Ultima oră

Vrinceni, Italia arde

Mihai Boicu
5 nov 2007 853 vizualizări
romanii din Italia se simt parasiti de autoritatile romane si se tem de un adevarat pogrom, dupa crima comisa de un cetatean de etnie roma. Asociatia Romanilor din Italia, condusa de focsaneanul Eugen Terteleac, cere interventia presedintelui Traian Basescu, deoarece Guvernul a tratat "cu usurinta" incindetele din Italia. seful statului a declarat aseara ca problema romilor este una la nivelul intregii Europe, care trebuie sa adopte un plan comun pentru integrarea lor sociala.

Asociatiile romanilor din Italia cer autoritatilor din tara noastra sa intervina pentru apararea romanilor care lucreaza in Peninsula din cauza campaniei fara precedent declansata impotriva acestora dupa crima comisa de romanul de etnie roma Romulus Nicolae Mailat. Pe 30 octombrie, acesta a batut-o si jefuit-o pe italianca Giovanna Reggiani, 47 ani, care a fost gasita in coma profunda intr-un sant din apropierea Romei unde traiesc multi romani. Femeia a murit a doua zi de dupa agresiune, iar autopsia nu a confirmat deocamdata varianta violului. Italienii au cerut sa se ia masuri dure impotriva romanilor, care au culminat cu expulzarea imediata a celor care incalca legile din Italia, dar au trecut si la atacarea romanilor, cum s-a intimplat la Roma, unde patru romani au fost atacati de oameni mascati intr-o parcare. "La trei zile de la explozia cazului «romanului criminal», nici o autoritate a statului roman nu isi face simtita prezenta la Roma. Am inteles din presa ca au fost trimisi politisti pentru colaborarea cu italienii in chestiunea expulzarilor. Consideram ca problema nu poate fi rezolvata decit cel mult partial de politisti. Dialogul cu institutiile italiene este esential, in opinia noastra. Pina acum insa, ministerul de Externe de la Bucuresti nu si-a facut simtita prezenta in nici un fel la Roma", spune focsaneanul Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu. Acesta atrage atentia ca este nevoie de infiintarea unei celuze de criza pentru contracararea fenomenilor de intoleranta si ca deja incepe sa fie prea tirziu, avind in vedere agresiunile pe care italienii le comit la adresa romanilor ca razbunare. "Romanii din Italia se tem de un adevarat pogrom. Deocamdata sintem lasati singuri!", mai spune presedintele Asociatiei Romanilor din Italia.


"Romanii sint ai nimanui"


Eugen Terteleac atrage atentia ca ARI a fost foarte activa in aceasta perioada, participind la dezbateri si emisiuni despre situatia romanilor, spre deosebire de autoritatile romane. "In acest timp, ambasada tace, ca deobicei. Incercati sa sunati la orice telefon al ambasadei si veti sta ore intregi fara sa raspunda nimeni. Aberantul comportament al institutiilor romanesti agraveaza situatia romanilor din Italia, care sint ai nimanui in acest moment. Chiar daca se discuta mult in presa romaneasca, iar valuri de politicieni se baga in fata sa mai cistige capital, condamnind criminalii romani in Italia. Nu in Romania este nevoie de luari de poziti, ci in Italia. Miza este tocmai imaginea romanilor si a Romaniei. De felul cum evolueaza acum situatia depinde viitorul comunitatii romanesti in Italia si al relatiilor dintre cele doua state", crede Eugen Terteleac. Acesta sustine ca Guvernul a tratat cu usurinta problema romanilor din Italia si ca este cazul ca presedintele Traian Basescu sa intervina. "Romania trebuie sa dea un semnal clar ca ii pasa de cetatenii sai. Singura solutie este o prezenta in Italia la cel mai inalt nivel. Presedintele Romaniei este cel care ar trebuie sa intervina urgent, pentru ca in Italia traiesc peste 5% din cetatenii Romaniei", se mai arata in scrisoarea deschisa.


"Cerem sa nu se generalizeze aceasta situatie"


Asociatia Culturala "Vocea Romanilor", prin vocea presedintelui sau, focsaneanul Iulian Manta, atrage la rindul sau atentia ca masurile luate de guvernul italian nu trebuie sa se generalizeze impotriva tuturor romanilor. "Asociatia Culturala «Vocea Romanilor» din Italia este alaturi de familia indoliata si condamna ferm agresiunea salbatica comisa de un cetatean roman de etnie roma asupra unei doamne italiene. Sintem de accord cu masurile luate de catre Guvernul Prodi. Asociatia noastra, impreuna cu alte asociatii ale comunitatii romanesti, a cerut de mai mult timp controale si, practic, o certitudine ca delincventii vor fi pedepsiti, indiferent de etnia lor. Asociatia noastra face in acelasi timp un apel tuturor romanilor din Italia sa respecte legile statului italian si modul de a trai in aceasta tara. Cerem masuri drastice pentru vinovati dar cerem si sa nu se generalizeze aceasta situatie si sa nu se inceapa vinatoarea tuturor romanilor, ci a delincventilor din Italia. Pentru a avea certitudinea ca aceste tragedii nu se vor mai intimpla, trebuie luate masuri mai drastice de siguranta, dar si dialog pentru a evita rasismul", a spus Iulian Manta


"Problema romilor trebuie tratata la nivel european"


Din pacate, reactia italienilor nu s-a limitat doar in plan legislativ si unii dintre ei au trecut la agresiuni impotriva romanilor, care traiesc acum clipe de groaza. Astfel, in urma cu trei zile, patru romani au fost atacati de oameni cu cagule intr-o parcare din Roma. Agresorii erau inarmati cu bastoane, cutite si alte obiecte. Emil Marcu, 47 de ani, a fost injunghiat in spate si lovit in cap, fiind cel mai grav ranit dintre persoanele atacate. Barbatul a fost internat, insa viata sa nu este in pericol. Acesta a fost vizitat la spital de focsaneanul Iulian Manta, alaturi de colegii sai, unde medicii au dat asigurari ca este bine. In timp ce italienii isi fac singuri dreptate, presedintele Traian Basescu a criticat ieri activitatea ambasadelor si consulatelor Romaniei, acuzindu-le ca nu sint informate despre situatia romanilor care muncesc in strainatate. De asemenea, presedintele Romaniei a cerut Ministerului de Externe sa sesizeze Comisia Europeana despre noua legislatie italiana privind emigrantii, dar si pentru adoptarea unui proiect la nivel european privind integrarea sociala a romilor. "Problema romilor nu este doar a Romaniei. E a trebuie tratata la nivel european", a declarat seful statului. (Mihai BOICU)


Stimati cititori, daca doriti sa va spuneti punctul de vede cu privire la ce se intimpla in Italia sau daca sunteti acolo si simtiti nevoia sa le transmiteti mesaje celor de acasa, nu ezitati sa ne scrieti la adresa de e-mail silvia@ziaruldevrancea.ro si cele spuse de voi vor fi transmise cititorilor Ziarului de Vrancea. Toate cele bune! Redactia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 22 ore, 16 minute, 2 secunde
e foarte grav ce se intampla in aceste zile in italia,dar mai grav e faptul ca autoritatile romane nu fac nimic sa ne sprijine .Sunt foarte ocupati de problemele lor(in special in lupta pt. putere)si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.