Local

Vrâncenii își aleg duminică reprezentanții în Parlament. Tot ce trebuie să știți despre scrutin

Ziarul de Vrancea
6 dec 2020 2321 vizualizări

Duminică, vrâncenii, ca de altfel toți românii, sunt așteptați la vot. Pe 6 decembrie 2020 vor fi aleși deputații și senatorii care vor reprezenta județul Vrancea pentru următorul mandat de 4 ani. Județul nostru va trimite în viitorul Parlament 2 senatori și 5 deputați.

Numărul de deputaţi şi senatori care revin fiecărei circumscripţii electorale (judeţ) în urma alegerilor parlamentare se stabileşte în funcţie de populaţia fiecărui judeţ şi este prevăzut în Anexa nr. 1 din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Astfel, un deputat reprezintă 73.000 de locuitori, iar un senator 168.000 de locuitori. Pentru alegerile de duminică, au fost constituite 361 de secții de votare unde vrâncenii cu drept de vot își vor putea exprima opțiunea. Ca și alegerile locale din toamnă, și alegerile parlamentare se vor desfășura în condiții speciale, impuse de actuala stare de alertă sanitară.

Unde puteți vota 

La alegerile parlamentare din 6 decembrie puteți vota în localitatea și în secția de votare unde sunteți înscris/ă în Registrul Electoral – www.registrulelectoral.ro – cu domiciliul sau reședința (viză de flotant) sau, ca excepție, în orice altă secție de votare din aceeași circumscripție, dar în altă localitate. 

Dacă aveți viza de flotant, dar nu v-ați înscris în Registrul Electoral, puteți vota la adresa de domiciliu pe liste permanente sau unde aveți reședința, pe liste suplimentare. Nu puteți vota la altă secție de votare din aceeași localitate.

Dacă nu aveți viza de flotant sau adresa de domiciliu într-un anumit județ nu puteți vota pentru listele electorale corespondente, ci trebuie să vă deplasați în județul unde aveți drept de vot.

Lista cu secțiile de votare poate fi găsită aici.

Conform Deciziei BEC nr. 85/23.11.2020 privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot,

Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul, votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.

Candidații propuși pentru alegerile parlamentare desfășurate în Vrancea

Toate partidele importante din Vrancea au alcătuit liste complete de candidați pentru alegerile parlamentare de duminică. Iată lista cu propunerile partidelor pentru Senat și Camera Deputaților:

PNL

Senat

Camera Deputaților

PSD

Senat

Camera Deputaților

USR PLUS

Senat

Camera Deputaților

PMP

Senat

Camera Deputaților

Pro România

Senat

Camera Deputaților

UDMR

Senat

Camera Deputaților

Partidul Ecologist Român

Senat

Camera Deputaților

Organizarea alegerilor parlamentare

În urma scrutinului de duminică, 6 decembrie 2020, la nivel național, vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați.

Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie este de 18.981.242, cu 2.012 mai puţini faţă de ultima informare, realizată la sfârşitul lunii septembrie.

În străinătate, un număr total de 39.238 de români din diaspora au depus cereri de înregistrare pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare. Cele mai multe cereri au venit de la românii din Marea Britanie - 9.224, Germania - 5.772, Italia - 3.378, Spania - 3.338, Franţa - 2.769. Peste 1.000 au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA, Irlanda. Totodată, 3.939 de români din afara graniţelor s-au înscris pentru a vota la parlamentare la o secţie de votare.

Câți candidați s-au înscris pe liste

Numărul candidaţilor la alegerile parlamentare din 2020 a crescut față de alegerile precedente, din 2016. Listele actuale conțin 7.136 de candidați, comparativ cu 6.476 în urmă cu patru ani.

Dintre cei 7.136 de candidaţi, 4.659 candidează la Camera Depu­ta­ţilor şi 2.477 la Senat.

Cea mai mare competiţie este în judeţul Brăila la Camera Deputaţilor, cu 19,8 candidaţi pe loc, iar cea mai mică la Buzău, cu 9 pe loc. Şi la Senat, lupta cea mai intensă se poartă în Brăila, cu 27,5 candidaţi pe un loc, cea mai slabă înregistrându-se în Prahova, 11,8 pe loc.

Câte locuri sunt disponibile în Senat și Camera Deputaților

În urma scrutinului de duminică, 6 decembrie 2020, 136 de candidați vor deveni senatori, din totalul de 2.477, iar 329 - din 4.659 înscriși - vor fi aleși deputați.

Un deputat reprezintă 70.000 de locuitori, în timp ce un senator, 160.000 de locuitori.

Deputații și senatorii vor reprezenta toate județele țării, pe românii din diaspora, dar și minoritățile naționale. Potrivit normei de reprezentare, Bucureștiul are cei mai mulți parlamentari: 13 senatori și 29 de deputați. Județele Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Sălaj și Tulcea vor avea cei mai puțini reprezentanți în parlament - câte 6.

Același număr de parlamentari va reprezenta și românii aflați în afara granițelor țării.

Alegătorii cu buletinul expirat pot vota la alegerile parlamentare 2020

Alegătorii care dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate expiră în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 pot vota în baza acestuia la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie, informează Agerpres. Clarificarea vine din partea Biroului Electoral Central, care a emis o interpretare unitară a prevederilor legale în vigoare.

Legea spune că alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării. Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Reguli sanitare care trebuie respectate în secțiile de vot

Fiecare secție de votare pentru alegerile parlamentare 2020 din data de 6 decembrie va avea flacoane cu soluție dezinfectantă, iar toți participanții la procesul electoral vor purta mască de protecție, potrivit unei decizii adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Ur gență, care stabilește regulile sanitare ce vor trebui respectate la scrutin pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.

La intrarea în secția de vot se va lua temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii îndrumați către „localul de vot, respectiv către ieşirea din sediul secţiei de votare, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia”.

În secțiile de votare se va asigura menținerea unei distanțe fizice de minimum 1 metru între oameni iar în sala unde se votează nu trebuie să fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători.

Potrivit aceleiași decizii, „alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile.”

Pentru identificarea votantului, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.

Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea şi la indicaţia acestora.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

Cine are drept de vot și cine nu poate vota

La alegerile parlamentare 2020 pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani împliniți în ziua de 6 decembrie. Nu au drept de vot persoanele cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească.

Solicitarea urnei mobile

Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna specială (mobilă) de la secţia de votare cea mai apropiată de locul în care se află în ziua alegerilor printr-o cerere scrisă însoțită de documente justificative. În ziua alegerilor, o echipă formată din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, cu urna specială și materialele necesare votării. Fiecare secție de votare are o singură urnă specială, care trebuie să fie la ora 21:00 înapoi la secția de votare. Urna specială se poate folosi doar pentru secțiile din țară. Aceleași reguli se aplică și persoanelor reținute, în arest la domiciliu sau internate în instituții medicale. Cererile trebuie depuse fizic, la sediul biroului electoral al secției de votare, cel târziu sâmbăta dinaintea alegerilor, pe 5 decembrie, între orele 18 și 20. În premieră, la aceste alegeri, cererile se pot face și la birourile de circumscripție sau la oficiile electorale, iar termenul limită pentru această modalitate de depunere este 4 decembrie. (Z.V.)

Cum pot vota cei aflați în carantină sau izolare, potrivit Avocatului Poporului

Românii aflați în carantină sau în izolare la domiciliu își pot exercita dreptul de vot duminică, la alegerile parlamentare, prin intermediul urnei speciale, spune Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Avocatul Poporului spune că, în conformitate cu Decizia nr. 40 din 29 noiembrie 2020 a Biroului Electoral Central, aceștia își pot exercita dreptul de vot, în următoarele condiții:

- alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care se află secţia de votare;

- cetăţenii cu drept de vot aflați în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă depun o cerere şi copia deciziei de carantină emise de direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti;

- cetăţenii cu drept de vot aflați în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, pot vota prin intermediul urnei speciale dacă depun o cerere şi copia unuia dintre următoarele documente: a) biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; b) decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti; c) rezultatul testării COVTD-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

- cetăţenii cu drept de vot aflaţi în carantină / izolare la domiciliu pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile de vot prin intermediul urnei speciale şi copiile actelor mai sus menționate, până cel mai târziu în data de 4 decembrie 2020.

​Ludovic Orban a spus luni că tuturor celor care se află în izolare, în carantină sau sunt internați cu COVID-19 trebuie să li se ofere dreptul de a vota prin intermediul urnei mobile la alegerile din 6 decembrie. (sursa: hotnews.ro)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.