Ultima oră

Mausoleul Marasesti, intre minunile Romaniei

Iulia Crețu
1 aug 2007 1000 vizualizări
Monumentul a fost construit in cinstea eroilor romani morti pe cimpul de lupta in prima conflagratie mondiala u mausoleul este printre cele mai importante constructii de gen din Europa si adaposteste mii de soldati morti in lupta

Mausoleul de la Marasesti ar putea sta alaturi de celebrele minuni ale lumii moderne, alaturi de Taj Mahal, statuia lui Chistos din Rio de Janeiro, ruinele incase Machu Pichu din Peru sau Marele Zid Chinezesc. Cotidianul central "Evenimentul Zilei" a lansat un proiect prin care romanii sint chemati sa-si cunoasca si sa-si recunoasca valorile autohtone. Asemanator campaniei internationale, prin care au fost alese alte 7 minuni ale lumii moderne, care se adauga celor antice, pe lista celor mai frumoase constructii realizate de mina omului pe tarim mioritic figureaza Castelul Peles, Podul de la Cernavoda construit de Anghel Saligny, bisericile si manastirile din Nordul Moldovei construite de Stefan cel Mare, Masa Tacerii si Poarta Sarutului de la Tg. Jiu, cetatile dacice din Muntii Orastiei sau Sibiul istoric. Pe lista campaniei "Cele 7 minuni ale Romaniei" figureaza si Mausoleul Marasesti, monument ridicat in vara lui 1917, pentru eroii primului razboi mondial si finalizat in 1938. în confruntarile de la Marasesti au pierit 480 de ofiteri si 21.000 de soldati romani. Actualmente, mausoleul adaposteste 5.073 de soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune de pe 18 culoare. Monumentul este printre cele mai importante din Europa si a fost realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu (cistigatori ai concursului de proiecte si premiati cu 40.000 de lei aur) intre anii 1923-1938 si a fost inaugurat in mod oficial pe 18 septembrie 1938. Lucrarile au fost demarate in prezenta Reginei Maria. Basoreliefurile "Cupolei Gloriei" au fost realizate de catre Cornel Medrea si Ion Jalea si ilustreaza diverse momente ale luptelor de la Marasesti. Eduard Saulescu a executat pictura interioara. în 1938, cu prilejul inaugurarii, a fost emisa o medalie jubiliara, cu diametrul de 60 mm, in trei variante: aur, argint si bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I si Carol al II-lea, iar in mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului Romaniei. Pe revers, in mijloc, este infatisat Mausoleul Eroilor de la Marasesti. Din pacate, in prezent mausoleul are nevoie de grabnice restaurari. Vrincenii care au cu ce se mindri pot vota lista cu cele mai importante constructii pe site-ul www.evz.ro. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.