Ultima oră

Torturi bulgaresti bune de mincat si peste 9 ani

Mihaela Beșleagă
16 oct 2007 1642 vizualizări
In mod normal, astfel de produse au termen de valabilitate de maximum 6 luni - 1 an u importatorul spune ca este o greseala de etichetare

Poate parea incredibil, dar in unele magazine alimentare din Vrancea s-au gasit la comercializare torturi cu termenul de valabilitate de 9 ani. Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) au descoperit vineri, intr-un control de rutina la un magazin alimentar din comuna Rastoaca, patru torturi Niko, importate din Bulgaria, care aveau inscriptionate pe eticheta termenul de valabilitate pina in 20 noiembrie 2016, fara a se mentiona insa data fabricatiei. Din primele cercetari ale inspectorilor OPC a rezultat faptul ca "torturile-surpriza" au ajuns pe rafturile magazinului de la un depozit din Bucuresti, aduse de un angrosist focsanean, importatorul fiind firma SC Manco Com Prod 2010 SRL Bucuresti. Termenul mare de valabilitate a surprins organele de control, care spun ca aceasta situatie este o premiera in judetul nostru. "Este o anomalie, nu este posibil ca un produs perisabil sa aiba un termen de valabilitate atit de ridicat. Nici produsele de folosinta indelungata nu au o garantie atit de mare. Avem suspiciuni asupra intregului lot, nu cred ca este o situatie izolata", ne-a spus Dumitru Dila, inspectorul sef al OJPC Vrancea. Seful Protectiei Consumatorilor considera ca situatia este determinata fie de o greseala de etichetare, fie producatorii, in necunostinta de cauza sau intentionat, au vrut sa induca in eroare consumatorii. "Ori este o greseala de etichetare, ori cei care fabrica aceste produse nu cunosc legislatia in vigoare", a mai adaugat Dumitru Dila.


Doua baxuri etichetate gresit


Inspectorii OPC au retras toate produsele de acest fel de la comercializare, pina la clarificarea situatiei. S-au prelevat probe, iar acestea vor fi trimise si la laboratorul national Larex, de unde se asteapta in cel mai scurt timp un raspuns privind calitatea si proprietatile produsului. Pe eticheta torturilor erau trecute, pe linga termenul de valabilitate, si ingredientele, printre care se numara si oua, margarina, emulgatori, afinatori, arome, conservanti. La conditiile de pastrare mentionate pe eticheta se specifica temperatura de 18 grade, umiditatea de 70%, in conditiile in care un astfel de produs, chiar daca are in compozitie stabilizatori si conservanti, trebuie depozitat in conditii de temperatura sub 18 grade. Conform specialistilor de la OPC, astfel de produse au termen de valabilitate de maximum 6 luni - 1 an. Importatorul spune ca este o greseala de etichetare a doua baxuri, care cel mai probabil au ajuns in Vrancea, termenul real de valabilitate fiind 2007. "E clar o greseala de etichetare. Asa am primit produsele de la bulgari, gata etichetate. Au fost doua baxuri, de aproximativ 20 de produse. Asteptam sa fim controlati, cum se intimpla de obicei in astfel de cazuri. Ne pare rau ca s-a produs o astfel de situatie", ne-a declarat Aurelia Manea, asociat al firmei importatoare SC Manco Com Prod 2010 SRL din Bucuresti. Si alte magazine din judet au la comercializare torturi Niko cu termenul de valabilitate de pina in 2016. Pina la clarificarea situatiei, se recomanda retragerea de la comercializare a produselor. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.