Ultima oră

Sararu a fost trimis in judecata

Cristi Irimia
4 aug 2007 1398 vizualizări
Dosarul a fost repartizat aleatoriu si a ajuns pe masa judecatoarei Mandica Badiu u au mai fost trimise in judecata alte trei persoane, in frunte cu fostul viceprimar al Merei, Constantin Nastase u procesul va incepe pe 7 septembrie, cu Sararu in arest sau in libertate

Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani a trimis ieri instantei dosarul primarului suspendat al comunei Mera, Gheorghe Sararu. Procurorul Paul Mihaila a finalizat rechizitoriul si l-a trimis in judecata pe edilul PSD pentru trei capete de acuzare: abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere de inscrisuri oficiale. Alaturi de el, in cadrul aceluiasi dosar, au mai fost trimisi in judecata alte trei persoane. Constantin Nastase, fost viceprimar la Mera, actual consilier PNL, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice. Nastase a facut parte din comisia locala de retrocedare a padurilor, fiind partas alaturi de Sararu la "combinatiile" in urma carora s-a creat un prejudiciu estimat la peste 300.000 de lei. Cel putin asa sustin oamenii legii care au realizat ancheta in acest dosar si care invoca faptul ca dupa ce s-au efectuat retrocedarile, fiul lui Nastase a cumparat 5 hectare chiar de la unul dintre beneficiarii rezolvarii dosarelor in comisia respectiva, Ion Copu. Metoda prin care Sararu "rezolva" dosarele sensibile de retrocedare a fost prezentata de cotidianul nostru si in urma cu doua zile. Primarul venea in fata comisiei, spunea ca exista o solicitare de retrocedare, adauga faptul ca la dosar sint atasate actele necesare si preciza, la final, ca propune aprobarea cererilor, fara insa a arata actele celor din comisie. Evident ca nu misca nimeni in front, astfel ca Sararu avea si primul si ultimul cuvint in chestiunea retrocedarilor.


Copu si Ursu, alti inculpati


Parchetul i-a mai trimis in judecata pe Ion Copu si Valentin Ursu, pentru complicitate la abuz in serviciu. Conform rechizitoriului, cei doi au inlesnit activitatea infractionala a lui Gheorghe Sararu, facind cereri in vederea reconstituirii dreptului de proprietate si intelegindu-se sa vinda ulterior o parte din hectarele ce urmau sa le primeasca. Astfel, Ursu a primit 9,9 hectare de padure, pentru ca apoi sa-i vinda 7 hectare unuia dintre fiii primarului din Mera. Ursu afirma ca a primit 5.000 de euro pe cele 7 hectare, insa in acte apare o alta suma - 35.000 de lei. O combinatie de acelasi gen a fost facuta si intre Radu Minea, care a primit 8,3 hectare si alt fiu de-al lui Sararu. Minea i-a vindut 6 hectare de padure, pentru aproximativ 41.000 de lei, conform declaratiilor pe care le-a dat politistilor. Ulterior, Minea nu a mai fost gasit de procurori, pentru declaratii suplimentare, astfel ca in cazul sau s-a facut o disjungere a dosarului. Minea urmeaza sa fie cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu, intr-o alta speta, dupa ce va fi gasit, unele surse sustinind ca ar fi bolnav. Declaratii contradictorii in dosar se regasesc la Copu si Nastase. Primul sustine ca n-a primit nimic in schimbul padurilor cedate, insa Nastase sustine ca i-a oferit 1500 de lei pe hectar. In ceea ce priveste falsul invocat de procurori, din tabelul vechi de citeva zeci de ani, in baza caruia s-au facut o serie de acte, deocamdata nu s-a ajuns la nici o concluzie in privinta autorului. Si aici s-a facut o disjungere a spetei, urmind ca cercetarile sa continue.


Unii au scapat basma curata


Lorica Popescu, agent agricol la Primaria Mera, a scapat de intilnirea cu magistratii judecatori. Ea a fost scoasa de sub urmarire penala in baza unui articol de lege care prevede ca fapta sa nu prezinta pericolul social al unei infractiuni. Asa cum este scris in rechizitoriu, Lorica Popescu a declarat procurorilor ca a fost pusa de Sararu sa treaca numere de inregistrare si date anterioare, respectiv 1998, pentru cereri din 2004. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca Popescu a facut ceea ce i-a cerut Sararu din teama ca ar putea fi data afara din serviciu, dar si de frica fiilor primarului, vazuti de multi localnici ca violenti si in stare de gesturi agresive. Mai mult, nu exista la dosar nici o dovada ca Lorica Popescu a avut vreun avantaj material de pe urma faptelor sale. Au mai scapat de bratul legii Marioara Serban, secretar al comunei Mera, dar si Stefan Lupascu. Cei doi au semnat, alaturi de alte persoane, actele din dosarele trimise spre validare la Comisia Judeteana de retrocedare, din cadrul Prefecturii Vrancea. Parchetul i-a scos de sub urmarire penala pe cei doi, pentru ca s-a ajuns la concluzia ca respectivii nu au actionat cu intentia de a contribui la un abuz. Asadar, nu au fost intrunite toate elementele constitutive ale infractiunii, in cazul lor, lipsind latura subiectiva. Serban, Lupascu si Lorica Popescu vor figura ca martori in procesul celorlalti inculpati in acest dosar.


Judecat in arest sau in libertate?


Judecatoria Focsani urmeaza sa fixeze un termen urgent pentru ca magistratii sa verifice legalitatea si temeinicia arestarii preventive. In cazul in care se va ajunge la concluzia ca Sararu trebuie judecat in stare de arest, primarul suspendat mai are o sansa, daca recursul privitor la liberarea provizorie sub control judiciar va fi admis de Tribunalul Vrancea. Acest recurs se va judeca luni, 6 august, in vreme ce data verificarii de catre Judecatoria Focsani a temeiniciei si legalitatii arestarii nu a fost stabilita. Oricum, prima solutie care se va da, in primul dosar judecat, nu va anula cealalta speta, care se va judeca si ea, separat. Pentru faptele de care este acuzat, Sararu risca sa stea dupa gratii pina la 15 ani. Primarul suspendat mai are la activ cinci condamnari, in 1998 si 2002, patru dintre ele gratiate. In situatia in care Sararu va fi judecat in stare de arest, instanta va reverifica, din 60 in 60 de zile, motivele pentru care inculpatul se afla in arest. Acest lucru va fi facut de judecatoarea Mandica Badiu, careia i s-a repartizat dosarul spre judecata. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 12 minute, 1 secunda
Pe patul de moarte , Petre Tutea isi exprima marele regret ca nu mai are timp sa scrie un tratat stiintific intitulat AFLAREA IN TREABA LA ROMANI . Tirziu , dar constatase cu o teribila amaraciune citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.