Muste, mizerie si retete false in localurile din Focsani
Avind in vedere temperaturile ridicate inregistrate in aceasta perioada, secretarul de stat Dan Vlaicu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), a dispus, ca actiune de control prioritara pentru perioada 25 iunie - 31 august, supravegherea pietei unitatilor de alimentatie publica (fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii). In perioada 25 - 29 iunie, controlul desfasurat la nivel national a cuprins 571 de unitati de alimentatie publica, din care circa 30% din mediul rural. Ca urmare a deficientelor constatate, organele de control au dispus oprirea definitiva de la comercializare si/sau utilizare a circa 570 de kg de alimente, in valoare de peste 7.000 lei, care puteau pune in pericol sanatatea consumatorilor. S-au aplicat 463 de sanctiuni contraventionale, dintre care 149 de avertismente si 314 amenzi contraventionale, in valoare de peste 737.350 lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor. Igiena defectuoasa la doua baruri din Focsani
De controale si sanctiuni nu au scapat nici unitatile din Focsani, la care s-au depistat suficiente nereguli. Cu ocazia controalelor desfasurate s-a constatat nerespectarea conditiilor igienico-sanitare la prestarea serviciului de alimentatie publica la barul ce apartine Texax 2005 SRL Focsani, unde s-a constatat existenta mustelor in spatiul de servire, neintretinerea curateniei in grupurile sanitare, prezenta urmelor de rozatoare, iar la snack barul SC Cris Meridiane SRL Focsani suprafetele de lucru si mobilierul din bar erau murdare, iar vesela era spalata superficial. O alta neregula constatata a fost si nerespectarea retetelor de fabricatie la Fast Food Pizzerie Focsani apartinind SC Unic Pizza SRL, unde lista meniu continea sortimente la care reteta prevedea ca materie prima "cremwursti de vita", controlul depistind existenta in depozitele frigorifice numai a "cremwurstilor de porc".
Atentie unde si ce mincati!
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sfatuieste consumatorii ca la intrarea in unitatile de alimentatie publica sa acorde o atentie deosebita starii de curatenie din unitate (controalele inspectorilor au constatat incinte cu pereti murdari, cu zugraveala exfoliata, fete de masa murdare, cu urme ale arsurilor provocate de tigari, scaune dezlipite care nu confereau siguranta consumatorului, grupuri sanitare murdare, nedotate cu sapun si hirtie igienica si in care mirosul de clor te "sufoca"); sa analizeze cu atentie gradul de curatenie al paharelor si al tacimurilor existente pe masa sau aduse de personalul de servire, care pot prezenta un grad precar de igienizare; daca au suspiciunea ca un produs este alterat, sa il refuze; desi este greu de apreciat, in cazul in care consumatorii au de la inceput suspiciuni privind cantitatea neta a portiei, sa refuze produsul si sa solicite cintarirea acestuia. (Mihaela BESLEAGA)