Ultima oră

Toxiinfectie alimentara la Adjud

Ziarul de Vrancea
20 iul 2007 712 vizualizări
Joia trecuta, 10 adolescenti din Adjud au suferit o toxiinfectie alimentara, mincind brinza si cirnati de la cantina Primariei u adolescentii, cu virste intre 14 si 18 ani, se aflau in tabara de la Burcioaia, in cantonament, in vederea reinfiintarii echipei locale de fotbal u parintii copiilor au alertat inspectorii sanitari dupa ce au petrecut o noapte la spital u inspectorii Inspectiei Sanitare de Stat au dat amenzi primarului si bucatarului si au inchis unitatea pina la indeplinirea conditiilor de functionare

Joia trecuta, 10 din cei 17 adolescenti aflati in cantonament in tabara de la Burcioaia, din Adjud, au suferit o toxiinfectie alimentara si au ajuns la spital acuzind dureri de burta, de cap si stari de greata. Acestia primeau mincare in fiecare zi de la cantina Primariei Adjud. Adolescentii se aflau in cantonament in vederea reinfiintarii echipei locale de fotbal, CSM Adjud, care a fost desfiintata in decembrie 2006. In ziua cu pricina, copiii au mincat brinza si cirnati, alimente venite tot de la cantina Primariei. Din cercetarile ulterioare ale medicilor specialisti, aceste «bunatati» au adus copii intr-o stare de disconfort. "La noi au ajuns in jurul dupa-amiezii 10 din cei 17 copii. Acestia prezentau dureri abdominale. Doar doi dintre ei au avut si diaree si de aceea, i-am tinut cu perfuzii. Restul nu au avut probleme deosebite", ne-a declarat doctor Natalia Seciu, medic la sectia de infectioase a Spitalului Judetean. Tuturor copiilor li s-au luat probe de scaun si s-a ajuns la concluzia ca principala cauza a imbolnavirii copiilor a fost un stafilococ din brinza. Starea copiilor s-a ameliorat si a doua zi au fost lasati sa plece acasa. "N-au avut o evolutie proasta. Au stat sub supravegherea noastra si a doua zi le-am dat drumul acasa. Au mai venit luni sa ne aduca buletinele deoarece atunci nu le-au avut si trebuia sa-i inregistram. Ne-au spus ca se simt bine", a mai spus Natalia Seciu.


"Totul a fost doar din cauza caldurii"


Profesorul Pamfil Borza, cel care incearca sa revigoreze fotbalul adjudean, si care insotea copiii in cantonament, spune ca au existat probleme in cantonamentul echipei, dar ca acestea s-au datorat caldurii. "Am realizat pregatirea centralizata pentru noul sezon in care dorim sa ne inscriem in Liga a patra. Din cauza caldurii foarte mari, tinerii au acuzat o indigestie. Nu este vorba de o toxiinfectie alimentara. Dupa ce au fost la spital, nici unul dintre jucatori nu a ramas internat in spital. Totul a fost doar din cauza caldurii", spune Pamfil Borza. De aceeasi parte a baricadei sint si oficialii de la Primaria Adjud, care spun ca n-a fost vorba de nici o toxiinfectie alimentara, iar copiii au fost doar suprasolicitati din cauza efortului. "N-a fost nici o toxiinfectie alimentara. Baietii au fost dupa un efort prelungit. N-a fost din cauza alimentelor", ne-a spus viceprimarul Adjudului, Gelu Diaconu. Mai mult decit atit, acesta ne-a asigurat ca aceasta cantina functioneaza in continuare si ca nu a fost inchisa de inspectorii ISS.


Dupa batalie multi viteji se arata


In urma imbolnavirii copiilor, inspectorii sanitari au efectuat un control zilele trecute la cantina Primariei Adjud si au depistat mai multe nereguli, cele mai multe legate de conditiile igienico - sanitare. Comisiile care au fost in inspectie sint de la Inspectia Sanitara de Stat (ISS), Directia Sanitar Veterinara (DSV) si oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC). Pentru ca nu avea nici autorizatie sanitara de functionare cantina a fost inchisa. "I s-a suspendat activitatea din cauza lipsei autorizatiei de functionare. Aceasta suspendare va fi pina indeplineste conditiile de functionare", ne-a spus seful ISS, Mircea Stoenoiu. Potrivit acestuia, cantina functiona de ani buni fara autorizatie, iar aprovizionarea cu mincare se facea de pe o zi pe alta. De asemenea, primarul Constantin Armencea s-a ales cu o amenda de 1.000 lei, iar bucatarul cantinei a primit o amenda de 500 de lei, pentru ca nu avea aviz medical. "Produsele au fost luate de pe piata libera. De aceea s-a intimplat ce s-a intimplat", a mai completat Mircea Stoenoiu. (C. PALADE, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.