Ultima oră

Tunel subteran descoperit pe Bulevardul Republicii

Iulia Crețu
8 nov 2007 7177 vizualizări
Focsaniul istoric iese la suprafata. muncitorii care lucrau la amenajarea parcarilor au excavat pamintul si au dat peste o galerie subterana conservata perfect. se pare ca sub intreg orasul este o retea de tunele secrete datate din secolul XVII-XVIII. oficialii de la Cultura declara ca si sub Piata Unirii ar putea fi astfel de galerii. decizia ministeriala poate hotari transformarea orasului intr-un muzeu arheologic. beciuri, tuneluri si galerii asemanatoare sint si la Odobesti si Panciu.

Marea asfaltare inceputa in acest an in Focsani scoate la iveala un nou oras, subteran. Muncitorii care sapau si excavau pamint ieri pe bulevardul Republicii, linga catedrala ortodoxa "Cuvioasa Paraschiva si Nasterea Maicii Domnului" s-au transformat pentru citeva clipe in arheologi. O intreaga istorie era la picioarele lor. Un tunel subteran vechi, datat in secolele XVII-XVIII, a iesit la iveala in timp ce angajatii Primariei se pregateau sa amenajeze zona pentru noi parcari. Galeria descoperita s-a conservat perfect, aceasta avind lungimea de 6 metri spre catedrala si o latime la gura de intrare de 4-5 metri. Uimiti de ceea ce au gasit, sapatorii au chemat oficiali de la Primarie, Directia de Cultura si Muzeul Vrancei. "Am dat de caramizi si apoi am continuat sa sapam si am descoperit toata gura. Am dat de intrare si se vedea tunelul. Unul dintre noi a intrat, se pastreaza perfect. Nu sint darimati peretii, galeria este lunga de 6 metri spre catedrala. Dupa ce treci de intrare se lateste undeva la 4-5 metri. Muncitorii din zona spun ca ar mai fi descoperit si la catedrala un tunel, dar au astupat. Dupa cum se vad caramizile credem ca tuneluri asemanatoare merg si pe sub bulevard. Tunelul descoperit de noi se pastreaza bine, s-a folosit ca liant pentru caramizi un mortar din nisip cu var. In afara de putina apa infiltrata nu am gasit nimic. Cei de la Primarie ne-au spus sa oprim lucrarile. Aici urma sa facem niste parcari, dar acum ne-au spus ca va ramine spatiu verde", ne-au spus muncitorii care au facut descoperirea ieri. Zona unde au fost descoperite vestigiile urmeaza a fi cercetata amanuntit de specialisti. Un raport va fi inaintat si Ministerului Culturii si Cultelor pentru a se stabili exact ce se va face in zona. Oamenii care au trecut ieri prin centrul Focsaniului spun ca au mai auzit povesti la cei mai in virsta care declara ca intreg orasul ar fi impinzit de retele subterane.


Ce se afla sub Piata Unirii?


In cazul in care cercetarile ulterioare declara galeriile subterane ca fiind de importanta arheologica, Focsaniul se poate transforma intr-o atractie turistica prin promovarea acestor vestigii. Descoperiri asemanatoare, poate de o mai mare importanta istorica, s-au facut "la intimplare", in incercarea de a se construi noi cladiri, in zona Clujului si in Dobrogea, la Histria. Paraschiv Usturoi, seful de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, spune ca cercetarea preventiva a tunelului subteran de pe bulevardul Republicii intra in atributia Muzeului Vrancei. Apoi, in functie de rezultate, institutia sa va emite sau nu certificatul de descarcare de sarcina arheologica. Actul va da posibilitatea autoritatilor sa continue lucrarile in zona. In cazul unui raspuns negativ, zona poate fi transformata in muzeu. "De data aceasta nu mai putem trece cu vederea descoperirea chiar daca pentru unii o sa para putin exagerat, dar legislatia in vigoare stabileste foarte precis procedura cercetarii si a descarcarii de sarcina arheologica si emiterea certificatului. Norma a aparut in septembrie 2007. Daca pina acum ce au descoperit au acoperit, acum nu mai pot face, au nevoie de aprobari de la Minister. Astfel de tunele, care dateaza de la secolele XVII-XVIII, sint in toata zona Pietei Unirii. Ar fi fost depozite pentru vin. Si catedrala e asezata pe beciuri, dedesubt este un oras subteran secret", ne-a declarat Paraschiv Usturoi, seful Culturii. Potrivit declaratiilor acestuia, si la mult-trimbitata reabilitare a Pietei Unirii se vor gasi astfel de vestigii, dat fiind faptul ca in trecut in zona a functionat o manastire.


Focsani, orasul construit peste un alt oras


Descoperirea de ieri nu este singulara. Intreg orasul este de altfel construit pe o retea foarte bine conservata de astfel de beciuri si tunele misterioase. O parte din ele ascund ramasite istorice, de la vase de ceramica si pina la butoaie cu vin in care licoarea bahica, invechita de vreme si de conditiile de umiditate si frig s-a transformat in gelatina. La inceputul anilor 2000, cind a intrat in reabilitare Colegiul National "Al. I. Cuza", muncitorii care reparau podelele liceului au dat peste un astfel de beci. Acesta era chiar sub o sala de curs. Nu s-au facut cercetari amanuntite, iar descoperirea a fost ingropata. De asemenea, in zona Ateneului Popular "Mr. Gh. Pastia", in timpul modernizarilor, au iesit la iveala alte galerii secrete. Potrivit oficialilor aici s-ar fi descoperit si citeva vestigii care au fost duse la muzeu. Cercetarile, la fel, nu au fost amanuntite, cu toate ca istoria Focsanilor vechi nu e ingropata foarte adinc. Oamenii mai povestesc de asemenea ca si sub Hotelul "Unirea" ar fi o serie de beciuri unde s-ar fi descoperit si citeva butoaie de stejar extrem de bine conservate. Si de sub Teatru au iesit la lumina zilei tunele de la 1.700. Despre acestea se spune ca ar fi comunicat cu cladirea Vamei Vechi Focsani, aflata la 500 de metri distanta. Seria de beciuri si tunele subterane e specifica zonei de podgorie. Nu numai in Focsani s-ar descoperit astfel de galerii. La fel, orasul Odobesti este impinzit de galerii pe sub pamint. O parte din ele au fost reabilitate si redate circuitului "Drumul vinului". La fel, la Panciu, celebrele Hruble ale lui Stefan cel Mare au o istorie care duce pina la vechii daci. Aici in anii \'90, premierul de atunci, Nicolae Vacaroiu ar fi tinut "o sedinta de Guvern" la un pahar de sampanie pastrata in hrube. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.