Ultima oră

Coada ramine la moda in Primaria Focsani

Iulia Crețu
25 oct 2007 712 vizualizări
Sistemul de ordonare pentru clientii de la Serviciul de Taxe si Impozite nu a fost prea agreat nici de functionari u biletelul de ordine si sistemul modern a fost rapus implacabil de coada comunista

Focsanenii trecuti de prima tinerete isi amintesc cu neplacere de coada, ba chiar inca o mai practica in unele institutii care se vor europene. Multi inca mai stau in picioare in spatele a zeci de persoane care asteapta, fara a comenta, sa ajunga in fata, la ghiseul unde trebuie sa te apleci, ca intr-un semn de umilire, in fata unui functionar sictirit caruia trebuie mai mereu sa-i dai bani. Bani pentru impozite, pentru facturi, pentru programari sau pentru servicii. Ce se intimpla inainte de \'89, cind erai nevoit sa induri transpiratia acra a norocosului din fata ta, in asteptarea unui litru de lapte, se mai practica si acum la Primaria Focsani. Si asta cu toate ca institutia a montat in vara un sistem electronic de ordonare, un aparat care iti dadea un bon de ordine si care te punea sa astepti civilizat pe un scaun timp de citeva minute. Sistemul modern a fost rapus inexplicabil chiar de comoditatea functionarilor de la ghiseuri. Acestia motivau ca mai degraba le convine sa vada o mare aglomerata de oameni in fata ghiseului, decit sa apese un simplu buton pentru a-si chema clientii la geam. Va intrebati oare daca in Occident se sta la coada? Va asiguram ca nu. Pina ce si "italienii" se mirau, la venirea in tara, de modul experimental de achitarea a darilor la Primaria Focsani. "E ca in Italia, primesti bilet de ordine si nu mai stai la coada. E civilizat asa", spuneau platitorii de taxe care au avut ocazia sa experimenteze bonul de ordine.


"Inca de mai gindim"


Valoarea aparatului este de 50.000 euro, insa firma care l-a adus in probe la Primarie intentiona sa-l lase gratis municipalitatii. Din pacate, s-a lovit de traditionalismul inchistat si daunator al celor de la Taxe si Impozite. Acestia isi puneau problema ca vor trebui sa aduca, in perioadele aglomerate, pina la 300 de scaune pentru cei care asteapta sa plateasca impozitul pe casa. Sau "ce facem noi, functionarii, pe perioada timpilor morti, cind nu e nimeni la plata impozitelor, sa asteptam? Nu e mai buna o coada de oameni?". Ba da! Si asa si-a vazut declinul incercarea de modernizare. Biletul de ordine a clacat in fata cozii. Primarul Decebal Bacinschi spune ca inca se mai incearca gasirea unei modalitati de schimbare a mentalitatii. "Cei de la Taxe si Impozite au spus ca nu este de folos. Noi am avut aparatul pe o perioada de proba, i-am testat utilitatea. Ar fi trebuit sa dam pe el 5.000 euro, daca ne hotaram. Era mai civilizat cu el din toate punctele de vedere, dar... Trebuie sa-si demonstreze utilitatea. Inca ne mai gindim", ne-a declarat si edilul sef focsanean. In prezent, sisteme similare functioneaza cu succes la citeva sucursale bancare din Focsani, dar si la Primariile din Bacau, Iasi, Bucuresti sau Brasov. Ca sa nu mai spunem ca la s\'Hertogenbosch, orasul infratit cu Focsaniul, de la care noi ar trebui sa adoptam lucrurile inovatoare, nu exista conceptul de coada. Dar ei nu au stat 50 de ani in comunism. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.