fara tata a primit 5.000 de metri patrati in spatele fostei Scoli Normale care era situata la marginea Focsaniului. Acesti 5.000 mp inseamna usor 400.000 de euro, o suma impresionanta in conditiile in care Arghirescu traieste din 300 de lei pe luna, pensie. Cei care i-au luat terenul se lafaie insa in jeep-uri de mare lux.


Inginerii financiare de 200 de milioane de euro


Preluarea terenurilor fostei gospodarii de partid a fost una dintre cele mai mari afaceri din Vrancea, iar artizanul ei a fost Horia Furtuna, actualul vicepresedinte conservator al Consiliului Judetean, care in 1992 era director al Agroind si membru de frunte FDSN. Desi cercetat de citeva ori de organele de ancheta, acesta nu a patit nimic, cu toate ca modul in care a pus mina pe terenuri a ridicat mari semne de intrebare. Intre timp, terenurile au trecut prin patrimoniul a sapte societati infiintate prin spargerea Agroind, iar pe unul dintre ele se afla acum citeva dintre supermarket-urile orasului. Avocatul Vasile Lupu sustine ca valoarea terenurilor pe care a spus mina Horia Furtuna si cei care l-au ajutat este de peste 200 de milioane de euro si ca afacerea nu se putea face fara complicitatea autoritatilor statului roman. 300 de proprietari insa au ramas fara terenuri desi fost sesizate pe rind Prefectura Vrancea, Politia Vrancea, Primaria Focsani, doua Guverne, 15 instante de judecata, Presedintia Romaniei, DNA, Parchetul General. "Am intreprins acest demers pentru ca solutiile instantelor sint impartite. Cinci instante de judecata pe trei grade de jurisdictie au stabilit definitv si irevocabil ca «puii» SC Agroind SA Focsani nu sint proprietari pe teren. Doua instante au stabilit ca sint. Corpul de Control al premierului Nastase a sesizat toata frauda, la fel si cel al premierului Tariceanu, Politia din Vrancea a retinut frauda. Parchetul Vrancea, Parchetul Galati, DNA nu au vazut falsurile. Acum tiparim volumul cu toate documentele acestei afaceri si, dupa materialele care vor fi prezentate, voi trimite si la Focsani un numar suficient de exemplare care sa ajunga si la judecatorii care s-au pronuntat in cauza si la Horia Furtuna si la Costel Apostol si la ceilalti care au regizat marea afacere. Inclusiv domnului Arghirescu caruia nu i-am putut recupera pamintul inapoi, dar caruia ii dedic acest volum cu o parte din sufletul meu. Sper ca ridicind probleme la rang national, la nivel de Uniunea Europeana, de undeva tot va razbate dreptatea", a declarat, Vasile Lupu. Taranistul spera sa reuseasca in proiectul sau si datorita faptului ca se afla pe locul 4 pe lista PNTCD pentru alegerile europarlamentare. Simpozionul "Independenta si responsabilitate in activitatea de judecata" va avea loc pe 16 noiembrie la Casa Academiei sub egida Academiei Romane - Filiala Iasi - Institutului de Cercetari Economice si Sociale "Gh Zane". (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.