Ultima oră

Seminar cu scintei la Odobesti

Doina Ganea
18 oct 2007 633 vizualizări
Participantii la simpozionul pe probleme viticole care a avut loc ieri, la Odobesti, au purtat discutii aprinse pe marginea legii viei si vinului. Organizatorii evenimentului, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) si Statiunea de Cercetare Viti -Vinicola Vrancea (SCVV) din Odobesti l-au avut ca invitat special pe francezul Gerard Monpetite, producator si importator de altoiuri de vita-de-vie din Bordeaux.

Ieri, in sala de sedinte a SCVV au fost prezenti peste 30 de viticultori pentru dezbateri pe probleme de viticultura, ingineri, specialisti si un broker de asigurari in agricultura. "Au fost prezentate proiectul de infiintare a camerelor agricole, modalitatile de accesare a fondurilor europene pentru viticultura, necesitatea asocierii viticultorilor si tehnica lucrarilor manuale la vita-de-vie. Domnul Monpetite, producator si importator de produse viticole este specialist in realizarea de lucrari la vie, iar firma sa cu capital romano-francez ofera servicii in acest sens podgorenilor din Romania. Specialistul din Bordeaux are de realizat si o lucrare pe o suprafata de 10 ha de vie intre Focsani si Odobesti. La demararea acestor lucrari de intretinere cu tehnologie noua se va numara si OJCA printre invitati", ne-a precizat Ioan Rosu, directorul OJCA Vrancea. Cit priveste discutiile aprinse aparute in timpul seminarului, acestea au fost iscate, potrivit directorului Ioan Rosu, de ineficienta unor legi, care n-au aplicabilitate in teren. Podgorenii s-au aratat nemultumiti si de felul in care unele institutii agricole au inteles sa-si faca datoria si sa aplice legislatia. "Viticultorii au fost nemultumiti de prevederea legala potrivit careia sint obligati sa pastreze 20.000 de litri de vin pentru consumul propriu si sa nu poata sa valorifice aceasta cantitate. Dl Dorin Manole, dr. inginer in cercetare oenologica, a ridicat citeva probleme importante legate de legea viei si vinului, dar si de alte legi date pentru agricultori, aspecte care mi s-au parut foarte pertinente. De aceea i-am cerut sa-mi aduca dosarul cu propuneri si modificari legislative, un memoriu adresat Ministerului Agriculturii, pe care il voi prezenta ministrului Dacian Ciolos la sfirsitul acestei luni, in cadrul unei intilniri programate cu sefii OJCA din tara", ne-a mai precizat Ioan Rosu. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.