Ultima oră

Temperaturi greu de suportat

Ziarul de Vrancea
20 iun 2007 861 vizualizări
Doua femei au lesinat ieri din cauza temperaturilor de peste 32 de grade. Autoritatile au stabilit ieri masuri preventive pentru populatie, inclusiv amplasarea unor corturi de prim ajutor. De miine pina duminica ne asteptam la temperaturi intre 35-38 grade Celsius. 8 localitati vrincene au apa dupa program

Vremea caniculara pune din ce in mai mult stapinire pe Vrancea, cauzind disconfort, dar si probleme de sanatate oamenilor. Numai ieri s-au inregistrat doua cazuri de lipotimie, avind in vedere ca la orele prinzului mercurul termometrelor a urcat aproape de 33 de grade Celsius. Prima victima a caldurii fost o tinara de 22 de ani, care a lesinat in Piata Moldovei, in timp ce-si facea cumparaturile. Ambulanta a ajuns imediat, iar medicii i-au acordat femeii primele ingrijiri medicale. Tinara si-a revenit, nemaifiind nevoie sa fie transportata la sectia de urgenta a Spitalului Judetean. Cea de-a doua victima a fost o femeie de 67 de ani, care a facut o cadere brusca de tensiune chiar in apropierea Spitalului Judetean de Urgenta Focsani, unde a fost internata pentru investigatii.


Pina la 38 de grade Celsius


Desi ne-am luptat cu caldura si pina acum, vestile sint si mai dezarmante. Meteorologii au transmis ieri si o avertizare de canicula, cu cod galben, pentru 22 de judete din sudul tarii, astfel ca pina pina duminica ne asteapta temperaturi de pina la 37-38 grade Celsius. Specialistii au avertizat ca incepind de miine vremea va fi caniculara in sudul Crisanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumatatea sudica a Moldovei si local in Dobrogea. Potrivit prognozelor, temperatura aerului va atinge si chiar va depasi frecvent 35 de grade, atingind 37 - 38 de grade. De asemenea, gradul de disconfort va creste pentru populatie, chiar si pe timpul noptii. Indicele temperatura - umezeala se va situa in jurul pragului critic de 80 unitati in cea mai mare parte a tarii, exceptind regiunile nordice. Starea de disconfort termic se va mentine si in cursul noptilor, cind temperatura aerului nu va cobori sub 20 de grade Celsius, indeosebi in sudul teritoriului.


Apa minerala si in Ambulanta


Cum meteorologii au anuntat temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii, prin Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), a lansat nenumarate avertismente, pentru toata populatia. Aceste avertismente se refera la respectarea intervalului orar de deplasare in locurile publice, protejarea capului cu palarii si sepci, consumarea unei cantitati de trei litri de lichide pe zi de om, respectarea tratamentelor in cazul bolnavilor cronici, precum si mentinerea unei temperaturi confortabile in incaperi prin ventilatie. De altfel, masuri preventive trebuie luate si la locul de munca, patronii avind obligatia sa asigure si pina la 2 litri de apa angajatilor. Serviciul Judetean de Ambulanta (SAJ), a realizat un plan de interventie in caz de canicula, care are ca scop evaluarea permanenta a situatiei de risc, precum si adoptarea unor masuri adecvate. Potrivit acestui raport, in perioada decretata ca stare de urgenta, se vor suplimenta echipajele de serviciu cu doua echipaje tip A1 si A2, pe un termen permanent. De asemenea, se vor nominaliza doua echipaje pe tura pentru garda la domiciliu, se va suplimenta stocul de seruri perfuzabile, se vor dota trusele de pe autosanitare cu pungi de gheata si apa minerala. Toate acestea, se vor realiza pe o perioada permanenta, pina se va decreta incetarea starii de urgenta. Masinile Serviciului Judetean de Ambulanta vor fi dotate si cu sticle de apa minerala. "O sa primim si 100 litri de apa minerala pentru a dota masinile", ne-a spus doctorul Danut Ceamburu, directorul Ambulantei.


Plan de lupta cu canicula


Autoritatile judetene au primit ieri indicatii cum sa se lupte cu canicula, in cadrul unei videoconferinte tinute de Cristian David, ministrul Internelor si Reformei Administrative. Ministrul a dispus ca Autoritatea de Sanatate Pulblica sa monitorizeze calitatea apei din fiecare localitate si sa ia masurile care se impun in cazul in care sint probleme. "ASP, impreuna cu autoritatile locale, in situatii de canicula si la solicitarea autoritatilor, trebuie sa instaleze corturi in care sa se acorde primul ajutor", a declarat Catalin Dragulescu, purtatorul de cuvint al Institutiei Prefectului. De asemenea, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va intensifica controalele pentru prevenirea epizootiilor. Sistemul de Gospodarire a Apelor va monitoriza la rindul sau nivelul apelor din fintini, in conditiile in care unii primari au raportat ca fiind secate fintinile abandonate in anii trecuti. In cazul in care este nevoie de apa potabila pentru populatie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta are pregatita o cisterna cu o capacitate de 5 tone. "Prefectura a trimis adrese catre primarii prin care le solicita primarilor sa identifice locatii in care sa poata fi depozitate bazine sau rezerve de apa pentru adapat animale", a precizat Catalin Dragulescu. Autoritatile au spus ca, in ciuda caniculei, situatia din tara nu a atins inca un nivel critic. In prezent, in Vrancea sint opt localitati in care populatia are apa cu program. In patru cazuri este vorba de diminuarea rezervelor de apa, iar in restul sint alte cauze, cum ar fi economiile la consumul de energie electrica la statiile de pompare.


Placerile verii dauneaza grav sanatatii


Unele dintre cele mai mari placeri ale verii pot deveni si cele mai grave probleme de sanatate ale populatiei. Printre acestea se numara mult consumatele bauturi racoritoare, care uneori nu respecta conditiile igienico-sanitare, nu sint tinute in lazi figorifice, la temperaturi corespunzatoare, dar si inghetata comercializata de la dozator. Inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) au lansat un avertisment intregii populatii pentru a nu cumpara astfel de produse de la tonetele comerciantilor din Piata Moldovei, precum si din alte locuri care nu au aviz sanitar. "Nu recomandam populatiei sa consume produse aflate in afara spatiului frigorific. Este vorba despre bauturile racoritoare, care numai racoritoare nu sint daca se afla la temperaturi de 30 de grade. Toate aceste produse sint amplasate in spatii neautorizate. In ceea ce priveste dozatoarele de inghetata, acestea trebuie amplasate la cel mult 20 de metri de unitatea producatoare", a declarat Cornelia Draguna, director al ASP. De asemenea, directorul ASP a amenintat cu mai multe controale, in perioada imediat urmatoare, impotriva comerciantilor din Piata Moldovei, precum si cu sanctiuni pe masura pentru cei care incalca normele igienico-sanitare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.