Ultima oră

Simpozion despre legile europene in viticultura

Doina Ganea
27 oct 2007 1024 vizualizări
Simpozionul organizat ieri de Directia pentru Agricultura a reunit specialisti, reprezentanti ai administratiei, dar si oaspeti din Italia u printre problemele ridicate a fost cea a subproduselor ramase dupa prelucrarea strugurilor

Cea de a doua zi a Festivalului Viei si Vinului Bachus 2007 a debutat ieri cu seminarul organizat de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea in sala Consiliului Judetean. Simpozionul, intitulat "Organizarea sectorului viti-vinicol romanesc in contextul legislatiei comunitare", a reunit, incepind cu orele 10.30, specialisti din viticultura romaneasca, cum ar fi prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea, Costel Dicu, director in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sau Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului. Lor li s-au alaturat si specialisti din strainatate - Domenico Iacubuzio, vicepresedintele Administratiei Provinciale Potenza Italia, Severio Callaci, tehnician oenolog responsabil cu productia si Antonio Ciaccio, administrator la Cramele "Riunite Sciacca Terme", din Sicilia. Domenico Iacobuzio le-a vorbit celor prezenti despre productia de vinuri din Italia si despre calitate, precum si despre modul in care s-au adaptat italienii la rigorile pietei Uniunii Europene. "Vinurile italiene asigura 15% din piata de consum a lumii, in conditiile in care au aparut pe piata producatori noi din Chile, Noua Zeelanda. Avem adoptate noi concepte legate de protectia mediului si de promovare a meseriei de viticultor pentru a stopa emigrarea si a regla piata fortei de munca. In zona noastra cultivam 4.488 ha de vita de vie, din care 2.794 ha, adica peste 60% din suprafata totala, se cultiva in Provincia Potenza. Anual se produc peste 200 de mii de hectolitri de vin si se imbuteliaza 6,8 milioane de sticle de vin. Cel mai bun vin al nostru, aflat printre primele 100 din lume, este «Aliancia del Vulture», produs de 53 de producatori", a spus Domenico Iacubuzio. Oficialitatile locale au fost reprezentate de presedintele CJ, Marian Oprisan, care a parasit lucrarile dupa cuvintul de deschidere, vicepresedintele Horia Furtuna, directorul DADR Vrancea, Costica Neata, directorul Oficului Judetean pentru Consultanta Agricola, Ioan Rosu si o serie de ingineri, producatori, oenologi si procesatori importanti de vinuri din Vrancea.


Tescovina, problema stringenta a vinificatorilor


Vicepresedintele Administratiei Potenza a ridicat si o problema a procestorilor de vin extrem de discutata in ultima vreme in tara noastra, legata de subprodusele rezultate in urma procesarii strugurilor. Acesta a oferit o solutie privind folosirea suproduselor viticole. "Tescovina care contine enocianina este folosita de noi pe post de colorant natural pentru imbunatatirea calitativa a vinurilor rosii in anii mai slabi. Nu este toxica, asa cum presupun unii specialisti, ci este un produs natural cu calitati antioxidante", a precizat Domenico Iacobuzio. Cornel Dicu, director in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, reprezentantul Romaniei la Bruxelles pe segmentul vinificatiei, a prezentat modul in care trebuie gestionata productia vitivinicola conform normelor europene. "Eu stiu ca enocianina este inca in dispute largi ale specialistilor daca este sau nu toxica. Eu cred ca daca vom lua coloranti, fie ei si naturali dintr-o parte, esente din alta parte inseamna ca vom avea producatori de vinuri la peste 1.000 de metri altitudine. Potrivit normelor europene, drojdia sau tescovina nu pot merge decit direct catre distilerii sau pentru retragerea controlata. Pentru Romania s-a obtinut o derogare si pentru productia 2007 -2008 nu se va aplica decit retragerea sub control", a precizat celor prezenti Cornel Dicu. Lucrarile simpozionului pe teme vinicole au fost incheiate la orele prinzului cu concluziile profesorului univ. dr. Valeriu V. Cotea, care a prezidat si intreaga adunare. La final, invitatii au participat la un coctail in care nu numai ca au vorbit despre vinuri dar le-au si degustat. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.